Automarket te învaţă cum să determini vârsta anvelopelor tale

În cazul în care aţi cumpărat un autovehicul second-hand sau vreţi să cumpăraţi pneuri, este bine să aflaţi cât de vechi sunt acestea. Este indicat să verificaţi şi anvelopele noi, deoarece unii comercianţi îşi păcălesc clienţii prin vânzarea de anvelope produse în urmă cu mulţi ani la preţ de nou. Utilizarea anvelopelor vechi este un pericol atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru cei din jur şi reprezintă un risc important pentru siguranţa traficului, iar legislaţia niciunei ţări nu reglementează vechimea maximă a anvelopelor. O anvelopă veche reprezintă un risc crescut de pană şi devine veriga slabă a manevrabilităţii unui autovehicul, fie că vorbim de virare, capacitatea de frânare sau de accelerare.

PENTRU PNEURILE PRODUSE DUPĂ ANUL 2000

Anvelopele fabricate începând cu anul 2000 prezintă o inscripţie pe o singură parte (cea cu faţa la drum) care a fost adăugată la finele procesului de producţie. Respectiva inscripţie este alăugată ulterior materiţei în care a fost formată anvelopa şi prezintă anumite semne de turnare. Motivul din spatele acestor semne stă în spatele faptului că respectivele elemente de poansonare sunt amplasate manual, iar angajaţii nu reuşesc să le aşeze perfect din prima încercare. Procesul de poansonare este prea complex pentru a fi făcut de roboţi.Inscripţia este formată din patru cifre amplasate într-un oval. Primele două cifre reprezintă săptămâna, iar ultimele două cifre reprezintă anul de producţie. Spre exemplu, 4906 înseamnă săptămâna 49 din 2006, in timp ce 0101 semnifică prima săptămână din 2001. Este esenţial să nu utilizaţi anvelope vechi pentru autoturismul dumneavoastră, indiferent cât de ieftin le-aţi putea obţine.

ANVELOPELE FABRICATE ÎNAINTE DE ANUL 2000

La vremea aceea, echiparea anvelopelor cu un indicator al datei de fabricaţie a fost bazată pe presupunerea că un pneu nu va fi utilizat mai mult de zece ani. La fel ca în cazul anvelopelor produse după anul 2000, pneurile fabricate înainte de 1 ianuarie 2000 prezintă o serie de cifre de identificare. Acestea sunt amplasate tot într-o căsuţă ovală pe flancul lateral, diferenţa constând în faptul că se folosesc doar trei cifre. Astfel, dacă găsim inscripţia 209 pe flancul unei anvelope, putem spune că aceasta a fost fabricată în cea de-a 20-a săptămâna a celui de-al nouălea an din deceniul trecut. Anvelopele fabricate în anii 1990 ar putea avea un mic triunghi lângă numărul de identificare al pneului pentru a semnifica faptul că au fost produse în cel de-al nouălea deceniu al secolului XX.ALTE INDICAŢII

Este recomandat să înlocuiţi anvelopele mai vechi de zece ani, indiferent de adâncimea şanţurilor de pe suprafaţa de rulare. De obicei, anvelopele utilizate în condiţii extreme îmbătrânesc mai repede, iar o anvelopă de cinci ani vechime ar putea fi într-o stare mai proastă la exterior decât o anvelopă de şapte sau opt ani vechime. În momentul în care sesizaţi schimbări la nivelul sunetelor de rulare, reducerea confortului, creşterea consumului de carburant fără probleme tehnice şi alte probleme de acest gen, este momentul să verificaţi de urgenţă anvelopele şi să înlocuiţi elementele prea uzate.