Bottas a câștigat în Abu Dhabi ultima cursă a sezonului. Hamilton și Vettel au completat podiumul

de Daniel Popescu
Duminica, 26.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Valtteri Bottas a triumfat în ultima cursă a sezonului desfășurată în Abu Dhabi după ce a fost atacat doar sporadic de coechipierul său Lewis Hamilton, care a terminat pe locul doi în fața lui Sebastian Vettel.

Ultima cursă a sezonului 2017 al Formulei 1 a fost una dintre cele mai anoste din acest an, ca urmare a lipsei de dueluri pentru primele poziții.

De altfel, inclusiv startul a fost echilibrat, însă lipsit de evenimente spectaculoase la vârf, în contextul în care Valtteri Bottas și-a păstrat prima poziție în fața lui Lewis Hamilton și Sebastian Vettel, în timp ce Kimi Raikkonen a încercat zadarnic să treacă de Daniel Ricciardo, după ce inițial a fost atacat de Max Verstappen.

Primul stint nu a adus niciun duel în primele poziții, iar Bottas s-a menținut pe prima poziție cu un avans fragil de circa două secunde, în timp ce restul piloților din frunte au fost la 3-5 secunde unul de altul.

Intrarea la boxe a avut loc în preajma turului 20, iar aceasta a decurs fără incidente pentru piloții de top, care au revenit pe circuit pe aceleași poziții. Singura excepție de la regulă a fost Daniel Ricciardo, care a intrat prematur la boxe sub suspiciunea unei pene pentru ca un singur tur mai târziu să fie nevoit să abandoneze ca urmare a unor defecțiuni hidraulice la monopostul Red Bull.

Trecerea la pneuri supersoft l-a ajutat pe Hamilton să fie mai rapid și l-a ajuns din urmă pe Bottas, însă după câteva tururi de tatonare nu a inițiat atacul decisiv, iar ulterior și-a conservat locul doi la puțin peste o secundă în spatele coechipierului său de la Mercedes.

Ulterior, Hamilton a forțat ușor pe final, însă nu s-a apropiat amenințător, astfel că Bottas a câștigat ultima cursă a sezonului în fața britanicului.

Vettel și-a trecut în cont un nou podium, în timp ce Raikkonen a terminat pe locul 4 în fața lui Verstappen.

În ciuda unui start ezitant, Nico Hulkenberg a ocupat locul 6 în fața celor doi piloți de la Force India, Sergio Perez și Esteban Ocon, în timp ce Fernando Alonso și-a trecut în cont locul 9. Ultimul punct pus în joc i-a revenit lui Felipe Massa, aflat la ultima cursă din carieră în Formula 1 înainte de retragerea din activitate.

Abu Dhabi - Rezultate cursă: 

Noul logo al Formulei 1 din sezonul 2018:

La finalul cursei, organizatorii au dezvăluit un scurt clip video cu noul logo al Formulei 1 începând din sezonul 2018:

Comentarii (51)

  • Rosberg , citez : '' Mercedes , nu Hamilton a castigat titlul (la piloti se refera evident). Eu cred ca stie exact ce vorbeste.
    Daca il bate si Bottas, ce sa mai zicem de Vettel si Alonso.
    https://www.motorsport-magazin.com/formel1/news-243370-formel-1-rosberg-stichelt-mercedes-nicht-hamilton-wm-gewonnen/
    19 16
  • DariusF1
    Felicitari Massa ! Felicitari Bottas, felicitari Hamilton ptr noul tau titlul mondial la piloti, Alonso bine a facut, a adus 2 puncte ptr McLaren, sa speram ca la anul viitor o sa fie alt sezon !
    15 0
  • DariusF1
    Vettel, mai mult noroc la anul viitor, sper sa fii atent sa conduci mai bine, oricum Vettel, ai devenit vicecampion mondial, asta e, daca terminai pe locurile cu aceeasi pozitie pe locul 1, ai fi devenit campion mondial, l-ai fi batut pe Bottas ptr locul 1, dar masina ta a fost prea lenta !
    6 6
  • DariusF1
    Pe Hamilton trebuia sa-l bati la campionat, dar ai avut ghinion, mereu ai terminat pe locul 2 de 6 ori si Bottas la fel de 6 ori pe locul 2, pai nu se poate, in loc de locul 2 de 6 ori, macar ai fi castigat 11 curse pe sezon, l-ai fi batut de la egal la egal cu Hamilton, dar Vettel a avut probleme cu motorul Ferrari in cursa de la Japonia, a fost dureros ptr mine, asta e, au fost saptamanii grele, se mai poate intampla oricui pilot care pateste la fel !
    7 6
  • @ iorgas - Dar tu nu crezi ca la fel s-a intamplat si-n cazul lui Rosberg? Rosberg a pierdut de 2 ori in fata lui Hamilton si asta spune totul
    8 8
  • @iorgasule
    Une drk l-a batut Bottas? Ham e campion mondial cu carteva curse inainte de final si FARA ajutorul lui Bottas. Azi nici nu s-a deranjat sa il ataca pe Bottas, stie ca poate va avea nevoie de el la anul ...
    4 4
  • DariusF1
    Vad ca astia mi-au dat voturi afirmative, ptr ca am dreptate ce am zis eu mai sus ! =)))) astia 2 mi-au dat voturi negative, fanii sunt frustrati, dar n-am zis nimic ceva rau de Vettel, am zis ceva bine, eu nu i-am suparat pe nimeni cu nimic rau !
    2 7
  • DariusF1
    Am zis ca masina lui Vettel a fost prea lenta, nu a fost nici mai rapida decat Mercedes-ul lui Hamilton, ca daca era mai rapida decat Mercedes, imediat sezonul asta era altceva, ar fi fost anul Ferrari, ca ar fi marcat 70 de ani de la infiintare, stiti voi ceva ?! Ma doare fix in cot de infrangeriile, sunt fan Ferrari de o viata, nu imi pasa daca a pierdut Vettel campionatul, nu imi pasa daca a pierdut Ferrari la constructori, chiar nu imi pasa, imi pasa ca tin cu Ferrari si sunt fan adevarat al Ferrari-ului, ma doare fix in pla de infrangeri !
    2 5
  • DariusF1
    Vettel ar fi castigat campionatul daca lasa deoparte injuriile si semnele obscene pe care a facut-o in sezonul asta, Schumacher nu se comporta urat asa cum facea Vettel, Schumacher era foarte calm si atent si si-a vazut de pilotajul lui si talentul lui, nu s-a uitat la nimeni, si-a vazut de treaba lui, a luat 5 ori campionatul cu Ferrari, asta este tot, ce mai vreti sa va spun eu acum ?! Vettel, ar fi bine sa te abtii sa nu mai injuri acum si la anul viitor la fel !
    3 5
  • Darius, stai jos, nota 2
    Cum sa ia Vettel campionatul daca nu facea nu stiu ce semne. Mai voi chiar existati?
    Stim cum a iesit Vettel din cursa la titlu. Acrosajul din Singapore care nu i se poate imputa cu seriozitate lui Vettel. Apoi abandon tehnic si cam asta a fost. Colac peste pupaza nici Mercedes nu a stat rau pe final de sezon. Per total Mercedes au fost mai buni. Case closed.
    16 2
  • Frumos duelul dintre Grosjean si Stroll. Hamilton nu cred ca a vrut sa-l depaseasca pe Bottas.
    @iorgas Sper ca la anul Rosberg sa spuna acelasi lucru. Probabil ca el nu-si da seama cat de penibil e. Probabil ca anul trecut el a castigat campionatul mergand pe bicicleta, dar probabil asa e cand tu esti mai vechi la echipa si vine altul si te bate de doua ori, si cand prinzi si tu putin gust la victorie nu mai ouale necesare sa iti aperi titlul.
    14 6
  • Hamilton a devenit al 3lea pilot dupa Fangio si Schumacher care in anul castigarii campionatului mondial, a punctat in toate cursele.
    7 9
  • Claudiu
    @dubfire

    Corect dar pe vremuri nu primeau puncte primii 10 clasati, ci doar primii 5(Fangio) sau primii 6(Schumacher). Totusi acest sezon a avut mai multe curse decat atunci cand Fangio sau Schumacher realizau aceasta performanta.
    13 0
  • @@iorgasule
    "Azi nici nu s-a deranjat SA IL ATACA pe Bottas..."- si de ce oare in virajul 17, daca nu ma insel, a franat atat de puternic incat a blocat pneul fatza si a iesit in afara circuitului dand emotii celor de la mercedes care totusi au rasuflat usurati zambind? Si-ti mai spun ceva: corect scris era "SA IL ATACE"; asa ca invatza Dumnezeului "sa vorbeste"!
    7 2
  • Mie mi-e dor de fanii Ferrari care comentau pe aici care au ,tradat '' echipa tocmai acum in aceasta ultima cursa...
    4 7
  • Fanii Ferrari raman fani Ferrari...mai tristi,suparati,idignati sau entuziasmati atunci cand e cazul, asta inseamna sa fi fan/sustinator al unei echipe. Spre deosebire de multi de pe aici care migreaza cu pilotul sau mai rau, sustin echipa/pilotul castigator doar sa arunce "bucuria prostului" facand misto ieftin cu/despre Ferrari...de unde nu e...ce sa ceri? ;)
    9 1
  • Razvan Dumitrache
    Vetelica A PIERDUT pe barba lui titlul. Asta si pruncii de gradinita stiu mai putin postacii fani si orbi. Masina a avut cat i-a trebuit. Daca era atat de champion, il batea pe hamilton. Nici macar pana in finala n-a ajuns. Cum spunea Marchione, pilot neamt dar cu emotii de italian. Eufemistic spus. De fapt s-a comportat mai rau ca un rookie care prinde o masina buna din prima. Eu l-eam spus fanilor prea entuziasti la inceput de startul bun Ferari. Ca e devreme sa se bucure. Vetel n-are calitatile lui Schumacher si nici pe ale lui Alonso, sau chiar ale lui Kimi din vremurile bune. Kimi nu gafa cand conta. La anul sansele vor fi si mai mici pentru ca vor si alti aspiranti la victorie. Abia astept sa-l vad pe Alonso intr-o masina buna. Si pe Ricci. Cele bune.

    ps Nu va aglomerati la dosul lui Vetel, e destul pentru toti.
    6 9
  • Cand te bati cu o masina ca cea Mercedes nu doar ca nu ai voie sa gafezi, dimpotriva, trebuie sa iti depasesti conditia si sa fii 100% si peste....nu era cazul si nu va fi cazul cu Vetel, el a avut un vrajitor, pe Newey, din bagheta caruia a iesit o masina fantastica....acum BASTA! E un sodat obisnuit in transee, fara cal cu aripi.
    4 4
  • @ ..oricine esti tu..Teoretic , ai dreptate...Insa partea cu ,,bucuria prostului'' e valabila si pentru unii dintre fanii Ferrari gen McLaren~_Mrcea 1985 care se bucura la fiecare abandon McLaren si jubila la fiecare succes Ferrari pentru acest ultim lucru neput sa-l invinovatesc..asa ca de fiecare data cand incercati sa spuneti niste lucruri normale si de bun simt sfarsiti prin a deveni ipocriti...
    2 5
  • * neputand sa-l invinovatesc
    1 4
  • Cand te bati cu o masina ca Mercedes e mai rau decat atunci cand te bati cu o masina ca McLaren iar coechipier iti este Hamilton... Se cheama ca pierzi S-au dus vremurile bune cand trebuia sa il bati pe Alonso. Acum trebuie sa il bati pe Hamilton.... Hamilton ar fi castigat cu Ferrari in 2010 si 2012...
    4 9
  • Hamilton avea masini la Mclaren mai bune decat ce avea Alonso la Ferrari looool, avea S-duct samd....Pe ce locuri a terminat Hamilton in perioada 2010-2014 campionatele? Sa nu mai vorbesc ca in 2011 l-a umilit Button rau de tot. Cand au fost coechipieri la Mclaren Alonso a terminat la egalitate de puncte in conditiile in care toata echipa era cu Hamilton.
    13 1
  • Bernie
    Nu mai conteaza ce-au facut altii, conteaza ce n-a facut Sebi Vettel.....si nu prea a facut o gramada.....apropo, noul logo e nefericit
    2 5
  • Hamilton a avut o masina rapida dar cu multe probleme de setare. Ferrari puteau profita. N-au facut-o din cauza pilotilor dar si a unor probleme tehnice. Hamilton in mod cert peste Vettel. Daca nu-l aveau pe Hamilton cu inca un pilot ca Botas Mercedes pierdeau titlul la piloti.
    3 7
  • Performanta echipei Mercedes confirma un proverb din fotbal care spune ca Germania poate castiga Mondialul chiar si cand joaca prost...Monopostul Ferrari de anul acesta s-a dovedit puternic si constant in evolutii spre deosebire de monopostul Mercedes.Nemtii au revenit insa foarte puternic dupa pauza de vara si au profitat si de erorile lui Vettel si de problemele de fiabilitate ale celor de la Ferrari
    4 4
  • Auzi la el, "Hamilton a avut masina mai buna ca Ferrari in 2010 - 2014". Daca ar fi avut ar fi castigat campionatul in dauna lui Vettel. Hamilton a fost mai bun decat Alonso cu aceeasi masina, cum sa se claseze mai prost cu o masina mai buna? Nu are sens ...
    2 9
  • Acum ca s-a terminat sezonul haterii pot umbla liberi fara macasi de forta. Nici dupa ce s-a terminat campionatul nu puteti sa va abtineti....
    0 0
  • Parcă văd la anul că lol , acest "Dennis Jenkinson " al forumului de fata va intra în spital , direct la terapie intensivă , după ce a făcut un atac cerebral șocat fiind de performantele binomului McLaren-Renault.
    4 1
  • @ Ayrton -- La anul pentru titlu se vor bate tot Mercedes si Ferrari cu RBR posibil abonati si ei la victorii .spun posibil abonati pentru ca nu stiu cat de fiabil va fi motorul Renault in conditiile in care fiecare echipa o sa beneficieze de catre 3 motoare nu 4 cum a fost anul asta..cu parere de rau ca tin cu McLaren nici la anul nu se vor bate pentru podium.poate pentru locurile 4-6 daca Renault produce un motor fiabil
    4 2
  • @ZZZ
    Eee , făceam si eu misto de lol . Realistic vorbind McLaren a avut un șasiu foarte bun. Nu poți fi sigur de nimic până la testele din iarna. Atunci vom vedea în proporție de 70% raportul de forte.
    5 0
  • Si eu ca fan McLaren vreau să o văd cât mai bine. Poate se va întâmpla o minune că Brawn GP în 2009.
    4 0
  • La Red Bull sunt altii acum care il au in spate pe "magicianul" Newey. Rezultatul ? Degeaba ! Si nici atunci motorul Renault nu era peste Mercedes si Ferrari.
    4 1
  • Nu poti sa faci comparatii din astea cu ani diferiti. Nu poti stii exact nici adevarata diferenta de valoare intre doua masini. Se putea foarte bine ca Ferrari sa fie peste RBR in 2012 de exemplu. Si in prima jumatate de campionat se pare ca a fost. Ps: ambii piloti de la RBr de acum sunt mai buni decat Vettel. Probabil ca nu si pe masinile alea cu blown diffuser.
    0 4
  • @AyrtonSenna1991
    In 2009 "minunea" a fost posibila datorita schimbarii de regulament si a gaselnitei cu difuzorul dublu. In a doua parte a sezonului, dupa ce celelalte echipe au copiat solutia, iti aduc aminte ca Button nu a mai castigat nici o cursa, iar Brawn a mai castigat doar doua, prin Rubens. Astfel de "minune" nu cred ca este posibila in 2018, deoarece regulamentul a ramas acelasi, asa ca Alonso va trebui sa-si caute un nou cal de bataie pentru esecul previzibil. Ghici, care va fi ?
    2 1
  • care va fi, care va fi?
    0 0
  • Doamne ce imagine de vis cursa aceasta. Cele doua monoposturi Mercedes la capatul acelei lungi linii drepte din sectorul 2, una dupa cealalta pregatindu-se de franare sa intre in virajul de la capatul ei, iar monopostul Ferrari doar atunci intra pe linia dreapta.
    2 10
  • La capitolul "unul termina virajul iar celalalt de abia il incepe" mai sunt exemple: https://www.youtube.com/watch?v=kdJQIFNZRi8
    3 0
  • @Mclaren_Mircea_1984
    Ca sa nu fiu confundat cu-n roman de 2 bani ce-i place doar sa judece si sa jigneasca o sa incep prin a spune ca potrivit DEX-ului roman psihopat inseamna "persoană care suferă de psihopatie, care manifestă simptome de dezechilibru mintal". Ori in cazul tau, Mirciulica "draga", nu numai ca-ti aseman comportamentul cu-n asa ceva dar si ne ajuti sa ni te imaginam ca un din ala imbracat gri&negru specific McLaren-ului dar totodata si asemenea unor indoliati care in tacerea Ferrari-ului naste in sinea lor fudulism (ca-i prea putin spus mandrie) si bucurie iar in caz contrar, cand cei de la Ferrari au parte de un succes te ingrozesti, urlii, dai din maini si din picioare asemenea aluia cu coarne aflat in fata crucii. Si pentru ca totusi te folosesti de termenul "Doamne" da-mi voie s-o fac si eu rugandu-ma bunului Dumnezeu sa ne apere pe toti ceilalti de asemenea psihopati ca tine.Amin!
    6 0
  • finger
    Din 2019 va veni Ricci la Ferrari ca sa-i mai arda vreo doua labuci fetitei cu degetel. Precum in 2015.
    2 8
  • @finger
    Pana in 2019, bietul Ricci o sa ajunga sa fie pe invers de cat o sa si-o ia de la Max !
    5 0
  • @finger

    S-a discutat de adevaratii specialistii din F1 ca Vettel avea stipulat in contract ca daca nu termina in primii 4 in clasament la sfarsitul campionatului 2014 , este liber de contract !!!!
    Baga-ti la cap , Vettel vroia sa ajunga la Ferrari de asta a facut tot posibilul sa cada sub locul 4 si sa il lase pe Ricci sa il bata cateodata. Intelegeti si voi odata , ca vad ca uita toata lumea de contractul lui Vettel cu Red Bull.
    Ai priceput @fingerel !!!!!!!!!! sau esti precum calul ?
    https://www.formula1.com/en/results.html/2014/drivers.html
    5 1
  • Cei de la Ferrari i-au facut o oferta lui Ricciardo pentru acest sezon, dar Ricciardo a spus pas. La inceput toti s-au gandit ca poate ii era frica de Vettel dar evident problema lui Ricciardo a fost contractul pe care n-a putut sa-l anuleze amical. Este posibil ca Ricciardo sa isi doreasca sa vina la Ferrari mai ales dupa ce nu mai are sustinerea echipei si evident cei de la Red Bull mizeaza pe Verstappen. Eu nu cred ca Ricciardo are prea multe sanse sa-l bata pe Vettel dar cred ca s-ar descurca mai bine ca Raikkonen care evident... are multe curse slabe si 1-2 curse bune maxim pe sezon.
    6 2
  • Pai care sa fie decat Renault ? "Magnificul" d'aia e "magnific", ca el nu este vinovat niciodata de ceva !
    Ca o paranteza, stii de ce a fost ejectat, în 1995, Mansell de la McLaren-Mercedes, dupa numai cateva curse ? Reproduc aproape textual, "pentru ca a fost adus sa ne ajute cu experienta lui, nu sa se planga" ! Ti se pare ca "magnificul" face altceva, sau a facut altceva pe unde a fost ?
    6 0
  • de unde dif asta de 20s dintre mercedes si ferrari?,ce sa intamplat ?
    0 2
  • iorgas
    Tu ai vazut contractul lui fetel, sunt convins, si mai sunt convins ca orice pilot de F1 sau echipa pot sa faca un contract atat de stupid...Ma amuza tare cat de creduli sunt unii incat sa creada toate ineptiile de pe piata. La ce fata avea fetel cand i-o dadea Ricci...Interesant caracter la champions ,e lasa cocosat ca sa vine sa ia tiluri cu Ferrari....alea multe...
    1 3
  • Ricci l-a umilit pe multiplu la echipa care era cu el. Punct. Asta e fapt. In rest, SF cat de mult. Bietul Vetel.....
    1 3
  • Vettel a fugit de Ricci. A plecat la Ferrari convins fiind ca pe Alonso sau pe Raikkonen i-ar bate.
    3 4
  • Vettel a fugit de Ricci ca să-l bata pe Alonso !!! Prietene, nu ti-ai luat bomboanele la timp ?
    1 5
  • Privind la raportul de forte Vettel - Raikkonen, da, l-ar fi batut si pe Alonso. Argumentul 'Alenso mai bun BY DEFAULT" nu tine la mine!
    4 1
  • @Mclaren_Mircea_1984

    Ma mandresc cu ideea de a fi un sociopat, sau chiar psihopat plin de ura contra Ferrari. Este nevoie de mult element de psihopatie in relatia cu Ferrari. Te contrazic, societatea are nevoie de psihopati in alte epoci sau alte dimensiun, sunt un rau mai mic care vine si taie raul din radacina.
    1 5
  • mclmcr84
    O
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru