Button obtine pole position-ul la Barcelona!

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 09.05.2009
Brawn GP isi continua dominarea in Formula 1, dupa ce Jenson Button a stabilit cel mai bun timp in calificarile pentru Marele Premiu al Spaniei, urmand sa plece din fata lui Sebastian Vettel si Rubens Barrichello.

Desi aproape toate echipele au adus imbunatatiri semnificative pentru Marele Premiu al Spaniei, Brawn GP si Red Bull Racing continua sa fie in prim-plan prin prisma performantelor obtinute in calificarile de la Barcelona.

Jenson Button a reusit in ultimele secunde sa smulga pole position-ul pentru Brawn GP, demonstrand inca o data ca echipa britanica va fi o nuca greu de spart in acest sezon. Sebastian Vettel a dat senzatia ca va obtine prima pozitie pe grila de start, insa in cele din urma a fost nevoit sa se recunoasca invins de Button si va pleca de pe locul 2.

De asemenea, Rubens Barrichello a completat excelent performanta coechipierului sau si va pleca de pozitia a treia.

Scuderia Ferrari este intr-o revenire evidenta de forma in acest weekend, dupa ce Felipe Massa a obtinut pozitia patra pe grila de start. Totusi, performanta brazilianului este umbrita de strategia eronata a Scuderiei in urma careia Kimi Raikkonen a fost eliminat inca din prima parte a calificarilor.

Din spatele vicecampionului mondial va lua startul Mark Webber, care nu reuseste sa tina pasul cu coechipierul sau. Dupa ce in cursa precedenta a obtinut pole position-ul, Toyota nu a reusit decat o clasare pe locurile 6 si 7 in calificarile din Spania, prin Jarno Trulli si Timo Glock. Fernando Alonso va lua startul de pe locul 8, in timp ce a cincea linie a grilei de start este ocupata de Nico Rosberg si Robert Kubica.

PRIMA PARTE: AGONIE SI EXTAZ PENTRU FERRARI

Prima parte a calificarilor a adus doua surprize diametrial opuse in ceea ce priveste Scuderia Ferrari.

Felipe Massa a stabilit cel mai bun timp in aceasta parte, in timp ce Kimi Raikkonen a fost eliminat, dupa ce finlandezul a renuntat la a doua iesire pe pista pentru a salva pneurile soft. Este pentru a doua oara cand Ferrari comite o astfel de greseala de strategie, dupa ce anterior Massa a trecut printr-o situatie similara in Malaezia. Astfel, Raikkonen va lua startul in cursa doar de pe locul 16, in conditiile in care sansele de depasire de pe circuitul din Catalunya sunt reduse.

Nici McLaren nu a avut parte de o prima parte de calificari stralucita, Heikki Kovalainen nereusind sa promoveze in Q2 la capatul celor 20 de minute ale sesiunii. Pilotul finlandezul va pleca doar de pe locul 18, din spatele lui Sebastien Bourdais. Asa cum ne-am obisnuit, ultima linie a grilei de start este monopolizata de Force India, Adrian Sutil reusind si de aceasta data sa il surclaseze pe mult mai experimentatul sau coechipier, Giancarlo Fisichella.

In ceea ce priveste restul clasamentului din prima parte, Massa a fost urmat de Webber, Button, Vettel si Rosberg, Red Bull confirmand astfel inca o data parcursul bun din acest debut de sezon. Brawn GP a dat insa semne de oboseala, cu atat mai mult cu cat Barrichello a stabilit doar al 6-lea timp. O alta surpriza a fost calificarea la limita a lui Trulli in Q2, italianul reusind in ultimele secunde ale sesiunii sa obtina un timp suficient de bun pentru a accede in Q2. 

A DOUA PARTE: PESIMISMUL LUI HAMILTON, PE DEPLIN JUSTIFICAT

Declaratiile pesimiste ale lui Lewis Hamilton inainte de calificari s-au adeverit, dupa ce campionul mondial in exercitiu a ratat calificarea in Q3.

Pilotul echipei McLaren va pleca in cursa doar de pe locul 14, pozitionandu-se cu numai doua locuri mai bine decat Kimi Raikkonen.

O alta semi-surpriza neplacuta a fost Nick Heidfeld, care nu a izbutit decat un loc 13 in Q2, confirmand perioada nefasta prin care trece BMW-Sauber. Kazuki Nakajima si Nelson Piquet Jr vor imparti a sasea linie a grilei de start, in timp ce Sebastien Buemi va pleca doar de pe locul 15. Tanarul pilot elvetian a consemnat si o iesire in decor, fapt ce este posibil ca ulterior sa fi afectat timpii monopostului Toro Rosso.

A doua parte a calificarilor a consemnat de asemenea si pozitionarea pe primul loc a lui Rubens Barrichello, urmat de Webber, Glock si Massa, brazilianul pornind cu mari sperante in Q3. De asemenea, Button a terminat aceasta parte pe locul 5.

Cel mai important aspect legat de Q2 este ca diferenta dintre ocupantul locul 2 si ocupantul locului 13 a fost de numai doua zecimi de secunda, astfel ca fiecare miime de secunda a avut o importanta vitala in stabilirea clasamentului.

Rezultatele complete ale sesiunii sunt disponibile aici.

Comentarii (19)

  • Puncte
    658. E bine pentru maine. :ok:
    0 0
  • :(
    Oligofrenii aia doi de comentatori strica tot farmecul Formulei 1 !
    0 1
  • Punctaj maxim
    Nu esti singurul Dannyelle dar felicitari si succes maiine
    0 0
  • Puncte
    Eu am facut 654..aproape perfect :D
    0 0
  • calificari-
    cum spuneam,antrenamentele sunt o treaba,calificarile alta treaba,Brawn sunt foarte tari,si reusesc sa dezvolte masina.Sa vedem cursa:)
    0 0
  • Mersi Dga
    Mersi la fel. :)
    0 0
  • Claus
    Brawn GP e vechea echipa Honda??? cine stie sa imi zica si mie pls
    0 0
  • Claus-Claudel
    Sa sti ca la F1 sunt niste masinutze cu 4 rotzi care au si un volan .... :))
    0 0
  • Claus-Claudel
    Da, Brawn GP este fosta echipa Honda.
    0 0
  • @Claus-Claudel
    Mai multe detalii despre Brawn GP - Honda, aici: http://formula1.automarket.ro/stiri/articol/18975/oficial-brawn-gp-va-concura-in-2009-in-locul-honda.html
    0 0
  • Calificari...
    Singurele surprize au venit din partea Ferarri: 1. Un semn de revenire si 2. Inca o decizie strategica "geniala" - cel putin Kimi va avea pneuri soft mai bune...
    Oricum inca o data felicitari lui Vettel pentru pozitia obtinuta, mai ales din prisma faptului ca Red Bull nu foloseste celebra piesa...
    0 0
  • ccmax
    ccmax nu stiu daca ai observat dar Ferrari si McLaren sunt singurele echipe care utilizeaza KERS in Marele Premiu al Spaniei... deci nu este un rezultat asa spectaculos
    0 0
  • ...
    hmm..pacaat pentru kimi, foarte buna pozitionare pentru massa, sa speram k maine va face o cursa buna si va castiga primele puncte....sa nu uitam k el are kers, si poate la start castiga cateva locuri..sa speram k asa va fii...cat pentru kimi...naspa, nu stiu cum pot sa gresasca atat, in acest debut de sezon a gresit mai mult decat in 2006, 2007 si 2008 la un loc...ma refer la strategie..sa speram k va face o cursa buna maine kimi
    0 0
  • @kimi
    mult mult succes! suntem alaturi de tine asa cum am fost si vom fi mereu!!! BY YOUR FANS !!!
    0 0
  • si adminii mai gresesc
    o stire plina de greseli ceea ce dovedeste ca graba strica treaba
    0 0
  • Brawn Gp
    dar Brawn GP mai concureaza pt Japonia sau acum concureaza pt Europa?
    0 0
  • ferrari
    aceasta fosta mare echipa vrea sa-si taie singura craca de sub picioare.Decizii mai proaste nu am vazut in viata mea.Asa poti scirbi un campion mondial precum Kimi si il faci sa abandoneze Formula 1.Cred ca iar sta mai bine in Formula Erorilor cu piloti ca Domenicali si sleahta lui de prostanaci.Cind era la ei Michael S. ii uram ca ei cistigau tot.ACUM II URASC CA PIERD TOT SI IL INGROAPA SI PE KIMI CARE IO CAM TRAGEA LUI NENEA MIKI....
    0 0
  • mda
    Oare astia au motoare Renault ?!
    1 0
  • @hasu
    sunt perfect de acord cu tine.am fost mereu fana kimi.mi-a placut inca din 2001.felul in care a ajuns acolo unde e azi e absolut uimitor.a visat mereu sa fie pilot ferrari si a devenit.si ce face ferrari cu el?isi bat joc? din cauza lor si a ceea ce a ajuns F1 astazi,Kimi Raikkonen va spune adio F1 devreme...mult prea devreme.si bine face! oricum la ce fire competitiva are,se va descurca de minune si in raliuri.fanii,il vom urma cu totii oriunde va merge. :)
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru