Hamilton a câştigat Marele Premiu al Germaniei!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 24.07.2011
Lewis Hamilton a câştigat la Nurburgring, iar Fernando Alonso şi Mark Webber au completat podiumul într-o cursă spectaculoasă cu multe răsturnări de situaţie.

Lewis Hamilton a fructificat la maxim locul doi obţinut într-un mod total neaşteptat în calificările de sâmbătă şi a obţinut la Nurburgring a doua victorie din acest sezon.

Momentul crucial al cursei s-a petrecut chiar la start, când pilotul echipei McLaren l-a depăşit pe Mark Webber şi a preluat conducerea cursei. Britanicul a pierdut poziţia de lider în faţa lui Webber după prima intrare la boxe, însă mecanicii McLaren şi-au răscumpărat greşeala la al doilea pitstop, iar Hamilton a revenit pe circuit pe primul loc.

Ultimul moment important a fost reprezentat de a treia intrare la boxe pentru pneuri medium, pe care Hamilton a efectuat-o în turul 52, însă totul a decurs fără probleme şi britanicul a trecut primul linia de sosire.

Locul 2 i-a revenit lui Fernando Alonso care, plecat de pe patru, l-a depăşit pe Sebastian Vettel în turul 8 şi a urcat pe locul 2 după a doua serie de opriri la boxe. Pilotul Scuderiei Ferrari a ieşit pe primul loc pe traseu în turul 33, însă Hamilton a venit puternic din spate şi l-a depăşit fără emoţii pe exterior în virajul doi.

Podiumul a fost completat de Mark Webber, care a pierdut prima poziţie la start în faţa lui Hamilton, iar ulterior a făcut o dublă rocada cu britanicul la intrările la boxe.

Sebastian Vettel a avut parte de cea mai slabă prestaţie din acest sezon. Campionul mondial a plecat de pe locul trei al grilei şi a fost depăşit de Alonso în turul 8, pentru ca ulterior să piardă o poziţie şi în faţa lui Massa la prima oprire la boxe. Pilotul echipei Red Bull a derapat pe iarbă şi a fost nevoit să scurtcircuiteze de două ori circuitul fără să obţină avantaj într-o cursă în care a comis un număr neaşteptat de mare de erori.

Totuşi, germanul a terminat pe locul patru după ce l-a devansat pe Felipe Massa la ultima intrare la boxe, care a avut loc chiar în ultimul tur al cursei.

Brazilianul a fost nevoit astfel să se mulţumească doar cu locul cinci, chiar dacă îl depăşise pe Vettel după prima serie de opriri la boxe.

Adrian Sutil a terminat pe locul şase la volanul monopostului Force India, în timp ce Mercedes GP şi-a trecut în cont locurile şapte şi opt prin Nico Rosberg şi Michael Schumacher.

Cei doi germani au fost implicaţi în numeroase dueluri spectaculoase în mijlocul plutonului, dar de data aceasta fără incidente. Într-unul dintre acestea a fost implicat şi Kamui Kobayashi (Sauber), care a terminat cursa pe locul nouă, urmat de Vitaly Petrov de la Renault.

Jenson Button a avut la rândul său o cursă de uitat. Plecat doar de pe locul şapte, pilotul echipei McLaren a coborât până pe 10 imediat după start, a reuşit să revină ulterior pe şapte şi să-l depăşească la jumătatea cursei pe Rosberg pentru locul şase. Totuşi, la sfârşitul turului inginerii i-au transmis să se retragă la boxe din cauza unor defecţiuni la sistemul hidraulic.

Alături de el au mai abandonat Nick Heidfeld (Renault), în urma unui acroşaj cu Sebastien Buemi, dar şi Vitantonio Liuzzi (Hispania) şi Rubens Barrichello, ultimul din cauza unei defecţiuni la motorul monopostului Williams.

Cel mai bun timp în cursa a fost realizat de Hamilton, care a fost cronometrat cu 1:34.302 în penultimul tur al cursei.

 

Nurburgring - Rezultate cursa:

 1.  Hamilton      McLaren-Mercedes           1h37:30.334
 2.  Alonso        Ferrari                    +     3.980
 3.  Webber        Red Bull-Renault           +     9.788
 4.  Vettel        Red Bull-Renault           +    47.921
 5.  Massa         Ferrari                    +    52.252
 6.  Sutil         Force India-Mercedes       +  1:26.208
 7.  Rosberg       Mercedes                   +     1 lap
 8.  Schumacher    Mercedes                   +     1 lap
 9.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
10. 
Petrov Renault + 1 lap 11. Perez Sauber-Ferrari + 1 lap 12. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 13. Di Resta Force India-Mercedes + 1 lap 14. Maldonado Williams-Cosworth + 1 lap 15. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 16. Kovalainen Lotus-Renault + 2 laps 17. Glock Virgin-Cosworth + 3 laps 18. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 3 laps 19. Ricciardo HRT-Cosworth + 3 laps 20. Chandhok Lotus-Renault + 4 laps Fastest lap: Vettel, 1:34.587 Not classified/retirements: Driver Team On lap Liuzzi HRT-Cosworth 44 Button McLaren-Mercedes 42 Barrichello Williams-Cosworth 23 Heidfeld Renault 10 World Championship standings, round 10: Drivers: Constructors: 1. Vettel 216 1. Red Bull-Renault 355 2. Webber 139 2. McLaren-Mercedes 243 3. Hamilton 134 3. Ferrari 192 4. Alonso 130 4. Mercedes 78 5. Button 109 5. Renault 66 6. Massa 62 6. Sauber-Ferrari 35 7. Rosberg 46 7. Force India-Mercedes 20 8. Heidfeld 34 8. Toro Rosso-Ferrari 17 9. Schumacher 32 9. Williams-Cosworth 4 10. Petrov 32 11. Kobayashi 27 12. Sutil 18 13. Alguersuari 9 14. Perez 8 15. Buemi 8 16. Barrichello 4 17. Di Resta 2

Comentarii (50)

  • Bravoo Hamilton!! A inchis multe guri azi! Frumoasa si palpitanta cursa:)
    42 14
  • fg
    GROZAVA CURSA
    36 0
  • Andrei Alexandru
    @Germania 2011
    Frumoasa cursa, singurul care a pierdut astazi este Vettel, restul au castigat toti cate ceva :P Hamilton, Alonso si Webber au fost mai buni ca Vettel astazi. Button la McLaren este deja defavorizat, pacat. Massa se pare ca nu a uitat sa lupte, sunt sperante.
    23 8
  • hellboy
    O cursa frumoasa
    A fost o cursa frumoasa, castigata pe drept de catre pacalici. a mers bine, chiar fenomenal.
    Felicitari Ferrari, ati stricat pozitia lui Massa.
    Fani Vettel, e greu in pluton, nu?
    Asta doar ca faceati misto de ceilalti piloti care terminau la secunde bune in spatele neamtului.
    22 8
  • hakkinen
    Bravo Lewis ! Ciocu' mic contestatarilor !!
    Felicitari Lewis !
    Inca o data depasiri spectaculoase contra lui Webber si Alonso. Nu credeam ca o sa spun asta vreadata ,dar bravo Massa, l-ai tinut in spate pe Vettel! Rusine mecanicilor Ferrari !
    10 2
  • viper83
    ce rusine pt. Red Bull ;))
    Noroc de masinile Red Bull,ca ,Vettel,ca pilot se vede nu e acolo,sa termini pe 4 ,datorita lui Massa ca au gresit aia,e o rusine,pacat d Webber,merita mult mai mult!RUSINE RED Bull,sunteti penibili cu ordinele de echipa ca akum 1 cursa ....
    19 14
  • @nurburgring 2011
    foarte faina cursa

    mclaren a gasit ceva care sa ii permita aprox jumatate de sutime pe tur, insa uzeaza pneurile inaintea lui ferrari

    redbull termina pneurile spate inaintea celor 2 de mai sus

    mercedes manca pneuri spate de numa numa, parca au facut masina pt un usor drift.


    next race va rog:)
    7 9
  • BV. FERRARI!
    merita si alonso sa vastige ,a luptat ca un nebun,bv si lewis,,ce zi pt redbull,sa fii in pluton cu un campion mondial, e jenant ,, halal echipa, frustrati erau azi,disperau la boxe ....rusinooooooossss redbull...jennant ..BV FERRARIIIIIIIIIIIIIII!
    12 19
  • hellboy
    PS...
    Poate in Ungaria, Ferrari va castiga.
    Alonso, felicitari, Massa la fel....
    Oricum se vede clar faptul ca Ferrari sunt langa RBR, McLaren sunt si ei acolo.
    Pacat ca nu a ploat.
    10 16
  • hellboy
    @ady16
    Nu e vb de ``rusine RBR``, ci de faptul ca acum s-a dovedit ceea ce am zis mai demult: faptul ca Vettel cedeaza usor, mai ales in pluton (un fel de Massa din anii trecuti).
    Sunt fan Ferrari, dar tu zici: bv Ferrari.... ei au fost jenanti la schimbul facut de Massa, pt ca acolo au pierdut un loc important.
    9 5
  • Alonso a plecat de pe 4 si a iesit pe 2. Bravo!!
    3 4
  • Fantastic job Lewis!!!! Brilliant drive!!!!
    Start perfect.... fastest lap.... victorie... noul rege al Germaniei esteeeee: LEWISSS HAMILTONNNNN!!! Bravo Mclaren!!! Bravoooo!!!!
    31 25
  • tare cursa .. m-a tinut in tensiune ..
    18 1
  • cred ca mai are pana la rege ;))
    9 13
  • ce mai campion.....
    Bv Mclaren, au stiut sa gestioneze cursa iar Hamilton a condus ca la carte. Felicitari si lui Alonso si Webber, au facut o cursa frumoasa. Campionul s-a facut de cacao....posibil sa fi avut ceva probleme la inceputul cursei dar pe final knd i s-a confirmat ca totul merge ok avea la dispozitie 15-16 tururi sa il depaseasca pe Massa, insa se vede ca nu talentul l-a adus unde este acum in clasamentul general ci masina. Pus in pluton nu poate efectua o depasire(pe massa ), sa ziceam ceva mai pretentioasa.
    Inca odata bv primilor 3, au facut o cursa frumoasa!
    27 6
  • Super cursa
    A fost fenomenal cursa asta. Sper sa fie la fel de pasionant si cursa urmatoare.
    14 2
  • cat de usor se uita trecutul! cred in continuare ca hamilton este cel mai bun iar alonso proape... dar vettel nu este un pilot slab!! pur si simplu a avut o zi mai proasta... o sa castige usor acest campionat probabil...
    7 0
  • excelent Hamilton. Ai dat clasa la toti azi, si asta cu toate ca Ferrari este o masina mai buna, Massa dovedeste asta. Dar Hamilton cand nu greseste este o clasa peste toti, a trecut peste deficitul pe care il are McLaren fata de Ferrari, a trecut peste Alonso.
    7 0
  • Mircea
    @Andrei Alexandru
    "asa este", Button este defavorizat la McLaren, fiind in lupta pentru titlu cu Hamilton....... mai trezeste-te si tu odata!
    4 0
  • a fost intradevar o cursa foarte spectaculoasa.bv hamilton.se vede adevarata stofa de pilot.a luptat mult pt pozitii.primi 3 de pe podium de fapt au facut cursa ffff interesanta.se vede clar(cel putin astazi) ca ferrari si mclaren sant langa red bull.despre vettel.destul de dezamagit.a facut greseli ca niciodata.depasiri destul de greu a facut.se stie totusi ca masinile red bull nu sant rapide pe linii drepte.dar asta nui scuza.ma impresionat si petrov cum a tinut piept cat a putut adversarilor.per total: O CURSA ADEVARATA.se vede ca pe circuitele istorice iese SPECTACOL.asteptam ungaria:X
    20 1
  • mobius
    Nurburgring
    Bravo Alonso, in cursa de la Hungaring are sanse sa se apropie de Vettel. Se pare ca lupta pentru titlu este relansata si se intrevad sanse la titlu si pentru altii. Ma bucur pentru Hamilton si Alonso, cat despre Vettel se dovedeste ca fara masina este un anonim.
    10 6
  • Superba cursa!!!...
    Cei 3 au facut un adevarat show. Bravo Hamilton , Alonso si Webber. Oricare dintre cei 3 daca ar fi castigat tot ar fi ramas o cursa superba si tensionata insa de data asta poate si norocul, talentul si masina au fost de partea lui Hamilton. Vettel ...frustranta atitudinea ...dupa cum am mai spus de mii de ori ...demonstreaza ca pozitia in clasament e datorita masinii. Cei 3 de pe podiumul de astazi sunt peste el cu o clasa.
    @Andrei Alexandru - Button nu este absolut deloc defavorizat ...daca ai fii urmarit p1,p2 p3 ti-ai fi dat seama ca Hamilton ca si Alonso chiar si-au setat masina bine in schimb Button la cate ture a facut nu a gasit solutia cea mai buna in setarea masinii, de la Valencia e demotivat.
    Remarcabil si Petrov...s-a mentinut binisor. Poama cursei , pe langa Vettel insa detasat e Buemi...un imbecil (si nu e prima oara cand o comite)
    Sa speram pentru saptama viitoare la o cursa la fel de interesanta.
    20 7
  • Ati vazut ce fata avea Alonso la conferinta de presa? A intinerit cu patru ani, pentru ca arata fix ca in 2007 ..... si asta fara sa fie "defavorizat"
    5 10
  • E tare rau Alonso asta, chiar si comentatorul a observat asta -- "Alonso folosea in mod inteligant kersul pe franare"
    6 12
  • Despre cursa de la Nurburgring
    Nu am mai urmarit de mult o cursa, dar cea de astazi a fost foarte interesanta. Multe schimbari de regulament, DRS,KERS. Totusi ma poate lamuri si pe mine cineva de ce si Massa si Vettel au intrat in turul 59 la boxe? Era obligatoriu dupa vreun regulament tot asa mai nou? ca sincer nu am inteles manevra celor doi. Va multumesc.
    1 1
  • Problema la F1 Champ
    Oare Vettel nu trebuia sa primeasca in F1CHAMP 800PCT,iar RBR 800 PCT? Daca da,tot clasamentul trebuie refacut,iar daca nu imi cer scuze.
    1 1
  • rectificare
    Am vazut deasupra clasamentului scrie cel mai rapid tur Hamilton, acum am vazut, iar sub clasament Vettel, si asta m-a indus in eroare. Scuze inca odata,dar greseala nu e decat 50% a mea :)
    1 1
  • @NGK
    de intinerit, nu stiu, dar o senzatie de deja vu tot avea
    0 1
  • FERNANDO
    Felicitari echipei McLaren pentru cel mai bun motor din competitie dar daca Fernando Alonso avea un motor mai rezistent statea mai aproape de Lewis Hamilton si il forta pe acesta sa gresasca dar a preferat sa lupte cinstit cu abnegatie
    3 13
  • hellboy
    @simpaticus
    Daca esti fan Ham. asta nu inseamna ca nu esti un bou. Cum MM il compari tu pe Schumacher cu oricare pilot din campionat?
    Sau esti prea prost ca sa intelegi ca nu e de comparat!!?!?
    12 18
  • mobius
    @FERNANDO
    nu poti judeca o masina doar dupa motor. Conteaza timpii pe tur indiferent din ce vin acestia, aerodinamica, motor, pneuri. Ferrari a dovedit si prin Massa ca e cea mai buna masina momentan, dar azi Hamilton a facut diferenta.
    3 2
  • salutare
    @hellboy
    si tu ai neobrazarea sa il compari pe Senna cu Schumacher,asa ca poate omul sa aiba o alta parere fata de a ta,nu?Sau esti cumva dictator si nu accepti libera exprimare???
    Hamilton a fost genial,sa-l depaseasca pe exterior pe alonso,iar pe Mark,imediat dupa ce a fost depasit!Cat sange rece pentru acest pilot genial!
    sa nu cumva insa sa fi fost o conjunctura favorabila,cu pista rece,iar la Hungaroring sa revina dominatia RBR&Vettel!
    Interesant ca la microfonul BBC,Alonso a spus ca se bazeaza pe pilotii Mclaren sa il ajute sa il ajunga pe Vettel si nu a spus Massa!Asta dovedeste ca Ferrari nu are decat un singur pilot!
    15 14
  • Ai nimerit-o!!!
    @Mad79

    Pista chiar a fost rece.
    1 3
  • hellboy
    @mad 79
    Eu intotdeauna am scris ca nu se poate face o comparatie intre Schumi si Senna, deoarece au concurat prea putin timp impreuna.
    Remarca pe care am facut-o mai sus nu se lega nicidecum cu dictatura, ci cu felul de a-si arata simpatia fata de un pilot.
    Daca e sa compari titlurile, da Schumi e cel mai titrat, dar nu asta e important....
    Schumi are peste 50% din pilotii care au castigat titlul mondial si care sunt pe pista.
    Da, sunt fan Ferrari si fan Schumi, dar nu cred ca am scris de un pilot la felul cum a scris cretinul ala cu apucaturi de stadion.
    6 5
  • cosmin
    cu cursa aceasta ham sio mai spalat din pacate interesant este faptul ca pana la primul schimb de pneuri alonso afost mai rapid de cat webber si ham dar dupa acea nu a mai putut sa puna presiune pe ham sa fi calculat cei de la ferrari gresit combustibilu pt alonso si nu amai putut sa dea suta la suta tinand cont ca dupa ce sa terminat cursa a ramas fara benzina
    7 3
  • Stati linistiti ca oricum Vettel castiga campionatul
    4 3
  • @cosmin
    Cred ca visezi. Raportat la general Hamilton a facut timpi sensibil mai rapizi decat Alonso. Lewis era mai rapid in primul si ultimul sector, iar Alonso in al doilea. Asamblate intr-un tur cam -100 mai rapid Lewis decat Alonso. Si ma refer pe softuri, nu ultimul stint pe medium. Chiar daca Ferrari in mod traditional sunt mai buni pe circuite unde temperatura este mare, pt Budapesta, in nici una din zile temperatura nu depaseste 27 grade in weekendul ce urmeaza. Oricum pe super softs amintitiva ca Hamilton la Monaco a dominat calificarile si in Q1 si in Q2 si doar prostia cu Massa l-a blocat sa nu ia pole. Button a fost al doilea si stim bine ca in regim de calificari cat scoate Lewis fata de Button in mod normal.
    12 5
  • ctlnmihai
    Hamilton a câştigat Marele Premiu al Germaniei!
    Bravo Hamilton ,Mclaren, fruntea sus Button
    9 2
  • faina cursa
    pacat ca nu am reusit sa stau pana la final (ultimele 10 ture nu am reusit sa le vad). multi il contesta pe ham ham pentru stilul sau de pilotaj, dar trebuie sa recunoasteti ca daca nu ar fi el si alonso nu prea ai mai avea la ce sa te uiti la F1. per ansamblu a fost o cursa super si asa ar trebui sa fie toate: cu depasiri cat mai multe.
    9 0
  • Hamilton a mers bine. Rapid si constant fata de Silverstone. Alonso de asemenea dar l-a dezavantajat pozitia din calificari. RBR devine a 3-a masina.
    3 3
  • ctlnmihai
    Vettel
    Dincolo de faptul că rămâne principalul favorit la titlu, Vettel a dovedit din nou că e anonim când se află dincolo de locul 5 asta în condițiile în care are cel mai bun monopost....Campionii care se respectă încearcă să și depășească adversarii când dețin și un monopost performant
    4 6
  • Frumoasa cursa.
    Frumoasa cursa,demult nu am mai vazut asa ceva...bravo Hamilton,le-ai rupt dintii la toti,desi nu sunt fanul lui,dar mai ales...good job FERRARI si in special,felicitari lui Alonso si..de ce nu,si lui Massa..Per total,o cursa interesanta,greu de digerat pentru RedBull ;).
    13 1
  • Nurburgring 2011
    ‎1.Hamilton e un adevarat racer de moda veche(gen Nuvolari, Moss, Senna, Mansell), cel mai bun in acest domeniu in actualul pluton
    2.Masina Ferrari se descurca mult mai bine pe pista rece si e mai blanda cu pneurile decat Mclaren
    3.Vettel a facut cea mai slaba cursa din acest sezon, fiind penalizat si de viteza foarte mica de pe zona DRS dezvoltata de monopostul sau, dar totusi a adunat puncte solide
    4.RBR a mers ciudat, cel putin masina lui Webbera, care s-ar putea sa fii avut o mica problema pe al treilea stint
    5.Desi in calificari e cea mai rapida masina, in cursa RBR sunt pe acelasi palier de viteza cu Mclaren si Ferrari, cel putin cand temperatura pistei e scazuta
    6.Schumi a facut o cursa oscilanta, cu momente amintind de vechiul campion, dar si cu greseli ce l-au privat de locul 6
    7.Cursa a fost castigata de pilotajul si determinarea lui Hamilton si mai putin de viteza masinii Mclaren
    21 2
  • Mclaren este performant cu aportul motorului Mercedes mapat special si o evacuare performanta, comparabila cu Red Bull. S-a vazut ca fara asa ceva sunt anonimi.
    @bernd-monopostul Ferrari se descurca mai bine la temperaturi ale pistei mai mari, tocmai din cauza ca e mai "blanda" cu pneul intra in temperatura mai greu. Notiuni de fizica.
    5 10
  • @Coste
    foarte corecta observatia
    0 6
  • Meclaren a castigat una din 4 curse la care a participat .. aceasta e media lor de succes .. si asta spune multe ..
    0 2
  • @Florin
    spune ca au doi piloti buni. Daca aveau cea mai buna masina lua toate cursele in care nu abandonau ambii piloti.
    2 0
  • Daca, daca, daca.
    Baza pe daca. :)
    1 0
  • mobius
    un seit bun infestat din pacate de oameni fara caracter
    "FERNANDO", nu mobius cel adevarat iti adreseaza postul de mai sus, ci un impostor care fara rusine, mi-a imprumutat pseudonimul. Imi pare rau ca exista astfel de oameni.
    2 4
  • @mobius
    ....nu esti singurul care esti plagiat.Exista un prost fara caracter care face acest lucru la toata lumea .Banuiesc cine este,dar fraierul moare pe limba lui....
    2 6

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru