Monaco: Button ii smulge pole position-ul lui Raikkonen

De Daniel Popescu
Publicat Sambata, 23.05.2009
Jenson Burtton a stabilit cel mai bun timp in calificarile pentru Marele Premiu al statului Monaco, devansandu-l cu numai 0.020 secunde pe Kimi Raikkonen.

Button a continuat sa tina capul de afis in Formula 1, Ferrari a fost la un pas de pole position si da semne ca i-a ajuns din urma pe cei de la Red Bull Racing, in timp ce Hamilton a ratat calificarea in Q2 dupa o greseala de pilotaj finalizata in parapeti. BMW-Sauber si Toyota sunt de nerecunoscut si ocupa ultimele patru locuri ale grilei.

Dominatia echipei Brawn GP in sezonul 2009 al Formulei 1 continua si la Monaco. Jenson Button a pilotat magistral pe strazile din Monte Carlo si si-a adjudecat la limita pole positionul pentru cursa de duminica, dupa ce a fost cronometrat cu 1:14.902.

Desi se anticpa ca Rubens Barrichello va reusi in sfarsit sa-si detroneze coechipierul, brazilianul nu a reusit decat un loc 3, urmand astfel sa plece chiar din spatele lui Button.

Calificarile pentru Marele Premiu al statului Monaco au demonstrat totodata ca Scuderia Ferrari a progresat vizibil, chiar mai mult decat la cursa de la Barcelona. Kimi Raikkonen a fost la un pas sa obtina prima pozitie pe grila de start, insa in cele din urma a coborat pe locul 2, fiind invins de Button cu o diferenta infima de numai 0.020 secunde. Performanta lui Raikkonen a fost completata de Felipe Massa, brazilianul urmand pozitionandu-se pe locul 5 in urma calificarilor de astazi.

Intre cei doi piloti ai Scuderiei Ferrari s-a intercalat pe locul 4 Sebastian Vettel, in timp ce coechipierul sau, Mark Webber, va lua startul de pe locul 8. Williams a reusit pentru prima oara in 2009 sa acceada in Q3 cu ambele monoposturi, dupa ce Nico Rosberg a stabilit al 6-lea timp, Kazuki Nakajima urmand sa plece de pe locul 10.

Singurul reprezentant al echipei McLaren in Q3, Heikki Kovalainen, va pleca in cursa de pe locul 7, lasand senzatia ca britanici au progresat la randul lor semnificativ, judecand dupa rezultatele anterioare ale finlandezului in sesiunile de calificari.

Renault isi fac la randul lor simtita prezenta in top 10 prin Fernando Alonso, care va pleca de pe locul 9.

PRIMA PARTE: DEZASTRU PENTRU HAMILTON.

Desi cele trei sesiuni de antrenamente libere au fost lipsite de incidente majore, lucrurile s-au agravat semnificativ in timpul primei parti a calificarilor. Felipe Massa a fost primul care si-a avariat aripa fata in glisierele de protectie de la Monaco, insa pilotul Scuderiei Ferrari a revenit fara probleme pe circuit dupa o vizita la boxe.

Nu la fel de norocos a fost Lewis Hamilton, care a pierdut controlul volanului si a lovit parapetitii cu roata stanga-spate. Monopostul MP4-24 a fost grav avariat, iar campionul mondial a fost obligat sa abandoneze calificarile, provocand si oprirea sesiunii pentru cateva minute. In cele din urma, timopul pilotului englez a fost suficient de bun pentru a obtine locul 16 pe grila de start.

BMW SI TOYOTA, DECIMATE

Prima parte a calificarilor a reprezentat un nou cosmar pentru BMW-Sauber, dupa ce niciunul dintre piloti nu a promovat in Q2. Nick Heidfeld si Robert Kubica vor pleca in cursa doar de pe locurile 17 si, respectiv 18.

Dupa ce in Bahrain obtineau prima linie a grilei de start, cei de la Toyota au inregistrat un regres semnificativ la Monaco. Jarno Trulli si Timo Glock au monopolizat ultima linie a grilei de start, urmand sa plece de pe locurile 19 si, respectiv, 20.

Rezultatele dezamagitoare obtinute de BMW, Toyota si Hamilton le-au permis celor de la Force India sa aceeada cu ambii piloti in a doua parte a calificarilor.

De asemenea, Sebastien Bourdais a reusit o performanta similara. Primele trei pozitii in aceasta parte a calificarilor au fost ocupate de Nico Rosberg, Jenson Button si Mark Webber.

A DOUA PARTE: ECHILIBRU PERFECT

Socotita drept sesiunea cea mai reprezentativa din punct de vedere a timpilor, Q2 a adus un echilibru incredibil intre piloti. Cel mai bun timp a fost realizat de Kimi Raikkonen, care a demonstrat astfel ca Ferrari a reusit sa imbunatateasca semnificativ monopostul fata de inceputul sezonului. In acelasi timp, cei 5 piloti aflati pe locurile 2-6 au fost despartiti de numai 0.070 secunde, fapt ce confirma cat de compact este in prezent plutonul fruntas.

Asa cum era de asteptat, Toro Rosso si Force India au fost echipele eliminate in aceasta parte. Astfel, Sebastien Buemi a obtinut locul 11 si va pleca din fata lui Nelson Piquet Jr si a lui Giancarlo Fisichella. Sebastien Bourdais a obtinut locul 14, in timp ce Adrian Sutil va lua startul de pe pozitia a 15-a.

Rezultatele complete ale calificarilor sunt disponibile aici.

Marele Premiu al statului Monaco se va desfasura duminica cu incepere de la ora 15:00 (ora Romaniei).

Taguri: Monaco, calificari

Comentarii (32)

  • NeoGalaxy
    @Ferrari
    Bravo Kimi si Felipe, super tari calificari. "Norocosul" Lewis demonstreaza ca pana acum a avut doar noroc :))) Sper ca Ferrari sa faca o dubla maine, este timpul sa-i batem pe mucosii de la Brown!!
    0 0
  • uraaaa
    am ratat doar 2 puncte:D
    0 0
  • @neogalaxy
    Intai ar trebui sa inveti tu sa scrii si abia apoi sa bata ferrari pe brawn sezonul asta. Sunt fan ferrari, dar anul asta este al lui brawn(nu brown)
    0 0
  • puncte
    am luat 546 puncte, destul cred!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    0 0
  • @neo...etc
    Si marmota invelea ciocolata in staniol:))) Asa si tu cu Ferrari:)) Pe bune , chiar ti`ar placea sa`i bata cei de la Ferrari pe Brown? Vise placute:))
    0 0
  • @calificari
    bravo Kimiiiiii Raikkoneeeeeeeeeeeeen :X \:D/
    0 0
  • puncte
    am luat 544 puncte.hai k e bine :>
    0 0
  • FORZA FERRARI !!!
    GO KIMI !!! il ia pe Button la start, baga putin KERS :D
    0 0
  • KIMI
    Bravooooooooooooooo KIMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII. In sfarsit in prima linie. Eu sper ca maine sa castige.
    0 0
  • Massa
    Felipe ar mai fi avut timp de un tur dar a intrat la boxe(de ce oare?) ar fi avut o sansa mare sa ia pole,avand in vedere ca etapa asta a fost peste Kimi,oricum bv Kimi,maine il mananca pe Button :))
    0 0
  • @calificari
    sunt nerabdator sa vad greutatile masinilor...desi Monaco e circuit de pilot!!! interesant startul, KERS poate face diferenta!!
    0 0
  • Lewis Hamilton
    super tare hamilton, acum se vede cat de unflat este, trebuie sai multumeasca lui ron si mai ales lui glock pentru titlul de anul trecut ca altfel il lua ca in 2007. MARE PILOT
    0 0
  • Lewis Hamilton
    super tare hamilton, acum se vede cat de unflat este, trebuie sai multumeasca lui ron si mai ales lui glock pentru titlul de anul trecut ca altfel il lua ca in 2007. MARE PILOT
    0 0
  • raikkonen
    forza ferrari, forza kimi, kers poate face diferenta la start, dar mai depinde si de greutatea monoposturilor, felipe a fost incurcat in ultimul tur din Q3 (parerea mea)
    0 0
  • guawar
    Lewis Hamilton
    Lewis Hamilton-asta e valoarea ta: PARAPETII :))))
    0 0
  • Ce nebunie
    de calificari! La fel au fost si antrenamentele de azi :-O Way to go Kimi! Era de speculat Hamilton, daca nu avea accidentul in Q1 cred ca le punea probleme mai protagonistilor. Apropo de puncte, eu am adunat 136 =)) dar nu mai conteaza, apas pe KERS si ii las pe toti in urma :P
    0 0
  • criss28
    nu toti suntem intelectuali ca tine
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Lewis
    Stati calm o sa zica ca a fost vina masinii care nu stie sa se conduca singura pe circuitul sinuos din Monte Carlo. Sau poate a fost vina vre-unui inginer, baiat de la boxe, tip de afara, strain din alta tara, care a gresit setari, uraste negrii sau chestii de genul asta. Sigur a fost altcineva de vina si nu el :))))
    0 0
  • NeoGalaxy
    i sa transmis prin radio (melbourne)
    0 0
  • criss28
    "si abia apoi sa" INTELECTUALULE
    0 0
  • Ce v-ati mai adunat voi doi!
    Va invit in parc la o punga de seminte...catre admini :parca va rezervati dreptul de a selecta comentariile!
    0 0
  • NeoGalaxy
    @Ateam
    Eu declin politicos aceasta invitatie, dar sper ca aceasta minunata punga de semnite sa-ti lumineze ziua de astazi si cele viitoare :))))
    0 0
  • ce tare e poza :)))))))))
    s-ar putea interpreta in urmatorul fel : button ii pune pana pe umar lui chimi,iar el :"mars ma de acia rookie team fanboy""
    0 0
  • @cobra
    cine-i acel "chimi"? :)):)) zau daca-l cunosc :-?? :))
    0 0
  • ...
    nice..faine calificari, sa speram k maine kimi va face o cursa cat se poate de perfecta si la final va ocupa o pozitie bine meritata:) FORZA KIMI
    0 0
  • ferrari
    parerea mea este ca nu putem vorbi despre un reveniment ferrari. La a Monaco conteaza pilotajul intr-o masura mai mare de aceea Kimi a urcat pe podium, pilotii brown sunt unii mediocri dar sunt ajutati de un monopost super
    0 0
  • @alexa
    chimi vine de la chimistul nostru finlandez :)))
    0 0
  • Vettel
    Nimeni nu-i acorda o sansa la victorie sau la podium lui Vettel. Daca castiga Button cursa sezonul acesta va fi slab de spectacol. Cine a fost la Mamaia sa-l pe Coulthard ?. A castigat de doua ori la Monte Carlo.
    0 0
  • @cobra
    oooo "chimist" :> :)) suna bine.sper sa puna o "solutie acida" pe buttonel maine :))
    0 0
  • O rugaminte
    Stimate admin. Sunt un pasionat de f1 si urmaresc ce se intampla in acest sport utilizand site-ul dvs. Din pacate stirile pe care le prezentati sunt umbrite de anumite comentarii si atacuri, total deplasate. Suntem indignati de comentariile stupide ale dlui Alexandrescu&CO dar in acelasi timp, sunt useri care utilizeaza un stil de comunicare ... cel putin "badaranesc". Si eu am simpatiile si antipatiile mele dar cred ca acest spatiu public nu este locul de manifestare al pornirilor mioritice de a da in cap tuturor celor care au alta parare. Am observat ca incercati "domolirea" celor care sunt prea "pasionali". Chiar si asa sunt destul de multe comentarii malitioase de gen "taica-meu o sa-l bata pe taica-tu". Stiu ca nu puteti ridica gradul de civilizatie al userilor "diferiti" dar va rog, sa eliminati comentariile care nu sunt de bun simt. Pe langa stirile publicate de dvs, imi place sa citesc si alte pareri vis-a-vis de ceea ce publicati si cred ca ar fi util celor care intra pe site pentru formula1 sa citeasca informatii si comentarii despre formula 1 si nu comentarii "nepotrivite". Prin aces mesaj nu vreu sa acuz pe nimeni ci doar vreau sa ma pot bucura in mod civilizat de f1 impreuna cu fanii din Romania.

    Referitor la stire - se vede clar ca Ferrari au facut progrese, va fi o lupta stransa cu Brawn GP iar se pare ca decizia de a utiliza KERS, ar putea fi o decizie inspirata. Surpriza placuta vide de la Raikkonen care desi parea ierit din "carti" a revenit in forta. In rest, Hamilton a gresit ca orice pitlot de f1 iar BMW si Toyota sunt de nerecunoscut. Multumesc.
    0 0
  • Fanii ferrari
    Ma uit cu surprindere la voi , comentati aici de parca Raikkonen e in pole . Abia astept maine sa va vad , dupa ce o sa castige Button cursa, pe cine mai dati vina : pe KERS , pe Domenicali , pe echipa ca nu isi face treaba . Cum scoate capul putin cate un pilot de la Ferrari cum imediat EXTAZ ! Fiti realisti , ce dreacu` ! Nu va mai injurati echipa acum? Parca sunteti suporteri de fotbal , cum nu merge ceva cum injurati. Patetic....
    0 0
  • o mica rautate :))
    observ ca Brawn GP are f multi sustinatori acum,sa fie de vina motorul mercedes cu care este echipata masina?pt ca ceilalti mercedes nu au rezultate(stiti voi cine) anyway bafta tuturor indiferent de simpatii.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru