Red Bull insistă că se va retrage din F1: "Ferrari ne oferă doar motoare de specificaţie 2015"

de Daniel Popescu
Luni, 28.09.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Red Bull Racing a dezvăluit că oferta primită de la Ferrari vizează doar motoare de specificaţie 2015. Echipa insistă că se va retrage din Formula 1 dacă nu va beneficia de motoarele curente de anul viitor.

Ferrari se joacă cu noi. Este o neobrăzare ca nouă să ne ofere motoare de specificaţie 2015.

Helmut Marko
Consultant Ferrari
Red Bull Racing a intrat în criză de timp pentru semnarea unui parteneriat pentru motoare cu Ferrari, iar lucrurile sunt complicate de oferta pe care a făcut-o constructorul italian.

Într-un interviu acordat publicaţiei Auto Motor und Sport, consultantul Helmut Marko a dezvăluit că Ferrari oferă echipei Red Bull doar motoare de specificaţie 2015, soluţie pe care producătorul de băuturi energizante o consideră inacceptabilă.

Anterior, Red Bull a avertizat că se va retrage din Formula 1 dacă nu va primi acelaşi motor, software şi carburant ca echipa de uzină a Scuderiei.

"Ferrari se joacă cu noi, dar noi nu intrăm în joc. Intenţiile noastre de a ne retrage sunt din ce în ce mai alimentate. Este o neobrăzare ca nouă să ne ofere motoare de specificaţie 2015 când, în acelaşi timp, Sauber şi Haas vor obţine specificaţia pentru 2016", a declarat el.

Nu este clar dacă Ferrari a făcut această ofertă doar cu scopul de a împiedica Red Bull să se implice în lupta pentru titlu sau nu are posibilitatea de a produce unităţi suplimentare din specificaţia 2016 pentru încă doi clienţi, întrucât acordul vizează şi a doua echipă a grupului, Toro Rosso.

În cazul în care va acceptă propunerea Ferrari, Red Bull are posibilitatea de a limita dezvoltarea motoarelor Scuderiei.

În prezent, constructorii vor ca FIA să permită dezvoltarea motoarelor în timpul sezonului şi în sezonul 2016, însă această schimbare trebuie aprobată un unanimitate de echipe, iar Red Bull s-ar putea opune.

Via Motorsport

Comentarii (27)

  • Auzi "se joaca cu noi" :)). Cumva RedBull a inventat F1 de se trezesc cu asa pretentii nesimtite? Oare celor de la Mercedes de ce nu le cere. Aiurea, RedBull e ca o minora, dupa ce se invata si vede ca nu mai merge incepe sa santajeze si sa loveasca in punctele slabe, in Tata Bernie :))
    25 8
  • auzi ma la asta...
    pai ba suculetelor...cind era FERRARI in F1...voi sau patronul vostru nici nu existati ca ADN.....taci dracu din gura...zi merci ca va da din 2015 si nu din 2014
    26 8
  • trabant
    in locul FERRARI...pentru magaria asta de raspuns-refuzam sa-i mai motorizez pe RBR
    19 6
  • nu-i vb de neobrazare, le e frica de voi
    18 6
  • Pai ce ar fi sa va dea MB inca de pe acum motorul de anul viitor?
    Vorba aia, voi sunteti RB si trebuie sa vi se ofere tot ce-i mai bun!
    19 8
  • Multe mai vor si cei de la Red Bull.....
    14 5
  • Ft bine, sa nu lea ce vor, pai esti bun, fa-ti motor si tot ce trebuie. Ai oameni talentati pe partea tehnica, nu se poate sa le ai pe toate. Extraordinar ce tupeu! Mai vor si motorul din 2016 cu 12 mil. Auzi la ei!
    18 3
  • Duca-se unde vor ei! Tare-mi e ca a devenit o echipa ce-i simti prezenta, nu si lipsa. Nesimtirea n-o vad in dorinta de motoare 2016 ci in pretentiile avute: acelasi motor, acelasi combustibil, acelasi software. Refuzul celor de la Ferrari nu cred ca e din cauza fricii, asa cum se vorbeste prin alte parti, ci pentru ca red bull n-a colaborat cu nimic, material sau informatic, in crearea sau dezvoltarea acestora (motor, combustibil, software). Acum spre incheiere as avea o intrebare pentru toti fanii acestui sport si pentru Daniel Popescu: cat la suta/ce procentaj reprezinta cele 3 parti (motor, combustibil, software) intr-un monopost intreg de F1, unul gata de cursa? Dupa parerea mea: in jurul a 60%-65%.
    8 6
  • Oricat de antipatic mi-e mie Marko dar...asta e clar facuta la bataie de joc. Pai lor sa le dea motorul din 2015 iar celor de la Sauber motorul din 2016? Pai nu platesc la fel? Inteleg cu lu Marchione ala ii e frica de Red Bull, dar, puteau sa refuze colaborarea :)) . M-as amuza grozav sa isi ia de la Mercedes motorul de anul asta si sa ii snopeasca pe macaronari in 2016.
    9 14
  • @fetel dude.. despre ce vorbim? Mercedes oare de ce nu le da motoare? Ca le-a dat cu flit si acum RedBull a venit ca ciuma pe Ferrari.. 1. RedBull pune conditii.. wtf?1 2. Nu e vorba de frica.. doar ca pentru a dezvolta un motor au cheltuit destule milioane.. + ca nu vor doar motorul sa nu uitam. Concluzie? Ferrari le face masina? E aiurea pentu Ferrari, nu le da astora motoru' din 2016 tocmai de asta, Ferrari isi pateaza toata demnitatea. Ferrari are traditie in F1, RedBull se trezeste cu pretentii ca la mama lor acasa, dar... sunt bani la mijloc, de aia nu comenteaza altii. Sigur ca nu pica bine si e enervant pentru cei care se ocupa cu asta.
    8 7
  • Mereu au fost plangaciosi cand nu a dansat lumea la melodia lor.
    Trebuia sa nu dea cu piciorul in Renault si aveau o specificatie de motor Renault 2016. Dar ei au batut din gura si acuma primesc motoare 2015, ce mai vor? Vor sa se retraga, sa se retraga. Renault va rezolva problemele pe anul viitor sunt convins si o sa le arate la RedBull ce pot. Abia astept. Faptul ca le-a luat 2 ani, asta este, nu e mult avand in vedere schimbarile. Mercedes a dezvoltat ceva vreme pana sa aiba acest motor si pachet. Totusi in 2014 nu a fost Renault unde e Honda acuma, ca Ricci a putut lupta macar pt locurile 3-4-5. Honda lupta pentru 14.15.16.
    3 0
  • pif666
    ciudata declaratie. vor motoare 2016? pai ei au oferit cumva si nu stiu eu,sasiu cand au castigat ani la rand campionatul.
    sa fim seriosi,daca ferrari le da motorul din 2016,si ei castiga primele curse,le ofera din respect celor de la ferrari sasiul lor?
    si toate setarile,etc?
    asta de la red bull prinde fluturi : ameninta cu plecarea !
    pai pe cine pacaleste? au penalitati de 500 milioane de euro daca parasesc f1 ,fata de bernie ecleston.
    te pui cu bosorogul sarlatan? ca le ia ala fabrica de red bull.
    nu inteleg santajul astora de la bauturi energizante. se poarta ca bebelusi. da-mi jucaria ca daca nu,plec
    isi pusesera sperante din 2017 in audi. dar din pacate aia dupa scandalul asta cu noxele,nu o sa mai aiba nici macar bani de motorina. deja au pierdut cateva zeci de miliarde numai din cotatia la bursa.
    adio pt vw fisul lor in f1
    1 0
  • Nici Mercedes si nici Ferrari nu vor sa dea motoare Red Bull. De ce? E simplu. Ca iar ii bate. Ca in 2010-2013. De ce? Pentru ca au facilitati au oameni si cea mai buna echipa de ingineri. Daca le dai un motor performant au sfeclit-o iar. Asa ca ii vor lasa sa plece din F1 ca ei nu sunt interesati de concurenta autentica. Dar cine stie, poate ca nu pleaca si vin din 2017 cu un motor VW sau Audi. Si atunci vor rade bine.
    10 6
  • @ALEXSHAF
    Tu bubui nu gluma :), si traditia Ferrari unde a fost de 11 ani incoace? In sport conteaza meritocratia nu traditia, traditia poate la tine acasa, daca o ai, poate conta. In sport, repet, conteaza doar PERFORMANTA.
    4 9
  • Atunci sa se retraga McLaren, Ferrari, Williams si o sa vedem duele intre RedBull si Toro Rosso vs Manor :)))
    Ferrari ia cei mai multi bani din drepturile TV dude.. duele vreau si eu si performanta de la toate echipele, dar e competitie nu e o intrecere pe camp sau de biciclete inte copii de 12 ani.. dar nu se poate pentru ca se distruge de la un sezon la altu'F1. M-ai inteles total gresit, succes!
    6 5
  • Inainte de a comenta de "pretentiile" celor de la RBR, mai cititi odata articolul. Sauber si Haas vor primi specificatia 2016 a motorului Ferrari si vor plati tot 12 mil pe bucata.
    Singurul motiv pentru care Ferrari nu vor sa dea specificatia 2016 celor de la RBR este ca le e frica sa nu fie surclasati.
    Ca si comparatie vedeti ce fac echipele de client cu motoare Ferrari: Sauber si Manor, in ultimele curse au fost batuti si de Mclaren(in cursele in care Mclaren au abandonat se ia in considerare pozitia dinainte de abandon). Asa ca degeaba ai motor bun daca nu ai aerodinamica si soft pentru motor.
    4 2
  • Team Mcl
    Oferta celor de la Ferrari de a le oferi motoare din 2015 mi se pare la fel de "neobrazata" ca si cererea lor de a primi, pe langa motor specificatie 2016 si acelasi software si combustibil! Sa primeasca motor 2016 mi se pare in regula dar atat! Si Williams, Force India si Lotus primesc motoare 2015 de la Mercedes in sezonul actual si sunt totusi departe de ei ca performante! Ei daca ar primi un motor 2016 de la Ferrari, daca le reuseste sasiul se pot bate cu Ferrari si Mercedes si fara acelasi software si combustibil cu Ferrari! Echipe mari ca Williams, Ferrari si Mclaren n-au amenintat ca se retrag imediat ce nu au mai castigat ca rasfatatii de la Red Bull, asta dovedind, daca mai era nevoie ca pentru ei, Formula1 este doar o afacere nu un sport sau o competitie! Nu ca pentru ceilalti ar fi prea diferit dar parca ei au dus totul la extrem!
    11 4
  • In alta ordine de indei - mai cititi si printre randuri cerintele RBR.
    Daca iti schimbi motorul la orice masina vine impreuna cu un soft aflat pe calculatorul de bord, un soft prestabilit care comanda functionarea motorului in parametri, ulterior daca ai bani iti tunezi motorul prin imbunatatirea softului - eu cred ca asta cer cei de la RBR, softul de baza, pe care il vor dezvolta ei ulterior.
    Apoi fiecare producator de auto-moto au parteneriate cu producatori de uleiuri si carburant, care le ofera produse adaptate cerintelor motoarelor de competitie - asta vor cei de la RBR.
    Parteneriate gen: Honda - Repsol, Citroen - Total, Mclaren - Mobil 1, Mercedes - Petronas, Ferrari - Agip, Renault - Elf.
    Voi credeti ca Elf va putea furniza carburant celor de la RBR pentru motorizare Ferrari???????? Contractual nu cred ca ar putea si in al doilea rand, daca ar putea nu s-ar risca ca formula lor de carburant sa fie studiata de Agip.
    5 1
  • Eu nu inteleg de ce stau cei de la Ferrari atat la discutii si accepta toata galceava asta de doi bani la care se pricep de minune "domnisoarele virgine" de la Red Bull. Eu unul as incheia orice discutie pentru ca aceasta porcaiala in public aduce prejudicii de imagine pt Ferrari.
    "Nu va dau domle' motoare, punct si la revedere. Duceti-va la Merc sau la Honda si porcaitii pe ei in public, cu Renault nu ati avut bun simt si acum veniti noi?"
    4 2
  • Este politica ce se intampla acum in F1! Pur si simplu Marko face niste jocuri si e bun la asta.
    Intr-un articol anterior Horner spunea ca sunt in urma cu dezvoltarea sasiului. Poate asta este si intentia Ferrari, de a le vinde motorul, dar un pic mai tarziu. Iar acest "un pic", inseamna foarte mult in F1.
    In locul celor de la Ferrari le-as da motorul specificatie 2016, cu tot ce vor ei, cu 2 saptamani inainte de MP al Australiei. Ar fi interesant de vazut ce se intampla cu RedBull, daca monopostul pentru 2016 nu va performa nici cu motorul Ferrari. Pe cine vor mai da vina de data asta?
    Ar putea merge un schimb de experienta intre Ferrari si RedBull, unii sa vada secretele sasiului, iar ceilalti - secretele motorului. Diferenta este ca Ferrari dezvolta un pachet complet, iar RedBull, doar sasiul.
    Cred totusi ca nu vom vedea RedBull cu motor Ferrari. S-au spus multe, italienii sunt au mandrie, Arivabenne nu e prost!
    5 2
  • E interesant ca echipele care au un statut special acordat de catre Bernie Ecclestone si ma refer la Feerari si RBR sunt cele care au lansat sau lanseaza amenintari de parasire a competitiei..Asa e cand echipele n-au acelasi statut..
    4 4
  • Ferrari*
    2 1
  • @ @ALEXSHAF - Băiete, nu doar performanţa contează, ci şi brandul.
    Una este să te încalţi cu pantofi de sport chinezeşti, model 2015, alta este să te încalţi cu pantofi de sport Adidas, fie ei şi model '64.
    6 1
  • cupitza
    Parca se laudau ca vor sa-si faca motor propriu... Acum nu mai vor? Cred ca nu Vettel era plangaciosul, ci insasi echipa.
    6 3
  • ovidiu15081982
    Sa se retraga odata din F1...zici ca nu stiu ce echpa cu traditie sunt..au si ei 11 ani in Formula 1 si gata fac figuri..nu le convine aia...nici aia...sa se duca invartindu-se !
    2 2
  • Marko a dat in bara si dealul cu Mercedes
    si MB si Ferrari au motoare care "nu pusca" spre deosebire de Honda is Renault

    ar fi trebuit sa accepte sau Motoare MB B class sau Ferrari B class pt un an si dp mai vezi ...

    cu atitudinea aceasta si MB si Ferrari o sa le arate degetul mijlociu, si dp acea bye bye


    de RBR nu este pacat,
    dar pentru Ricci, Kvyat, Ves si Sainz este pacat !!!


    Forza Ferrari!
    10 2
  • daniel
    Isteata declaratia "Este o neobrăzare ca nouă să ne ofere motoare de specificaţie 2015 ...".
    Neobrazare?
    Nea Marko a imbatrinit degeaba daca el asa intelege sa discute cu cineva de la care are nevoie de ceva.
    Daca as fi in locul celor de la Ferrari nu le-as mai da nimic
    Nu asa negociezi!
    9 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru