Renault a cumpărat Lotus şi va reveni cu propria echipă în Formula 1 în 2016

de Daniel Popescu
Vineri, 04.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Renault a confirmat achiziţionarea Lotus, care marchează revenirea constructorului francez în Formula 1 cu propria echipă în sezonul 2016.

Renault a avut două opţiuni: să revină 100% sau să plece. După studii detaliate, am decis că Renault va fi în Formula 1 începând din 2016.

Carlos Ghosn
CEO Renault
Formula 1 a primit o importantă gură de oxigen înaintea sezonului 2016 după ce Renault a decis să-şi sporească implicarea în Marele Circ.

La capătul a peste şase luni de negocieri, constructorul francez a decis să cumpere înapoi echipa Lotus pe care a deţinut-o până în 2009, astfel că va reveni cu propria echipă în Formula 1 începând din sezonul următor.

"Renault a avut două opţiuni: să revină 100% sau să plece. După studii detaliate, am decis că Renault va fi în Formula 1 începând din 2016. Detaliile finale cu acţionarii F1 ne-au oferit încrederea să acceptăm această nouă provocare. Ambiţia noastră este să câştigăm, chiar dacă ne va lua ceva timp", a declarat Carlos Ghosn, CEO-ul Renault.

Renault va anunţa detalii despre echipă în luna ianuarie, însă cel mai probabil va reveni la tradiţionala culoare galbenă pentru monopost. 

Esential 2024 este anul până în care Renault s-a angajat să rămână în Formula 1
O retragere a celor de la Renault ar fi avut efecte dezastruoase pentru Formula 1: cel mai probabil, actuala echipă Lotus şi-ar fi închis porţile din cauza problemelor financiare, în timp ce Red Bull Racing şi Toro Rosso nu ar fi avut posibilitatea de a continua din cauza lipsei de motoare.

Potrivit unor informaţii neoficiale, Renault a reuşit să obţină din partea lui Bernie Ecclestone un statut privilegiat de echipă istorică prin care va primi numeroase bonusuri financiare.

În schimb, francezii au dat asigurări că vor rămâne în Formula 1 până în 2024 şi au primit în avans plata bonusurilor pentru primii şase ani.

Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba radical până atunci, cu atât mai mult cu cât acţionarul principal CVC Capital Partners încearcă de mai mult timp să-şi vândă participaţia în Formula 1, iar Ecclestone va avea atunci 94 de ani.

Problemele Formulei 1 sunt însă departe de a se încheia după anunţul Renault. Sauber şi Force India au depus o plângere la Uniunea Europeană cu privire la modul "incorect" în care sunt împărţiţi banii din drepturile TV, iar audienţele sunt în scădere accelerată în ultimii 5 ani.

Via Renault

Comentarii (11)

  • Ferrari
    Renault
    Aston Martin
    Mercedes
    Williams
    McLaren
    Daca mai era si BMW si Audi era lista perfecta
    35 1
  • De acord cu comentariul de mai sus - Formula 1 ar arata altfel daca s-ar implica cat mai multi constructori veritabili
    25 1
  • gheorghe
    Daniel, cine va transmite Formula 1 in 2016? Se stie ceva, cat de cat sigur?
    11 0
  • Mi s-a facut dor de cursele vazute la TVR. Azi doar RTL-ul mai transmite dar nu stiu daca e corect sa spun "transmite" cand 50% e publicitate, aprox.15% sunt acele momente in care ecranul e impartit in doua (jumatate cursa, jumatate publicitate) si abia celelalte 35% din timp e cursa de F1. Numai la nemti am putut sa vad asa ceva... De aceea aleg de cele mai multe ori sa o urmaresc pe diverse site-uri online.
    14 1
  • Ar fi fost si benefica si o revenire a celor de la Toyota.
    17 2
  • ar fi benefica si o revenire a lui Alonso la Renault. Poate asa o sa reuseasca sa-l bata pe Button
    10 5
  • mobius
    Este foarte posibil ca Alonso sa revina la Renault, ar fi foarte bine si cred ca ambele parti isi doresc parteneriatul, care in trecut le-a adus beneficii amandurora. Ca sa fiu sincer, eu m-as bucura.
    14 2
  • rommy f1
    da ar fi bine, dar să ne mai gândim că lui ALONSO îi trebuie cel puţin 3 ani să i se construiască o maşină doar pentru el, FERRARI, McLAREN, nu au reuşit, nu cred că RENAULT doreşte un MOFTUROS indiferent de rezultatele din trecut.
    6 11
  • Oare cine o fi castigat campionatul anul asta? Ca marea glorie de la ferari spunea ca se bate pentru titlu. Oricum, se va obisnui cu locul 3. Primul an e mai greu.
    7 14
  • ehe, e prajitura locul 3 cu Ferrari decat oricare alt loc si batut de Ricci
    2 9
  • Probabil te referi la Vettel, si el a spus ca atata timp cat sunt sanse matematice el va incerca....si daca zicea ca el nu se bate la titlu pentru ca Mercedes e prea avansata probabil tot gaseai ceva de reprosat. Oricum de ce aduci in discutie Ferrari intr-un articol despre Lotus si Renault?
    14 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru