Renault: "Ne retragem din Formula 1 la sfarsitul sezonului"

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 13.05.2009
Bernard Ray, presedintele echipei Renault F1 Team, a confirmat oficial ca echipa franceza se va retrage din Formula 1 la finalul acestui sezon in cazul in care regulamentul tehnic pentru 2010 nu va fi modificat.

La mai putin de 24 de ore dupa ce Scuderia Ferrari a anuntat oficial ca nu intentioneaza sa participe in sezonul 2010 in contextul actualului regulament tehnic, Renault a publicat un comunicat de presa in care anunta ca isi reconsidera pozitia fata de participarea in competitie din acelasi motiv.

Principala obiectie a francezilor este impunerea a doua seturi de reguli tehhnice pentru echipe, dar Renault este de asemenea nemultumita de modul in care forul mondial a decis sa implementeze un buget maxim anual, fara consultarea prealabila a Formula One Teams' Association (FOTA).

"Decizia Federatiei Internatiopnale de Automobilism (FIA) de a introduce doua seturi de reguli tehnice pentru sezonul 2010 are drept efect reconsiderarea participarii echipei Renault in sezonul urmator al competitiei", se arata in comunicatul de presa al grupului francez.

"Exista frustrarea ca propunerile constructive ale FOTA, inclusiv masurile pentru reducerea costurilor intre 2009 - 2012 au fost complet ignorate fara niciun fel de consultare din partea FIA cu echipele. Trebuie mentionat ca FOTA are cel putin acelasi obiectiv financiar ca si FIA, dar Renault este convinsa ca acesta trebuie introdus printr-o procedura diferita agreata de toata partile.

De asemenea, Renault crede ca sportul trebuie guvernat de spiritul de consultatie intre toate partile (FIA, FOM, FOTA) pentru a obtine o stabilitate mai buna in privinta costurilor si veniturilor. de asemenea, Renault considera ca toate echipele participante trebuie sa adere si sa opereze sub acelasi regulament".

Flavio Briatore, seful echipei Renault, a precizat ca nu este de acord ca FIA sa fie singura parte care decide regulamentul Formulei 1 si a explicat ca echipa franceza se va retrage din competitie daca regulile tehnice nu vor fi modificate.

"Obiectivul nostru este sa reducem costurile mentinand standardele inalte pentru a face Formula 1 cel mai prestigios brand de pe piata. Vrem sa obtinem asta intr-o maniera coordonata si refuzam sa acceptam guvernarea unilaterala a FIA. Daca deciziile anuntate de Consiliul Mondial al FIA din 29 aprilie nu sunt revizuite, nu avem de ales decat sa ne retragem din Campionatul Mondial al Formulei 1 la finalul anului 2009", a declarat oficialul italian.

La randul sau, Bernard Ray, presedintele Renault F1 Team, a intarit declaratiile lui Briatore, afirmand ca unica solutie este modificarea regulamentului. "Renault a considerat intotdeauna Formula 1 drept cea mai importanta competitie a sporturilor cu motor si scena perfecta pentru a demonstra excelenta tehnologica.

Insa nu putem fi implicati intr-un campionat care opereaza seturi diferite de reguli, iar daca astfel de reguli vor fi efective vom fi fortati sa ne retragem la finalul sezonului", a precizat Rey.

Ferrari a socat luni comunitatea Formulei 1 dupa ce a anuntat ca se va retrage din competitie daca regulamentul nu va fi modificat. Anuntul Scuderiei a venit la numai cateva zile dupa ce Toyota a facut o declaratie simulara, la fel ca si concernul Red Bull in privinta celor doua echipe pe care le detine in F1, Red Bull Racing si Scuderia Toro Rosso. Astfel, numarul echipelor care au confirmat oficial ca nu vor participa in Formula 1 in sezonul 2010 a ajuns la 5, adica jumatate dintre team-urile care concureaza in acest an.

Pentru a rezolva aceasta criza fara precedent din Formula 1, Max Mosley, presedintele FIA, se va intalni in aceasta saptamana cu reprezentatii FOTA pentru a discuta despe regulamentul tehnic pentru sezonul urmator.

Via | Renault

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru