Renault: "Sunetul motoarelor poate fi îmbunătăţit, dar efectul ar fi limitat în curse"

de Daniel Popescu
Vineri, 23.01.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mario Illien, reputatul inginer care lucrează pentru Renault, consideră că sunetul motoarelor poate fi îmbunătăţit, însă admite că efectul ar fi limitat în curse.

Dacă o altă valvă ar ieşi separat, sunetul motorului ar merge direct în exterior şi l-am auzi mult mai bine.

Mario Illien
Inginer Renault
Reputatul inginer Mario Illien a început să lucreze pentru departamentul de motoare al celor de la Renault în strânsă colaborare cu Red Bull Racing, cu scopul de a îmbunătăţi performanţele unităţii de propulsie.

Britanicul a descoperit însă şi câteva metode prin care sunetul motoarelor ar putea fi îmbunătăţit, însă admite că soluţia sa nu ar avea un efect semnificativ în timpul cursei.

"Principala problemă este wastegate-ul (n.r - supapa de pierderi), care nu scoate pierderile în atmosferă, ci în evacuare, care este foarte lungă şi destul de groasă, astfel că sunetul este pierdut. Dacă o altă valvă ar ieşi separat, sunetul motorului ar merge direct în exterior şi l-am auzi mult mai bine. Dar sunetul ar fi mai puternic doar în unele faze ale operării unităţii de propulsie, cum ar fi când bateria este încărcată complet.

În cursă, beneficiile ar fi mai puţine", a declarat el pentru publicaţia germană Auto Motor und Sport.

Esential 100 de kilograme pe ora este limita maxima de curgere a carburantului in motor
Poziţionarea wastegate-ului este clar stabilită prin regulamentul tehnic, astfel că echipele nu pot apela la o astfel de soluţie. Totuşi, Illien consideră că o mărire a debitului maxim al carburantului în motor, de la actuala limită de 100 kg/oră, ar putea avea de asemenea ca efect o îmbunătăţire a sunetului.

O astfel de schimbare de regulament este una dintre soluţiile propuse pentru sezonul 2017 pentru că motoarele să ajungă la o putere de circa 1000 de cai putere.

Via Auto Motor und Sport

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru