Scandalul Paradise Papers ajunge în Formula 1: Hamilton a evitat plata taxelor pentru un avion privat de 19 milioane de euro

de Daniel Popescu
Marti, 07.11.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Lewis Hamilton a evitat plata unui TVA de 3.75 milioane de euro în urma achiziției unui avion privat de aproape 19 milioane de euro, potrivit unor documente din cadrul dosarului Paradise Papers.

Lewis Hamilton este una dintre numeroasele personalități ale lumii care a profitat de paradisurile fiscale pentru a evita plata unor taxe către stat, potrivit unor documente din cadrul investigației Paradise Papers.

Datele arată că noul campion mondial a achiziționat în anul 2013 un avion privat pentru care a plătit echivalentul a aproape 19 milioane de euro. Avionul a fost înregistrat în Isle of Man, un teritoriu care se guvernează singur poziționat între Marea Britanie și Irlanda și care nu face parte din Uniunea Europeană.

Conform legislației în vigoare, pentru orice avion privat cumpărat în afara Uniunii Europene proprietarul trebuie să plătească TVA de 20% pentru a-l putea utiliza pe teritoriul european. Ulterior, proprietarul are dreptul de a solicita returnarea TVA-ului dacă folosește avionul doar în scopuri de afaceri. Hamilton a solicitat și primit înapoi TVA-ul de circa 3.75 milioane de euro, însă documentele Paradise Papers arată ca cel puțin o treime dintre călătorii au fost efectuate în scop personal.

De altfel, inclusiv pilotul britanic publică frecvent fotografii din călătorii care au un obiectiv pur turistic.

Pentru achiziționarea avionului, Hamilton a folosit mai multe companii pentru că ulterior să aibă dreptul de a solicita returnarea TVA-ului.

Paradise Papers este numele unui dosar care conține peste 1.4 TB de date ale companiei Appleby, o formă de avocatură cu sedii în Bermuda, Insulele Cayman, Insulele Virgine sau Isle of Man și care gestionează afacerile a numeroase personalități în paradisuri fiscale pentru a evita plata taxelor. Printre personalitățile care au folosit serviciile Appleby se număra inclusiv regina Marii Britanii, premierul britanic Theresa May sau membri ai cabinetului președintelui american Donald Trump.

Via Eurosport, The Guardian

Comentarii (15)

  • Evident ca toata lumea incearca sa evite plata taxelor, daca legea iti permite sau daca esti destept sa stii sa jonglezi cu legea.
    Dar fiind o persoana bogata si mai ales foarte populara/mediatizata, tre sa fii un idiot sa faci invarteli de bisnitar aiurea. Ori sti ce invarteli sa faci si atunci te bagi la "combinatii", altfel stai cuminte ca ai sanse mult mai mari decat restul sa fii controlat cu prioritate.
    Asa ca daca risti prosteste si te-au prins, asuma-ti neplacerea.
    11 2
  • Ham il tone ocupe
    Săracu!
    S-o punem de-o chetă?
    12 3
  • @ Ham il ton e ocupe
    De ce? S-a stabilit cautziunea?
    6 3
  • Încă o dovadă a caracterului infect al lui Hamilton...
    24 22
  • Somn usor Senna
    The Swiss arm of HSBC was one of the most private banking institutions in the world until systems engineer Hervé Falciani leaked data related to over 100,000 suspected tax evaders from his employer. Motorsports stars Valentino Rossi, Flavio Briatore, Fernando Alonso and Heikki Kovalainen were on the list of hacked accounts.
    According to Bloomberg, HSBC is one of the Swiss banking institutions facing criminal prosecution for allowing clients to deposit cash without revealing their identities. This makes laundering money, hiding ill-begotten cash or evading taxes a lot easier.
    Fernando Alonso - $42.3 Million In Four Bank Accounts

    The Formula One star first opened an HSBC account in 2002. Given that Alonso took up residency in Switzerland from 2006 to 2010, it doesn't surprise me to see him on this list. What's surprising is that he was linked to a numbered account, MAFDAF 851, that was previously under the name Fernando Alonso Diaz, but had been converted to a more private listing at some point. Fernando's role with the alphanumeric account was not specified in the leaked information. Somewhere in 2006 or 2007, Alonso held four accounts with a maximum amount totaling $42.3 million.

    Alonso moved back to Spain in 2010 to be closer to friends and family. "It's great to go home. I'm happy to pay the money. I'm not poor - just a little bit less rich now," he told The Mirror of the move, which reportedly cost him $76 million in taxes. Alonso's manager, Luis Garcia Abad, told ICIJ that most of Alonso's assets have since been transferred back to Spain and that any accounts and investments he has in Swiss institutions has always been declared to Spanish authorities.
    4 6
  • Mi l-ai dat exemplu pe Alonso , deoarece știi că sunt fanul lui. Eu nu am spus că Alonso este un tip cinstit. Crashgate este cel mai bun exemplu în acest sens. Dar si Hamilton are destule. Si am observat încă o chestie : majoritatea fanilor lui Hamilton , cred că este un supra-om , ca el nu greșește niciodată , ca este curat ca lacrima . Nu este chiar așa. Si de ce când spun eu ceva de Hamilton , sare unul imediat si îmi spune de Alonso ? Si am fost acuzat de răutate si de ură. Si acuzele astea relevă același lucru de care sunt acuzat si eu. Nimeni nu este perfect. Așa că mai ușor.
    12 5
  • Si oamenii cu bani au probleme, ce sa-i faci ...
    6 0
  • @Ayrton & Somn usor Somn usor

    Fratilor sunteti amandoi penibili! unul pentru ca nu isi da seama ca pe Hammilton nu l-ar fi dus niciodata memeaca sa faca singur ingineriile astea financiare fiind cu siguranta consiliat de o armata de fiscalisti, iar al doilea pentru ca singura replica pe care a fost in stare sa o dea a fost o referire banala de la idolul aluilalt!

    Vorbim de un sistem in care sunt implicate mii de superstaruri sau de companii internationale, pana si casa regala a facut asemenea tip de investitii, pe langa alti lideri politici mondiali, iar voi n-aveti alceva de replicat in afara unor fanatisme de doi lei!
    5 3
  • Umbla Hamilton cu " armata de fiscalisti " după el . Nu poate fura singur ii trebuie ajutor ! Cat de limitat să fii să crezi așa ceva. Îl duce capul , nu o avea un IQ de 150 , dar e capabil din punct de vedere mental să facă așa ceva. Cati " fiscalisti " ar trebui pentru fiecare om care fură statul ? Sa fim serioși...
    3 13
  • hey

    asa ceva este normal
    cinea a mai spus mai sus ... nu el a gandit-o ... celk care a gandit-o a gandit prost
    el poate atat a avut de a face ca si-a dorit un dicount la un avion :))))

    nu stiu ce educatie superioara are ham dar nah ... poate nu este nici el el un finatzist versat ... e pilot

    domnia si prosta se platesc ... in acest caz fiecare decide despre care caz este vorba

    Forza Ferrari!
    11 3
  • Hamilton nu e supraom. Evita taxele la fel cum fac toti oamenii cu bani. Uite un articol care o sa-ti placa :)
    https://www.motorsport.com/f1/news/bottas-hamilton-hard-work-mercedes-974732/?v=2&s=1&q=bottas
    5 5
  • Asta-i un fel de "inmatriculat pe Bulgaria" la un high level. :))
    14 0
  • Tot la rosu trage cca si ai nostril colorati !!!!
    3 3
  • @Ayrtoane

    Pune bah mana si informeaza-te! Sun companii specializate in asemenea operatiuni care incaseaza comisioane grase pentru fiecare banuta a carui impozitare o evita... Dar cand singura ta preocupare majora e aia de a-l injura pe unul de a carui fata nu-ti place, de la tine nu se prea pot emite pretentii cu privire la informare!
    1 2
  • Si inca ceva, ziceti ca Hamilton nu e prost? Ba e si inca unul facut gramada! Süddeutsche Zeitung a dedicat in ultima vreme pagini intregi acestui fenomen si printre cele remarcate de jurnalistii germani era si faptul ca dupa ce si- a recuparat TVA-ul pe avion, fapt posibil doar in situatia in care acel aparat era folosit EXCLUSIV in scopuri profesionale, omul a postat pe retelele de socializare sute de imagini din locuri in care s-a deplasat cu avionul in scopuri care numai profesionale nu erau. .. Asa ca numai faceti confuzia intre talent si inteligenta. Ca sunt si sportivi extrem de inteligenti e altceva, dar majoritatea isi investesc banii asa cum sunt invatati de diversi consilieri,
    4 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru