Semnal de alarmă: depăşirile au scăzut cu 20% în sezonul 2015

de Daniel Popescu
Luni, 14.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Numărul depăşirilor a scăzut cu 20% în sezonul 2015 al Formulei 1 comparativ cu anul precedent, iar aproape 10% dintre acestea au fost realizate de un singur pilot: Max Verstappen.

Esential 509 este numărul depăşirilor efectuate în sezonul 2015
20% este scăderea numărului de depăşiri înregistrată în 2015
Pirelli a furnizat o amplă statistică a sezonului 2015 al Formulei 1, iar unele rezultate sunt destul de îngrijorătoare.

Lipsa de spectacol din numeroase curse de pe parcursul anului se reflectă şi în numărul depăşirilor: în acest sezon au avut loc doar 509 depăşiri, cu 20% mai puţine decât în 2014, când s-au înregistrat 636 de depăşiri. Cursa cu cele mai multe depăşiri (60) a fost Marele Premiu al Malaysiei.

Deloc surprinzător, pilotul care a efectuat cele mai multe depăşiri pe parcursul sezonului a fost Max Verstappen, autorul a numai puţin de 49 de manevre reuşite, adică aproape 10% din numărul total. În schimb, Sebastian Vettel este lider într-un top al numărului de depăşiri efectuate într-o singură cursă (13), realizate pe parcursul Marelui Premiu al Canadei.

Lewis Hamilton şi Nico Rosberg, cei doi piloţi ai echipei Mercedes, au fost depăşiţi de numai câte trei ori pe parcursul întregului sezon.

Lipsa spectacolului a avut drept cauză secundară şi numărul mai mic de opriri la boxe înregistrate în acest an: 706, comparativ cu cele 817 din 2014, echivalentul unei scăderi de 14%. Practic, un pilot a efectuat în medie 1.88 de opriri la boxe pe cursa, în loc de 2.02, câte au fost înregistrate anul trecut.

Via Pirelli

Comentarii (6)

  • Strategie pentru anul viitor, in vederea stimularii "depasirilor": o medie de aproximativ 2.5 opriri la boxe / cursa in tot sezonul.
    8 0
  • Pirelli poate sa influentzeze pana la un anumit punct facotrul de depasiri
    ar fi ideal ca sa se lupte in frunte 3-4 echipe de top pentru victorie, atunci ar fi depasiri cu "rating"
    faptul ca Maldonado il depaseste pe Ericsson pentru locul 14 nu are "rating" doar da bine pentru statistica
    12 0
  • @Automarket

    va rog sa luati jos rubrica de blog din coltul dreapta
    nu s-a publicat nimic tot anul, probabil numai functioneaza ...
    este enervant sa-ti intre in ochi timp de 10 luni acelasi titlu ...
    dar voi stiti ...
    21 0
  • c.daniel
    Ohh, shit. Pe bune? Pfoaaa, nici nu realizasem ca depasirile in F1 au scazut. Probabil d'aia adorm aproape la fiecare cursa? :(
    Si problema e ca nu doar mie mi se intampla asta, ci majoritatea telespectatorilor de F1 patesc asta. :(
    13 0
  • Pai sa vedeti cate depasiri vor fi din 2017 cand se va creste aderenta generata de aerodinamica in defavoarea celei mecanice. O serie de oameni din F1 tot trag semnale de alarma (stiri publicate pe alte siteuri, cei drept) dar se pare ca aerodinamica va fi si mai importanta. Iar ecuatia este simpla: mai putina aderenta mecanica = mai putine depasiri = mai putin spectacol.
    Dar in final vom vedea.
    1 0
  • sa lase liber la nr de alimentari sau sa aiba toti benzina mai multa decat pot consuma.
    cum calca unu pedala cum ii sar inginerii in cap.
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru