Vettel regretă că a neglijat ordinele de echipă în drumul spre victorie

de Daniel Popescu
Luni, 25.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Sebastian Vettel şi-a cerut scuze pentru ignorarea ordinului de echipă după ce l-a depăşit pe Mark Webber pentru a obţine victoria în cursa de la Sepang.

Nu am ignorat ordinul, ci m-am încurcat în situaţia respectivă. Îi cer scuze lui Webber, dar tot ce pot spune este că nu am făcut deliberat

Sebastian Vettel
Pilot Red Bull
Sebastian Vettel a generat una dintre cele mai mari controverse din Formula 1 din ultimii ani după ce a câştigat Marele Premiu al Malaysiei, deşi echipa îi ordonase să rămână în spatele coechipierului Mark Webber în ultimul stint al cursei.

Triplul campion mondial a negat că a igonorat pur şi simplu ordinul şi susţine că s-a lăsat dus de val din cauza competitivităţii monopostului Red Bull.

"Am simţit că sunt în mare formă şi am fost ceva mai rapid pe noul set de pneuri medium. A fost o luptă echilibrată, dar am comis o mare greşeală. Ar fi trebuit să rămânem în poziţiile în care eram. Nu am ignorat ordinul, ci m-am încurcat în situaţia respectivă. Am preluat conducerea de la Webber şi am văzut că este supărat, dar vreau să fiu sincer şi să-mi cer scuze.

Am riscat depăşirea şi ar fi trebuit să mă comport altfel. Îi cer scuze lui Webber, dar tot ce pot spune este că nu am făcut deliberat", a declarat germanul.

Echipa a luat o decizie: avem grijă de pneuri şi ajungem la final. Dar Vettel a luat propriile decizii şi va avea parte de protecţie.

Mark Webber
Pilot Red Bull
Webber a dezvăluit încă de la interviul de pe podiumul de premiere că echipa a decis înaintea cursei că cei doi piloţi nu se vor ataca în ultimul stint pentru a evita o degradare suplimentară a pneurilor.

"După ultimul pitstop echipa mi-a spus că s-a terminat cursa şi să incetinesc până la sfârşit. Echipa a luat o decizie: avem grijă de pneuri şi ajungem la final. Dar Vettel a luat propriile decizii şi va avea parte de protecţie, ca întotdeauna. Am fost dezamăgit de rezultatul cursei", a precizat australianul.

Ştia care erau comunicaţiile, dar a ales să le ignore. A pus interesul său mai presus de interesul echipei.

Christian Horner
Sef Red Bull
Şeful Christian Horner a criticat însă dur decizia lui Vettel şi consideră că acţiunea acestuia a fost deliberată.
Întrebat de ce nu i-a ordonat germanului să-i cedeze primul loc lui Webber, britanicul a replicat:

"Chiar credeţi că ar fi dat locul înapoi dacă i-am fi spus să încetinească şi să cedeze poziţia? Nu avea niciun sens. Intenţiile lui au fost clare când a făcut depăşirea. Ştia care erau comunicaţiile, dar a ales să le ignore. A pus interesul său mai presus de interesul echipei. S-a concentrat pe diferenţa de şapte puncte dintre primul şi al doilea loc, ceea ce a fost greşit. A acceptat că a greşit".

Comentarii (33)

  • Ma indoiesc amarnic ca nu a facut-o deliberat ... Vitzelu' e cam obraznic asa ...
    38 12
  • povesti...
    nu i pare rau,la urma urmei aceste puncte pot fi decisive la final,e protejat si asa va ramane pana incepe corabia sa se scufunde.Mai exista varianta sa fie inceputul sfarsitului "armoniei" din cadrul echipei,veti vedea si auzii multe lucruri "din casa" in lunile ce vor urma!
    28 7
  • indicatii
    CITESC CLAR in ce-a vrut sa spuna. Totul ce a facut sigur a fost intentionat, insa acum vine cu scuze de doi bani ca sa-i dea de inteles lui Webb ca cind va fi in situatia lui Vett sa tina cont de ordinele echipei. Numai atunci va fi strictul necesar de a tine cont de ordine... :))) Acum eu cred ca Webb la rindul sau are motive si cale libera pu a-i da replici pe circuit fara inhibitii fata de echipa. Acum un lucru imi sta sub semnul intreb, daca era invers (Webb.) Pe de alta parte sigur sint PENTRU ignorarea ordinelor in asemenea situatii dar sa fie pu toti. Sportul trebuie sa fie liber si nu controlat. Marionete vedem la teatru si-n parlament.
    17 9
  • circ ieftin
    Lui Vettel ii convin de minune ordinele de echipa cand sunt in favoarea lui doar.Ce a facut ieri a fost o mizerie, nu ma refer doar la depasirea fortandu-l pe Webber aproape la limita, ci la ceea ce a scos de pe gurita. "Luati-l din drumul meu"! Oricum la Red Bull se face teatru, unul ipocrit. Macar la Ferrari lucrurile sunt clare. Gunoiul ascuns sub presul Red Bull s-a revarsat intr-un suvoi urat mirositor.
    27 6
  • In imagine, Webber se uita in sus saracul, dar e clar ca "cineva acolo sus" nu-l prea iubeste!
    14 4
  • Cosmin L
    Eu personal urasc Red Bull, nu eram fan Webber dar felul in care a luptat cu Vettel si faptul ca are toata echipa impotriva lui (cu toate ca in declaratii il sustin pe Mark, asta e de fatada) ma face sa-l apreciez enorm
    Poate asta e diferenta dintre perioada Senna-Prost si perioada Schumacher sau cea a lui Vettel.
    Pt mine personal Vettel e un campion dar un campion murdar
    44 10
  • Este foarte bine ca a iesit scintei. Altfel de unde spectacol? La iesirea de la boxe a lui weber erau aproximativ la egalitate, de aceea vetel a fortat, sa fie cat de cat acoperit pentru atac. Sa nu uitam, a avut la calificari O secunda in fata lui, si zeci in fata celorlalti. Este evident ca este tinut in frau in cursa de ingineri, interesele comerciale , samd., altfel ar fi cu un tur in fata lor. Pare rau pentru tine weber eu te dadeam afara, pentru ca nu esti la max. 2-3 zecimi de el.
    11 20
  • Bullion
    Credeam ca acesti piloti sunt oameni de onoare. Sunt niste caractere infecte. Nu stiu sa piarda.
    13 5
  • Ca fapt divers la ceea ce s-a intamplat duminica, cred ca Webber s-a saturat de aceste manarii, si anul acesta va arunca cu noroi de pe podium in echipa la fiecare cursa nedreptatita. Probabil nu o sa-l mai vedem la redbull la anul( este spre binele lui). Mi-a placut f mult fata lui fata sefilor nu le venea sa creada ( se vor ascunde de mark ca de dusman in cadrul echipei).

    Numai bine.
    11 3
  • fara "fata lui".
    1 3
  • Vrajeala mare Vettel, macar daca ar fi fost corect ar fi spus adevarul. Pana la urma daca acest lucru s-ar fi intamplat pe vremea lui Senna totul ar fi fost corect fara ordine de echipa.
    7 2
  • Aduceti-va aminte de Webber in Marele Premiu al Angliei cand Vettel era pe locul 2 si Webber era pe locul 3 si echipa i-a spus sa nu il atace, iar Webber a ignorat acest lucru si chiar a recunoscut ca a incalcat ordinele de echipa. Oricum, in loc sa va bucurati de spectacol, il criticati.
    11 9
  • JugaruGabi
    Dintre cei 2 nu tin cu niciunul... dar, dupa cum am spus in alta sectiune: in F1 nu trebuie sa existe ordine de echipa deloc... singurele cazuri pe care le inteleg (desi nu le aprob) sunt acelea in care echipa nu mai are sanse la titlu, in schimb un pilot da.

    Ca atare, depasirea lui Vettel a asigurat spectacolul si, desi avea interzis la depasire, a facut-o pentru ca asa e normal: daca ai sansa sa castigi, te bati pana la capat. Bravo lui!

    In schimb, Rosberg nu a procedat la fel ca Vettel. A acceptat ordinul si a pierdut puncte si un podium.
    14 6
  • Regreta el saracu dar a luat 25 de puncte
    9 0
  • Multi-21
    AS: "....you should know that by being a racing driver, you are under risks all the time. By being a racing driver means you are racing with other people. And if you no longer go for a gap that exists, you're no longer a racing driver, because we are competing. We are competing to win, and the main motivation to all of us is to compete for victory; it's not to come 3rd, 4th, 5th or 6th."
    Vina pentru cursa de ieri o au in primul rand FIA si in al doilea rand Christian Horner si Ross Brown. Rosberg a respectat indicatiile de la boxe, Vettal nu. Doua decizii opuse cu rezultat identic. Cel putin in cazul lui Vettel am avut parte de o depasire spectaculoasa. In zilele nostre in Formula 1 se doresc soferi care sa aduca masina acasa, nu piloti de curse.
    16 1
  • Stau si ma minunez. Vettel e injurat ca nu a respectat ordinele de echipa, Rosberg sau Masa sunt injurati cand le respecta.
    Extraordinar de potrivit citatul cu declaratia lui Ayrton Senna.
    Din punctul meu de vedere daca Vettel si Weber s-au inteles direct sa nu se atace la ultimul stint Vettel trebuia sa stea potolit si sa respecte intelegerea. Daca un agarici de la birouri a luat o decizie de birocrat fricos Vettel a procedat bine.
    Ordinele de echipa sunt o rusine.
    19 0
  • De ce toata lumea are admiratie pt un pilot care are nevoie de ordine de echipa pt a castiga o cursa???? De ce Webber,daca era un pilot asa de bune, nu l-a depasit si ele la randul lui pe Vettel??? De ce nu s-a luptat pt pozitie???? De ce i-a dat Vettel 6 secunde dupa ce l-a depasit??? De ce e acuzat un pilot ca lupta pt punte si pt victorie??? E formula 1,e racing nu parada de masini!!!! Webber trebuia sa se "dueleze" pe pista, nu pe podium ca o tzatza!! De unde atata admiratie pt un astfel de pilot???
    8 16
  • \swgm\
    Cica astas este spectacol cu "ordine de echipa" , cum a ajuns F1......
    9 0
  • vettel= campion de hartie. defapt nu-i nici campion
    6 16
  • Eu sunt fan McLaren, iar cei care nu agreaza spectacolul pe pista cand vine vorba de Red Bull sunt fani Ferrari. In schimb daca Alonso il depasea pe Masa similar celor de la Red Bull, nu erau atatea comentarii :))
    10 4
  • Evident noi nu stim sa jucam in echipa. Echipa este pe primul plan.Cand semnezi contractul semezi ca prim pilot sau ....
    Vetel joaca din postura de nr,1.
    Rosberg ?
    weber de ce il impingea in parapeti? Daca are ambitii de nr.1
    asa semna.
    campionii au pshic de nr.1 si asa dupa cum spunea, 'regrete eterne 'BALINT, LI SE PUN PITICII.
    asta si vrem . nu? batalii roata la roata, linga parapeti, pe borduri, chiar si intre coechipieri , chiar daca tipa directorul, si se ia cu mainile de cap.
    6 3
  • Cel putin acum a vazut toata lumea din ce "stofa" e facut si Vettel...urat caracter! Rusinica!
    6 11
  • @Cosmin L & ddf
    In 1989 Senna i-a propus lui Prost (ambii coecipieri la McLaren) sa nu se atace unul pe celalat pe circuit ci sa castige cel care e in prima pozitie in virajul numarul unu (bazandu-se pe faptul ca el pleca adesea din pole). Prost a acceptat! A venit cursa de la Imola, Prost a reusit un start mai bun si concura relaxat pe prima pozitie urmat de brazilian... insa acesta l-a depasit agresiv pe linia dreapta... si atunci a fost scandal...
    9 1
  • Cosmin L
    (dany) Poate ai dreptate...dar sa nu uitam cursele celebre de la Suzuka in care totul a fost fix invers...e o diferenta imensa fata de anii 80-90
    Acum orice cursa e cu scandal: ba Ferrari ba Red Bull , Mercedes si lista continua
    5 0
  • Nu regreta nimic,sunt sigur.Webber e fraierul lui.Eu sper de acuma incolo sa nu se mai respecte nici un ordin de echipa,cel putin la RBR.
    8 0
  • florin sm
    asa era si shumi demult demult, parsiv si fomist dupa victorii...
    9 4
  • Eu cred ca a gandit asa:a cerut echipei sa-l dea la o parte pe Webber din fata lui(urat),echipa a refuzat sai respecte cererea si dupa aia a refuzat si el sa stea la cutie si tot "raul' spre bine pt ca vom vedea niste dueluri adevarate intre ei sezonul asta.Sper.
    5 1
  • da... Schumacher cel meschin(diavolul) si sfantul vostru ayrton senna.imi vine sa vars
    5 3
  • Pai daca tot ii parea rau... de ce nu l-a lasat pe Webber sa treaca din nou in fata?!? Si unde era echipa in acele 15 tururi?!? Daca un pilot nu asculta echipa nu poate face nimic?!? sau poate ca lucrurile stau dupa cum spunea chiar Webber: oricum Vettel va fi acoperit....
    2 4
  • Ma gandesc ca Webber nu o sa prinda sfarsitul sezonului la Red Bull daca o sa o tina cu declaratiile acestea.
    4 2
  • Undei spectacolul, daca respectam ordinul echipei. doar atvazut anul trecut Masa atrebuit sa lase pe Alonso, si nic unu na castigat. Sa vedeti anul acesta Masa are liber, si va fii campion...
    2 2
  • Vettel
    Vettel ar fi chiar prost sa lase martoaga in fata ca asa zice echipa. Echipa aia are un loc de munca pentru ca Vettel de 3 ani este campion.
    Webber este un nimeni, peste 1 an nu o sa mai stie nimeni de el.
    Anul trecut a incercat tot ce a putut sa ii puna piedici in lupta pt. titlu lui Vettel, trebuia dat afara de mult.
    5 2
  • vettel e un 0 absolut - campion din categoria celor facuti de masina: hakkinen, button... vai de capul lui! webbber e cel putin la nivelul lui, daca nu-l sapa echipa, putea fie el triplu cmpion sau imparteau necuvenita prada...
    Hamilton, Alonzo, Raikonen - astia meseriasi!
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru