Feedback
radu
a intrebat pe 10 Mar 2013, 06:14 in categoria Volkswagen, Intretinere, Probleme tehnice

cum imi dau seama daca este dusa volanta?

am un vw golf 4 din 2002 1.9 tdi 130 cp dar dimineata porneste perfect dar dupa 3 4 min lasata la relanti se adude o bataie a motorului si are si o trepidatie a motorului dar nu sunt constante iar dupa ce merg un pic cu ea asi revine al normal. unii mecanici mi-au zis ca sar putea sa trebuiasca facute nus ce aliniatii dintre injectoare si pistoane. altii cai dusa volanta si intradevar ambreiajul ami patineaza un pic. imi poate spune cineva ce ar putea avea?

Raspunsuri

a raspuns pe 11 Mar 2013, 13:37

ambreiajul si volanta se manifesta diferit , volanta iti da trepidatii fiindca nu se mai aliniaza cu miscarea motorului , la ralanti se simt ... ca patineaza ambreiajul ... e alta problema

MDA
a raspuns pe 15 Mar 2013, 18:41

VOLANTA FOLOSESTE LA DEPASIREA PUNCTELOR "MOARTE"(ADICA CIND PISTONUL AJUNGE IN PCTUL MAXIM SUPERIOR SAU INFERIOR CUM VREI)DINDU-I INERTIA NECESARA...NU ALINIERI SI ALTE PROSTII...

a raspuns pe 28 Mar 2013, 17:28

Vorbim de acel sistem de la masina care face posibila tranmiterea cuplului motor la roata, vorbim de ambreaj. Astfel majoritatea pieselor din acest sistem se afla intre motor si cutia de viteze, care prin diferentiale si planetare transmite miscarea de rotatia la roata.
Fiecare masina are un astfel de sistem, iar la masinile cu transmisie manuala sistemele sunt foarte asemanatoare.
Este una din componentele de la masina actionata direct de sofer – la masinile cu tranmisie manuala. Astfel are o pedala dedicata doar ei la picioarele conducatorului auto.
Componentele sistemului de ambreaj sunt:
Volanta: este conectata direct de vibrochenul motorului, aici fiind cuplul maxim produs de motor. La motoarele mai moderne aceasta componenta are masa dubla si amortizeaza vibratiile de la motor – vibratii care sunt tot mai mari mai ales la motoarele diesel cu mai multe injectii pe o cursa a pistonlui. Volanta clasica este o piesa care se strica foarte rar si doar cand se circula cu un disc de ambreaj consumat / defect peste masura. La volanta cu masa dubla se strica sistemul de amortizare din interiorul piesei si e uzual sa se schimbe la 150 000 km. Pentru a schimba aceasta piesa e nevoie sa se demonteze cutia de viteze si obicei aceasta piesa este cea mai costisitoare din tot ambreajul unei masini. E bine de stiut si ca la multe modele de masini la volanta se masoara puterea si cuplul motorului. Cand se defecteaza volanta dublu masica se simt vibratii, smucituri, batai atat la relanti cat si in sarcina – pentru a verifica daca vin de la volanta / ambreaj, cand auzi sunetele suspecte apasa ambreajul si daca sunt produse de acest sistem vor disparea sau se vor atenua odata cu apasarea pedalei. Avand in vedere ca e o piesa a carui pret incepe in general de la 1500 lei posesorii de masini reusesc mai greu sa o integreze in bugetul financiar. Masina mai functioneaza cu aceasta piesa defecta/uzata si se practica sa se circule cu ea asa. Eu personal am amanat cateva luni sa o schimb la masina mea insa exista riscul sa se rupa vibrochenul, nemaifiindu-i amortizate vibratiile – sigur ca daca se ajunge aici costurile suntcu totul altele fata de schimbarea doar a volantei.
Discul de ambreaj: se afla montat intre volanta si placa de presiune si are in acelasi timp mijlocul (butucul) pe axul de la cutia de viteze. In acest mod transmite puterea de la volant la cutia de viteze. Modul de fuctionare al discului de ambreaj este poate partea cea mai interesanta din tot acest sistem. Cand motorul este oprit discul de ambreaj este presat intre placa de presiune si volant si astfel motorul este cuplat la cutia de viteze si in continuare la roti; daca masina este oprita si in viteza, pentru a o misca e nevoie in acest caz sa invingi si rezistenta pusa de compresia motorului (stiind aceasta poti face un test rudimentar de compresie la un motor doar prin a introduce masina in viteza cu motorul oprit pe o panta – daca masina merge la vale inseamna ca nu sta foarte bine la capitolul compresie si prin urmare motorul are semne de uzura mecanica). Pentru a porni motorul e nevoie sa apasam ambreajul (sau sa ne asiguram ca masina e scoasa din viteza). Ce se intampla de fapt cand apasam ambreajul? Actionam rulmentul de presiune, care apasa arcurile placii de presiune si astfel suprafata de frictiune a placii de presiune se departea de discul de ambreaj, ducuplandu-l de la turatia motorului, prin urmare e posibiil ca motorul sa functioneze, sa se invarta fara ca rotile masinii sa il urmeze. Cand lasam ambreajul placa de presiune incepe sa apese din nou discul de ambreaj care are un strat de material de frictiune pe ambele fete ale sale si astfel adera din ambele parti de volanta pe de o parte si de placa de presiune pe de alta. Discul de ambreaj mai are si roul de a amortiza vibratiile de motor printr-un set de arcuri; la motoarele cu volanta cu masa dubla discul de ambreaj nu mai are arcuri, volana fiind cea responsabila pentru aceasta amortizare.
Placa de presiune: este prinsa de volanta masinii si se invarte o data cu ea si cu vibrochenul motorului. Cum spuneam si mai sus are rolul principal de a depresa discul de ambreaj de pe volanta. Lamelele ei pot fi de tipul care se apasa sau care trag de catre rulmentul de presiune. La motoarele moderne gasim o varianta imbunatatita a acestei componente, e vorba de placa de presiune cu reglaj automat sau SAC – self adjusting cluch, aceasta placa isi regleaza singura distanta fata de discul de ambreaj, pe masura ce acesta se uzeaza, pe masura ce i se subtiaza materialul de frictiune. Defectiunile la aceasta piesa pot fi: uzura sau rupere a lamelelor arcului; prajirea suprafetei de contact; fisurarea, creparea arcurilor interne ale placii.
Rulmentul de presiune: fie el clasic sau hidraulic are atributul de rulment de presiune deoarece apasa pe discurile lamelare ale placii de presiune. Rulmentul este componenta din sistemul de ambreaj care se afla cel mai aproape de cutia de viteze, fiind lipit de placa de presiune. Aceasta componenta este necesar sa fie rulment deoarece placa de presiune pe care o apasa se invarte o data cu motorul si astfel rulmentul se invarte o data cu ea si in acelasi timp o poate apasa. Defectiunile cele mai uzuale sunt producerea de zgomot / huruit sau pierederea de lichid de frana in cazul rulmentului de presiune hidraulic. Pentru a se schimba aceasta piesa este nevoie sa se demonteze cutia de viteze de pe motor.
Comanda ambreajului: cablu de ambreaj sau sistem hidraulic de ambreaj. Cablul de ambreaj este actionat de pedala de ambreaj pentru a pune in miscare rulmentul de presiune, pentru a pasa acest rulment asupra placii de presiune, care desprinde/decupleaza discul de ambreaj de pe placa si volanta. Cablul de ambreaj de obicei se poate regla pentru a prinde ambreajul mai jos sau mai sus. Defectiunile cele mai uzulae la cablul de ambreaj sunt ruperea si blocarea acestuia.
Pompa de ambreaj
In cazul sistemelor hidraulice de comanda a ambreajului se foloseste lichidul de frana a masinii, care cu ajutorul unei pompe de ambreaj legata de pedala de ambreaj este pompat cu presiune la un cilindru receptor care actioneaza rulmentul de presiune sau lichidul ajunde direct la rulmentul de presiune hidraulic. Acest sistem permite doar aerisirea circuitului hidraulic, fara alte reglaje. Defectiunile cele mai uzuale sunt scurgerile de lichid de frana pe la cilindrul receptor/rerulmentul de presiune hidraulic.
Revenind un pic la ambreajele cu masa dubla exista o optiune de inlocuire de la Valeo numit kitul 4P – 4 piese (volanta, disc, placa si rulment). Acesta contine o volanta rigida in locul celei cu dubla masa si disc si placa de ambreaj clasice – astfel discul de ambreaj are arcurile de amortizare a vibratiilor. Solutia aceasta nu este disponibila pentru toate motorizarile. Personal o recomand pentru autoutilitare, la masinile mici poate fi deranjant un pic la conducere deoarece nu este o solutie la fel de silentioasa; in plus vibratiile de la motor sunt amortizate doar cand e cuplat discul de ambreaj. Avantajul principal este unul financiar pentru ca volanta nu se mai poate defecta si la urmatoare servisare se schimba doar placa, discul si rulmentul.
Pentru a proteja volanta cu masa dubla si ambreajul in general e bine ca soferul sa ia in considerare urmatoarele recomandari:
• nu te “odihni” cu piciorul pe ambreaj; ce vreau sa spun? ma refer la faptul ca e bine sa folosesti ambreajul pentru a schimba vitezele intr-un mod optim, sa il folosesti ambreajul relativ rapid, cu presiune constanta si sa nu il tii semi-apasa pentru prea mult timp (cand astepti in rampa, cand esti intr-o treapta inferioara, cand stai la stop, etc)
• schimba viteza doar cu pedala de ambreaj complet apasata – altefel risti sa fortezi discul si placa de ambreaj
• nu supraincarca masina – nu pune greutati peste greutatea admisa si nu tracta o masina la fel sau chiar mai grea ca cea pe care o conduci – cat economisesti pe platforma platesti de 10 ori in reparatia ambreajului;
• referitor la protejarea volantei: nu schimba brusc si repetat turatiile motorului, adica nu da “sprituri”, kickdown-uri repetate; apropo, de ce la motoarele diesel moderne, dotate cu volana cu masa dubla moara asa usor motorul? La prima mea masina, VW Lupo, 1.7 SDI puteam sa introduc in treapta a 2 si sa merg linistit fara sa apas nici o pedala, turatia putea sa scada si sub 700 rpm si motorul nu se oprea. La Octavia 2, motor BKD lucrurile stau cu totul altfel. Ca sa si raspund la intrebare, motorul este oprit de ECU / calculatorul motorului cand scade turatia sub o anumita valoare deoarece motorul se dezechilibreaza si produce daune la volanta. Producatorii de astfel de volante spun ca daca chiar vrei poti sa distrugi o volanta noua in 30 de minute fortand in continuu motorul la turatii mici.

alin
a raspuns pe 24 Dec 2013, 13:23

pina la urma ai rezolvat ca si eu am aceasai problema astept raspuns

Dany
a raspuns pe 9 Feb 2014, 18:19

Salut m-a numesc Dani sunt din Timișoara ...as avea si eu o rugăminte daca m-ați putea ajuta am un vw lupo 1.0 2003 si se aude un zgomot in jurul motorului cand calc ambreiajul nu se mai aude deloc cand ii dau drumul la ambreiaj se aude din noi m-a puteți ajuta va rog

Andrei
a raspuns pe 29 Mar 2014, 12:29

Dany, cel mai probabil trebuie schimbata volanta. Si eu am exact aceeasi problema, se aude acel agomot iar cand apas pe ambreiaj nu se mai aude. Am fost la un mecanic autorizat si mi-a spus clar ca trebuie schimbata volanta (practic kitul ambreiaj). La a mea (opel meriva 2004 1.7 cdti) e in jur de 2000 de lei un kit nou.

Rayn
a raspuns pe 8 Apr 2014, 09:49

@Dani, mai degraba este vorba de rulmentul de presiune si mai putin volant,intrebarea este mai exact in ce conditii se aude?! la relanti fara pedala apasata sau cind apesi pedala de ambreiaj la jumatatea cursei?!

Almajanu
a raspuns pe 29 Iun 2014, 23:04

salut.am un bmw seria 5 din 2001 28i,am aceesi problema,proneste bine ,la relanti se aude un cloncanit in jurul motorului iar cand apas ambreiajul nu se mai aude,posibil sa fie rulmentul????

izotov
a raspuns pe 25 Oct 2014, 21:15

Sall am si eu o intrebare care stie ,akm cateva zile am ramas cu madina impotmolit in noroi dacia 1310 L nu a mai vrut sa iasa de nici un fel ma ajutat cineva sa o trag nu a reusit dar ceva neobisnuit in timp ce eram tras o ajutam si eu k acceleratia la un moment dat a bubuit ceva sub capota cand am deschis capota erau 2,3 bucati din volanta disc si ce mai e pr acolo sparte adik sa spart cutia de la ce sa putut intampla ma poate ajuta cineva va rog si cam ce amai putut sa distruga akl in afara de cutie disc placa volanta va rog mult

cosmin
a raspuns pe 14 Nov 2014, 20:08

am si eu o problema ,intr-o zi am accelerat masina tare la plecarea dupa loc a -1-a 4000 mi a doua la fel si cand sa ii dau treapta a 3-a nu a mai vrut sa intre in viteza ..pana la urma am reusit am bagat a 3-a am mers pana la prima intersectie am apasat ambreiajul dar surpriza mi-a ramas cuplat cu toate ca piciorul meu era la "fund " la pedala mi-a murit motoru ...am scos-o din viteza cu motoru oprit cand sa bag iar in viteza numai intra ...am oprit motorul am bagat treapta 1 am calcat ambreaiajul am dat la automat si a pornit in viteza ...Deci care ar fi posibilitatea ce s-a defectat ,mentionez ca la 2 zile dupa masina intra cum trebuie in viteza numai ca imi vibreaza pedala cand o apas .Multumesc

lucian
a raspuns pe 18 Mai 2015, 22:05

Salut! am si eu o intrebare.am un ford mondeo tdci si de ceva vreme se aude un zgomot la motor cand sta lan la relanti si cand calc ambreajul nu se mai aude,iar in viteza imi intra putin mai greu.la retur e ceva mai greu de intrat.oare o fi volanta? sau poate rulmentu de presiune?? Multumesc si ast.raspunsuri! o zi placuta!

mazda 6
a raspuns pe 23 Iun 2015, 09:04

bravo marian79 ai dat raspuns la toate problemele legate de transmisie

ciprilos
a raspuns pe 1 Iul 2015, 15:59

buna ma poate ajuta si pe mine cineva am un audi a4 131 cv si am probleme cu volanta ce se poate intampla daca mai continui sa merg asa ma multumesc

a raspuns pe 3 Sep 2015, 17:40

Am o problema la un vw passat din 2006,are momente cand la relanti parca tremura un pic. Mentionez ca nu face nici un zgomot,daca ridic capota nu se aude nimic neobisnuit. Nici daca apas ambreiajul nu se simte vreo schimbare.

Tache
a raspuns pe 1 Oct 2015, 15:02

Am schimbat discu de ambreaj cu volanta cu totul la mercedes sprinter 311
Sintome ce le scotea scartieturi ,in panta nu avea putere sa dea masaler, terpidati,si un zgomot urat cand tineai ambreajul calcat mai mult timp

Ciprian
a raspuns pe 21 Nov 2015, 00:02

Am si eu o intrebare!am un opel combo 1 .7 cdti di nu stiu de ce pierde presiunea la ambreiajul hidraulic.am schimbat pompa de ambreiaj si are aceasi problema( tot timpul face aer pe coloana).am verificat rulmentul de presiune si placa si sunt in regula !este posibil ca problema sa fie de la volanta?

ovidiu
a raspuns pe 29 Dec 2015, 23:12

salutare. am un ford focus 2 1,6 tdci, la relanti am un zgomot langa motor, am schimbat chitu de ambriaj nou schas. si am aceiasi problema , la fel zgomot, ce poate fi sa nu fie centrata bine?

Tytu
a raspuns pe 30 Dec 2015, 23:55

Salut , am un opel insignia la care de cateva saptamani se auzea un tacanit p la motor ,dar am continuat sa o conduc asa ,si de cateva zile zgomotul sa accentuat (se aude un huruit),dar e doar in trepte inferioare ,a 1a sau a 2a . sunt consient ca treb sa schimb volanta ,sau mai bn tot kitul de ambreaj cu toate3 ca discul nu da nici un semn de uzura ,dar momentan eu sunt in anglia si aici pretul e foarte mare sa o repar . peste o saptamana planuiesc sa mertg in tara cu masina si sa o repar acolo ,imi puteti da si mie va rog niste pareri daca pot sau nu sa conduc cu ea asa pana in tara ? cam la ce risc ma abat ?
multumesc !

Claudia negulici
a raspuns pe 8 Ian 2016, 14:14

Aud un zgomot mic cind calc acceleratia la un ford mondeo 2008 disel ce poate avea?

Mari
a raspuns pe 18 Feb 2016, 11:06

am un passat 19tdi nu se mai accelareaza ca la inceput o acelarezi acum si pleaca dupa 4;5 secunde

Ionutxl
a raspuns pe 18 Feb 2016, 22:56

Salut am un seat Altea xl din 2009 motor 1 6 benzina se aude un tacanit cand masina este PE líber iar cand calc ambreaju ñu se mai aude . ma poste lamuri cine va CE poste fii

Claudiu
a raspuns pe 31 Mar 2016, 10:19

Buna! AM un Ford Focus Mk3 2013 1,6 Tdci, 115 cai, kombi. Am aceeasi problema la relanti, imi vbreaza prea tare motorul cat sta la relanti! Se observa cum se misca motorul destul de puternic si mi se pare ca suportul motor stanga, de langa antigel, are un joc!
Vibratiile se transmit in caroserie destul de puternic, desi turometrul sta normal la 800rpm! Pe scaunul soferului parca se simt cel mai puternic. Ce poate sa aiba? Se poate sa fie suportul motor sau volanta? O sa incerc sa schimb suportul hidraulic de la motor, desi masina are doar 52500 km!

DIACONU ROMEO
a raspuns pe 8 Mai 2016, 21:54

Frumos comentariu Marian79 dar cad dai copy-paste la un citat asa lung ca al tau pui si autorul sa nu credem despre tine totusi ceeace nu esti - http://www.iovi.ro/blog/index.php/ambreajul-volanta-si-defectiunile/

Costin
a raspuns pe 9 Mai 2016, 15:28

Salut ! Am si eu o întrebare daca ma poate ajuta cineva? Am o dubă vw lt si se aude o bătaie la motor in mers si de regula la cald. Sa fie oare vreun piston sau distribuția? Ms

Ovidiu
a raspuns pe 16 Iun 2016, 15:58

BUna ziua,

Detin un audi cu motor de 2.0 tdi model 2012, de ceva vreme la plecarile de pe loc apara vibratii, am incercat sa las mai tarziu, mai devreme abreiajul dar degeaba...are momente cand vibreaza pana face cativa metri dupa care gata...
sa fie dus ambreiajul, volanta???

Madalin
a raspuns pe 16 Iun 2016, 19:12

salut, am un touran din 2004 74 kw 101 kai, si mi se tureaza in gol in treapta a 6a,si imi iese un fum negru pe la joja,si arunca putin ulei

adrian
a raspuns pe 28 Iun 2016, 14:59

la toate diselurile tdi pica volanta?trebuie schimbata la un anumit nr de km?multumesc mult

Coroama
a raspuns pe 7 Iul 2016, 09:44

Buna ziua .am un opel zafira automat cosmo navi.pornesc demarez si face un zgomot asa ceva clicclac an zona pedalei de accelerat se opreste dupa si merge normal am fost la mai multi mecanici miau zis ca nu are nimic dar nu facea asa ceva anainte .si anca ceva cateodata trage bine cate odata nu va rog sami dati o explicatie

Marian
a raspuns pe 10 Iul 2016, 03:14

Salut am si eu o problema se aude un huruit cred cai volanta când calc ambreiajul cam 5 centimetri nu se mai aude sa fie volanta ???? Si dacă ie volanta oare ajung cu ia pana an România dacă plec din Anglia păreri va rog

dany
a raspuns pe 25 Iul 2016, 21:14

am o problema la un ford diesel 2002 mot. 2000 cuvolanta cit mai duce

close

Raspunde la intrebare

Ai deja cont? Login
Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod

Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru