10 locuri de vizitat în Republica Moldova pe care vi le recomandăm după Pick-up Maraton 2017

de Bogdan Mirică
Joi, 18.05.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
În cele cinci zile în care am cutreierat Republica Moldova în lung și în lat am descoperit o mulțime de locuri frumoase. Am adunat 10 care ar trebui să se afle pe lista oricui vrea să viziteze Moldova.

Pick-up Maraton Moldova a ajuns la final. După ce am pus cap la cap toate calitățile celor trei pick-up-uri pe care le-am avut alături de noi, trecem la distilarea amintirilor și a locurilor pe care le-am vizitat. O excursie în Republica Moldova se poate lovi de multe prejudecăți, mai ales dacă este pentru prima dată când treci Prutul.

Tocmai de aceea Automarket s-a gândit să vă ofere astăzi un ghid al țării vecine, înșiruind locurile pe care le-am vizitat alături de Ford Ranger, Nissan Navara și Toyota Hilux.

1. Butuceni, satul împietrit în timp.

Noi avem Viscri, moldovenii au Butuceni. Este o idee de business inteligentă, care exploatează dragostea pentru viața arhaică. Este un sat amplasat la 50 de kilometri de Chișinău, în care accesul cu mașini poate deveni un coșmar dacă vă nimeriți într-o zi de sărbătoare. De-a stânga și de-a dreapta uliței prăfuite zărești tot felul de case vechi și colorate. Unele te îmbie să le treci pragul, altele sunt locuite de oamenii care au rămas țintuiți acolo, între existența lor de odinioară și agroturismul acesta nou.

Sunt multe spații de cazare în case vechi și multe restaurante unde poți să prânzești sau să cinezi cu bucate pe care le credeai pierdute undeva în negura vremurilor: slană cu usturoi, mămăliguță cu brânză de burduf și vițel la ceaun, compot și colțunași umpluți cu vișine sau brânză dulce. Te simți teleportat imediat între paginile Amintirilor din Copilărie ale lui Ion Creangă.

2. Fabrica de mozarella din Brăviceni

La Brăviceni s-ar putea să vă îndrăgostiți de peisaj. Și, chiar dacă nu vă plac nunțile, s-ar putea să vă placă și ansamblul dedicat acestui tip de evenimente. Restaurantul servește mâncare tradițională și te întâmpină cu o zonă de degustare a produselor din brânză. Doamna care ne este ghid are și o fabrică de mozarella la vreo 10 kilometri distanță.

După ce te înfrupți din smântână, bilele de brânză moale și calupurile cu verdețuri, trebuie să vezi unde se nasc aceste minunății. O mână de femei îmbrăcate în halate albe sortează laptele și îi sunt alături în metamorfoza care îl transformă în brânză în doar câteva ore. Toată pizza din Republica Moldova primește un topping de mozarella din Brăviceni, întrucât micuța fabrică alimentează aproape întregul domeniu.

3. Hanu' lui Hanganu

Pe malul Nistrului, în satul Lalova, agroturismul este din nou la el acasă.

În casa lui nea Sergiu Hanganu poposesc mulți turiști străini care pleacă impresionați de autenticitatea locului. Poate de aici și nota impresionantă de pe Booking.com. Nimic exagerat, pentru că nea Sergiu a pregătit câteva odăi cu paturi din lemn, macaturi și covoare țesute de mână, cărți vechi și, din fericire, o baie modernă.

Pe masă îți sunt înșirate bucate tradiționale: brânză de burduf, o mămăligă aburindă tăiată cu ața, iepure la cuptor și plăcinte moldovenești cum nicăieri nu mai găsești. După masă urmează o excursie în crama lui nea Sergiu, de unde ieși numai după ce ai gustat câte un păhărel din toate rachiurile sale de fructe. Dimineața poate deveni monumentală dacă iei micul dejun pe terasa cu vedere la Nistru. Dacă nu te satisface priveliștea, nea Sergiu îți poate arăta totul de pe un platou înverzit, de unde se vede toată valea Nistrului.

4. Buncărul sovietic

Nu există pe nici o hartă, dar noi l-am văzut cu ochii noștri. O construcție impresionantă, care a început în anul 1984 și nu a fost finalizată din cauza căderii URSS-ului. Imaginați-vă un bloc de oțel de 12 etaje, cu o înălțime de 60 de metri, îngropat complet în pământ și înconjurat de două cercuri de beton armat.

Deasupra, pentru a rezista oricărui tip de rachetă, buncărul era închis cu un capac de beton, gros de trei metri. Monstruozitățile de acest fel pot fi intimidante.

5. Cetatea lui Ștefan cel Mare

Soroca al optulea oraș ca mărime din Republica Moldova, situat în nord-estul țării, la 160 de kilometri de Chișinău. Soroca este fost centru comercial și meșteșugăresc, cu urme de civilizație datând încă de acum 7000 de ani. Este amplasat pe malul Nistrului, tot acolo unde Ștefan cel Mare a construit o cetate de apărare în anul 1499.

Câteva decenii mai târziu, Petru Rareș o reconstruiește în forma finală, pe care o putem admira și astăzi: perfect rotundă, cu cinci turnuri așezate la o distanță egală între ele. Odinioară, aici erau cazați soldații moldoveni, iar în vreme de război și populația din jur.

6. Elefantul din Butești

Dacă ai un pick-up și îți plac drumurile accidentate, formațiunea stâncoasă de la Butești poate fi o destinație interesantă în Republica Moldova. Mai ales dacă te pasionează geologia și modul în care a luat naștere relieful României mari.

Stânca uriașă prezintă la bază o serie de peșteri, care au și născut o denumire populară în rândul localnicilor: elefantul din Butești.

7.
Vinăria Et Cetera

Cu 7 kilometri înainte de vama sudică a Republicii Moldova cu Ucraina se află vinăria Et Cetera, una dintre cele mai tinere de pe teritoriul țării. A fost construită destul de recent de doi frați moldoveni, Igor și Alexandru, care au decis să investească în locurile în care s-au născut, banii câștigați în Statele Unite.

A ieșit o vilă cu standarde înalte când vine vorba de mâncare și cazare, inspirată chiar de casele clasice americane. Vinul este deja apreciat pe piața locală, însă nu exte exportat nici măcar în România. Probabil, pe măsură ce producția va crește, el va trece hotarele Moldovei.

8. Vinăria Purcari

Cea mai veche podgorie din Republica Moldova te întâmpină cu un castel proaspăt renovat, cu peluze înverzite, un lac artificial și vedere la dealurile cu vie din jur. Cazarea este primitoare și include până și geluri de duș cu logo-ul vinului de Purcari. Poți cere un tur ghidat prin fabrică și poți vedea live cum se îmbuteliază sticlele de vin trimise tocmai în Canada.

Depozitul este impresionant, însă adevărata surpriză se ascunde în cramă. O cramă în care se găsesc sticle vechi și prăfuite. Cea mai veche licoare datează de la mijlocul anilor '50, chiar dacă vinul se produce aici încă de la începutul secolului XIX.

9. Castel Mimi

Monument de importanță națională, Castel Mimi este construit în continuarea conacului familiei cu același nume: Mimi. I-a aparținut politicianului Constantin Mimi, un basarabean care a studiat viticultura și vinificația la Montpelier, în Franța. De aici și pasiunea pentru vin și decizia de a da naștere unei podgorii proprii.

Rodul vițelor de vie este îmbuteliat în sticle de diferite soiuri, dintre care cel mai apreciat este Roșul de Bulboacă.

10. Arcul de Triumf

Moldovenii au și ei propriul Arc de Triumf. Este zona în care se concentrează monumentele Chișinăului și cea în care vei găsi o piață suficient de mare pentru a susține manifestările locale de bucurie sau înverșunare. După caz.

Arcul de Triumf a fost construit între 1840 și 1841 pentru a marca victoria trupelor rusești împotriva celor otomane. În interiorul său se află un clopot uriaș care cântărește 6.4 tone și care a fost turnat din metalul tunurilor turcești capturate în război.

Comentarii (11)

  • frumos, frumos

    pentru doritori....vinurile Et Cetera le gasiti in Iasi
    5 0
  • @Bogdan Mirică,

    Buncarul e pazit? sau este acces liber pt oricene ajunge acolo?
    2 0
  • Manastirea Capriana, Cetatea Soroca (restaurata de curand) si multe, multe alte locuri incarcate de istorie!
    2 0
  • Este de lăudat aceasta acțiune, cunosc o parte din aceste locuri,
    Problema noastră este ca Moldova își pierde identitatea. Cum putem ajuta noi, sa-i vizitam mai mult, pot sa va spun ca le face plăcere, asa ii putem ajuta și financiar pe cei care risca sa facă afaceri.
    Trebuie sa fiu corect, sa nu va așteptați sa vedeți ceva ce nu ați văzut, si o sa mâncați ce nu ați mai mâncat vreodată, dar merita efortul.
    4 0
  • Daca va asumati riscul sa va rupeti masina in doua,sau sa va sara pietricele in parbriz,daca va asumati riscul sa nu ramaneti fara roti,faruri sau geamuri sparte noaptea,sau chiar fara numere de inmatriculare,apoi sa se ceara rascumpararea lor,daca riscati sa mancati la vreun restaurant si sa mancati mancare din produse alterate,sau sa va duceti la vreun magazin si sa se uite urat ca nu cereti in limba rusa,merita sa te duci numai sa bei sau sa mananci?Si spun asta dindesele deplasari in Md,si dupa orele petrecute in vama,ba ca s-a oprit sistemul informatic,ba ca e schimb de tura,mai mult,trecand deja Prutul,multi moldoveni trec pe langa tine la rand la vama moldoveneasca!.De respect in trafic,nici nu mai vorbesc! Nervosi,vitezomani.. In plus citesc zilnic stirile din Md.cele reale,nu ale mafiei lui Plahotniuc.Preturile la cazare ,uneori mai mari decat in Ro,dar serviciile la pamant.
    6 4
  • @xxx . Fac guvernele unul dupa altul pt Md ce nu fac pt romani! 200 microbuze scolare,renovat teatre biblioteci,un spital,gradinite,scoli,SMURD,pacura incalzire...burse studenti. Si moldovenii cu ce raspund? Vezi "dragostea" presedintelui lor pt Romania,vis a vis de Rusia. Si un fapt banal aici..https://curaj.tv/opinii/calatoria-care-l-facut-sa-nu-mai-revina-moldova/
    2 3
  • @joe

    Eu am calatorit in RM si n-am patit nimic din ce povestesti tu. Recunosc, stiu oleaca de rusa, dar nimeni nu stramba din nas daca vorbesti romaneste (exceptand, desigur, zona transnistreana). Moldovenii trec prin vama moldoveneasca pe langa tine, asa cum si tu treci pe langa ei in vama romaneasca si in orice vama UE unde exista punct de control diferit pentru masinile din tari NON UE. Cand Romania este una dintre tarile UE cu cel mai stufos si birocratic sistem de obtinere a vizelor pentri cetatenii din afara Uniunii, nu cred ca trebuie sa ne lamentam daca stam un pic mai mult in vama. Cat despre drumurile proaste, te sfatuiesc sa faci o excursie prin satele din Vaslui sau Olt aflat in afara Drumurilor Nationale . Ca sa nu mai vorbim de craterele care exista la orice intersectii cu liniile de tranvai din Bucuresti. Oare suntem cu mult peste ei?

    Legat de autobuze, SMURD, etc, aici ai dreptate! Modul in care procedeaza Romania vrand parca sa exporte o anume identitate intr-o tara care nu nu-si doreste acest lucru, incercand din rasputeri sa castige o anume influenta in zona, mi se pare pe atat de gresit, pe cat este de penibil. Republica Moldova trebuie tratata ca si un partener independent pe principiul castig contra castig, fara aere de superioritate si, mai ales, fara ai se da niciun fel de lectii. Tocmai de asta spun ca baietii de la Automarket au facut ceva extraordinar. Au vorbit despre oameni si locuri, fara patima abtonandu-se de la comentarii geo-politice, chiar si atunci cand poate ar fi fost indreptatiti sa comenteze (vezi episodul de la frontiera transnistreana. Insa ceea ce nu spui tu este ca nu la binele moldovenilor s-au gandit politicienii care au decis sa le dea si salvari si microbuze scolare, Nu! S-au gandit la voturile pe care le pot cumpara cu aceste asa-zise ajutoare!

    In cee ce priveste pozitia lui Dodon, in momentul in care politicienii de la Bucuresti vor renunta la a-si mai face campanie electorala utilizand sloganul "Basarabia e Romania", Dodon o va lasa si el mai usor. In afara acestui aspect, ce sa facem? Sa-i uram pe moldoveni pentru ca au ales un presedinte care doreste relatii mai bune cu Rusia? Pai, atunci, hai sa-i uram si pe unguri, hau sa-i uram si pe cehi si pe sarbi, hai sa ne apucam sa detestam toate statele din zona care vad in Rusia un partener. Pe principiul asta, hai sa nu mai vizitam nici Praga ca oricum rusii sunt acolo ca la ei acasa, nu? Cum spuneam, daca ceva a daunat relatiiilor moldo-romane, acel ceva a fost complexul de superioritate care a caracterizat partea romana!
    2 2
  • @joe;@mishazaitev

    Ce ați scris este adevărat.
    Dar când m-am dus cu prietenii in "expediție" am trecut ușor de lucrurile de care vorbiți (nu ne ducem câine surd la vânătoare, evaluam riscurile pentru ca mergem cu familiile)
    RM este acum o zona tampon un ținut uitat in lume, da-i dracu pe politicieni sunt aceeași peste tot.
    Daca noi nu facem un efort intelectual/de orice natura ar fi, va fi pustiu acolo si nu glumesc, se vorbește de Butuceni am stat la un bătrân acolo, își punea întrebarea de ce nu mai moare! Ar fi păcat!
    In Romania: i-a duceți-va la Vișina lângă Razim sau Periprava apoi căutați fotografii de acum 10 ani nu era nici o diferență, acum s-a schimbat
    1 0
  • @xxx

    Eu am fost si la Visina si la Sarchioi .... Ai dreptate, lucrurile s-au schimbat... Dar oare faptul ca tabla de tip "lindab" a luat locul stufului pe acoperisuri, ca geamurile din sticla si lemn au fost inlocuite de termopane, ca turisti neghiobi fara pic de respect pentru natura se dau pe Razim in barci de mare putere, reprezinta vreun progres? Aceste zone trebuie dezvoltate mentinandu-li-se specificul. Cat despre bietii lipoveni din Romania, toti regreta perioada in care in jurul Razimului erau cherhanale si fabrici de conserve unde isi puteau desface pestele prins.
    1 0
  • Misha pai de ce nu am rămas la Ford T? Toți vrem 15*NCAP, super opțiuni la mașini, de la 0-100km/h 3 sec daca se poate, este acelaşi lucru si pentru rest. Asta este mersul!
    Lipovenii o ducea foarte rău si înainte, când nu erau înregimentați la cherhanale tăui stuf in ianuarie/februarie vai mama lor!
    Pestele lor mă interesează numai daca mi-l prepara. De 2 ori pe an, mă duc, mă cazez la ei deși condițiile nu sunt teribile dar fac progrese, plătesc fără sa mă târguiesc (80lei/zi/persoana 2 mese), obligatoriu daca mănânc cu ei la masa (nu spălam vase si băutură o dam noi). Conservele făcute la noi erau de proasta calitate.
    E simplu sa te bucuri/plângi după specific când îți permiți!
    1 0
  • e-x-plorer
    Felicitari Automarket pentru simplul fapt ca ati reusit sa ilustrati frumusetea Republicii Moldova mai bine decat au facut-o multe site-uri ale unor agentii turistice de renume! Sincer, m-ati facut foarte interesat sa vizitez si eu RM in max 1 an de zile! Am cunoscut multi moldoveni de dincolo de Prut si pot spune ca cei mai mult dintre ei sunt oameni minunati, primitori, harnici, ce nu pot fi judecati de nimeni (cu atat mai putin de noi, romanii) pentru faptul ca si-au ales un presedinte care vrea relatii mai apropiate cu Moscova. Asa cum bine a scris cineva inaintea mea, daca ar fi sa-i judecam pe moldoveni pt asta,a r trebui s ane certam cu toate tarile vecine (exceptant Ucraina poate) entru faptul ca au ales sa se puna bine sau s anu se puna rau cu Rusia!
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru