20 de lucruri pe care nu le ştiai despre... Chevrolet

De Dragoș Băltățeanu
Publicat Joi, 13.10.2011
Chevrolet împlineşte o sută de ani de existenţă. Pentru a ne pregăti de sărbătoare, Automarket vă prezintă 20 lucruri pe care nu le ştiai despre Chevrolet.

Established în 1911. Acesta este actul de naştere al mărcii Chevrolet. Acum exact o sută de ani, imigrantul elveţian Louis Chevrolet şi întreprinzătorul american Willy Durant puneau bazele mărcii care avea să devină un simbol american. Chevrolet Motor Car Company este astăzi o marcă auto cunoscută nu numai în America, ci în întreaga lume. 

1. Data exactă a naşterii companiei Chevrolet este 3 noiembrie 1911. 

2. Louis Chevrolet s-a născut în Elveţia pe 25 decembrie 1878, dar s-a mutat în Franţa împreună cu familia sa când încă era copil.

3. În primăvara anului 1896, în orăşelul francez Beaune, un turist american rămâne în pană. Automobilul său s-a stricat şi caută ajutor la atelierul local unde de obicei se reparau biciclete. Un ucenic priceput îl ajută pe american să îşi repare automobilul. Americanul avea să fie impresionat de talentul tânărului. "Ar trebui să vii în America, tinere. Avem mult de lucru pentru tine acolo! Numele meu este Vanderbilt şi asta este adresa mea." Această poveste nu fost niciodată confirmată, dar este posibil ca tânărul Louis Chevrolet să îl întâlnească pe milionarul William K. Vanderbilt. Chevrolet avea să emigreze în America în 1900. Doi ani mai târziu îl urmau şi fraţii săi, Arthur şi Gaston.

4. William C. "Billy" Durant s-a născut în 1861. Fiul guvernatorului statului Michigan, Durant a devenit un constructor renumit de trăsuri trase de cai în 1890. S-a mutat apoi în tânara industrie auto şi a devenit managerului mărcii Buick în 1904. Succesul acestei mărci avea să-l propulseze pe Durant spre înfinţarea companiei General Motors în 1908. Durant a mai adăugat mărcile Cadillac, Oldsmobile şi Oakland în portofoliul GM. El a fost forţat să iasă din afaceri din cauza crizei financiare din 1910.

5. După plecarea din GM, Durant se asociază cu Louis Chevrolet pentru a produce un automobil nou. În 1912 apare modelul Chevrolet Series C "Classic Six". A fost prima maşină care a purtat sigla Chevrolet. Preţul de vânzare: 2.150 dolari.

6. Primul nume al companiei a fost Durant-Chevrolet. Apoi, acesta a fost schimbat în Chevrolet Motor Company of Michigan.

7. La finalul lui 1913, Louis Chevrolet se desparte de Billy Durant, lăsându-i însă acestuia dreptul de a produce maşini cu numele său.

Chevrolet avea să renunţe la toate acţiunile sale în cadrul companiei. Ironia face ca marca Chevrolet să devină una extrem de populară, chiar dacă Louis Chevrolet nu a încasat niciun un dolar de pe urma succesului brandului care îi poartă numele. Ba chiar a fost nevoit să se angajeze ca simplu mecanic la o marcă concurentă în timp ce automobilele Chevrolet invadau Detroit-ul şi America.

8. Louis Chevrolet a devenit faimos pentru talentul său de pilot. De-a lungul carierei sale, Chevrolet a suferit numeroase accidente din care a scăpat mereu nevătămat. În schimb, nu toţi mecanicii cu care împărţea maşina de curse au fost la fel de norocoşi. În primii ani ai curselor de maşini, echipajele erau formate din pilot şi un mecanic. Pentru a se proteja pe sine şi pe curajoşii săi pasageri, Chevrolet avea să instaleze un cadru metalic peste cockpit pentru a preveni accidentarea în caz de răsturnare. Chevrolet inventa astfel roll bar-ul, element de siguranţă obligatoriu astăzi pentru orice automobile de curse.

9. În apogeul carierei sale de pilot, Louis Chevrolet a fost şofer personal şi interpret pentu mareşalul francez Foch când aceasta a vizitat Statele Unite ale Americii, în 1921.

10. Familia Chevrolet şi-a legat numele şi de celebra cursă de maşini de la Indianapolis. În 1916, Louis Chevrolet a participat la Indy 500 cu un automobil Frontenac construit de fraţii Chevrolet. Patru ani mai târziu, Gaston Chevrolet a câştigat cursa de la Indianapolis la volanul unui Monroe-Frontenac. După ce Gaston a murit într-un accident de cursă, Louis şi Arthur au format o companie ce producea echipament de protecţie pentru piloţii de curse. Louis Chevrolet a murit la Detroit, în 6 iunie 1943. Avea 63 de ani.

11. Chevrolet a devenit parte din familia General Motors în 1918, când compania se afla din nou sub conducerea lui Billy Durant.

12. La finalul anilor 20, Chevrolet era deja un brand global. General Motors India a fost înfiinţat în 1928. Uzina de la Bombay (azi Mumbai) asambla automobile Chevrolet, camioane şi autobuze. În acelaşi an, GM începea să asambleze automobile şi la uzina din Varşovia, Polonia.

13. În 1940, un tânăr argentinian numit Juan-Manuel Fangio câştiga la volanul unui Chevrolet Coupe V6 o importantă cursă din America de Sud: Gran Premio del Norte (6000 mile între Buenos Aires, Argentina şi Lima, Peru şi retur).

Mai târizu, Fangio avea să devină unul dintre cei mai de succes piloţi din istoria Formulei 1.

14. Chevrolet a fost primul constructor de automobile american care a oferit transmisia automată. Cutia automată Powerglide a fost introdusă ca opţiune pentru modelele din anul 1950.

15. Modelul Corvette a fost lansat în 1953, fiind primul automobil cu caroserie din fibră de sticlă fabriat în producţie de serie.

16. Chevrolet Camaro este lansat în 1966. Camaro avea să devină una dintre cele mai îndrăgite maşini din America. Chevrolet a furnizat "pace car-ul" la cursa de la Indianapolis de 22 de ori din 1940 şi până astăzi. Der altfel, Camaro este modelul care a fost prezent de cele mai multe ori în această postură.

17. Un model Monza din 1979 a devenit maşina cu numărul 100.000.000 produsă de Chevrolet.

18. Chevrolet Volt a debutat în decembrie 2010. Este primul automobil electric cu autonomie extinsă de un motor termic din istorie. 

19. Emblema în formă de papion a fost folosită pentru prima dată în 1913. Originea acestui simbol nu este stabilită clar. Se spune că este inspirată de modelul văzut de Louis Chevrolet pe tapetul dintr-un hotel francez. O altă versiune este că simbolul ar fi fost inspirat de logo-ul "Coalettes", o marcă de cărbuni. A treia ipoteză este că logo-ul Chevrolet ar fi o reinterpretare a crucii elveţiene.

20. Chevrolet a devenit o marcă atât de celebră încât a intrat în cultura multor generaţii. Pe lângă numeroasele apariţii în filme, Chevy este prezent în cântecele multor artişti printre care Elton John (Crocodile Rock), The Beach Boys (409), Prince (Little Red Corvette), ZZ Top (Chevrolet), Bruce Springsteen (Racing in the Streets), Paula Cole (Where Have All the Cowboys Gone), etc.

Comentarii (6)

  • 10 sau 20????
    Pana la urma sunt 20.....
    2 6
  • Stiati ca...
    Defapt nu am aflat nimic despre ce este Chevrolet astazi...
    12 8
  • Chevy un nume greu
    Chevrolet inca mai facea cea mai accesibila supermasina din lume ( din punct de vedere financiar ). Un nume mare cu o istorie bogata. Sper ca viitorul lor sa fie mai stralucit decat acum. Nu ca acum nu sunt ok, directia e buna dar mai e mult de lucru. Respect.
    10 5
  • imi place
    personal indragesc aceasta marca. este ok: fiabila, accesibila...un raport pret calitate foarte bun.
    9 14
  • :)
    bravo automarket
    7 1
  • 20 de lucruri pe care nu le ştiai ?
    aceste 20 de lucruri marete unii le stiau, altii stiu mai multe, suntem in anul 2011 in care poti afla multe (nu neaparat si adevart sau folositor daca citesc de ex automarket) de pe internet, in cazul asta oricine ar fi fost interesat cat de cat de chevy se ducea la sursa mai precis http://www.chevrolet.com/experience/history/ . Nu ne mai tratati cu aere de profesori ca nu aveti de ce, de multe ori apar informatii eronate (voit sau nu), icomplete sau ce e mai rau dezinnformati, ultima e cea cu anvelopele de iarna.
    7 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru