Adio, parbrizelor fisurate de pietre: Gorilla Glass, geamul rezistent al telefoanelor mobile, va fi folosit și pentru parbrizele mașinilor

de Bogdan Mirică
Duminica, 08.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Corning Gorilla Glass este un geam extrem de rezistent, folosit pentru telefoanele mobile. El va fi transplantat în viitor și mașinilor, pentru a obține un parbriz mai rezistent.

Tot mai multe tehnologii migrează de pe telefoanele mobile inteligente pe mașinile care urmează a fi lansate. Vedem procesoare puternice, folosite de telefoane, disponibile acum și pentru sistemele multimedia ale mașinilor.

În viitorul apropiat vom vedea și sticla extrem de rezistentă a ecranului telefonului mobil, înlocuind parbrizul. Corning, compania care a dezvoltat și creat Gorilla Glass, acel geam rezistent al telefoanelor mobile, a profitat de CES 2017 și a prezentat primul parbriz auto creat din același geam rezistent.

Spre deosebire de cel regăsit pe telefoane mobile, acest geam beneficiază de câteva elemente de protecție în plus pentru a rezista mai bine la temperaturi extreme, ger sau foarte cald.

Pentru a demonstra cât de versatil este geamul rezistent, Corning nu s-a rezumat doar la parbriz. A folosit Gorilla Glass și pentru acoperișul panoramic, și pentru geamurile laterale, și pentru lunetă, și pentru planșa de bord și chiar pentru un centru de comandă fixat pe consola centrală.

Urmareste Automarket
Un oficial Corning a declarat că geamul Gorilla Glass folosit pentru industria auto este mai subțire, mai ușor și mai rezistent decât cel tradițional, securizat.
Prin urmare, un astfel de parbriz ar urma să fie mult mai subțire și mai rezistent decât cele actuale. Mașina va deveni astfel mai eficientă.

Comparat cu parbrizul standard, cel realizat din Gorilla Glass este de două ori mai rezistent la loviturile unor pietre ascuțite. Asta înseamnă că putem scăpa de acele fisuri costisitoare ale parbrizelor.

Cât privește flexibilitatea, Corning susține că geamurile se pot îndoi chiar și la rece. Ba mai mult, ele pot oferi și o funcție de opacizare prin simpla apăsare a unui buton.

Introducerea acestui tip de geam pe viitoarele mașini este cât se poate de realistă, întrucât Corning a semnat deja un parteneriat cu Saint Gobain, uriașul furnizor de suprafețe vitrate pentru industria auto.

via mashable

Comentarii (8)

  • și costa cât un Logan!
    5 2
  • mihai.u
    trebuie sa-i pun folie? :)
    9 2
  • Asta evolutie in industria auto. Nu optiuni inutile gen ''Call Baby'' sau monitoare cat bordul care in 2 ani se ingalbenesc si mor pixelii !
    26 1
  • Wow! Azi mi s-a fisurat suprafata vitrata de la masina! Fascinant si uimitor!
    2 8
  • in caz de accident sau atac isis cum se comporta?
    ford gt nu e prima masina pe care vine?
    4 11
  • @lorinczi
    Te crezi atat de important incat te cauta isis sa ti-o traga???
    glumeam si eu :)))
    6 4
  • romanii sunt in stare sa-i puna folie.:)
    si husa pe acoperis:)))
    3 0
  • marius
    nu e idee rea ,avand in vedere ca la 3 luni de la schimbarea parbrizului,a trecut unul de la firma arabesque si mi l=a ciobit ,ca el se grabea la munca ca era trecut de 8 ,scoala-te nene mai repede ,oricum mi l-a reperat ca aveam camera pe bord si s-a auzit inclusiv lovitura ,
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru