Adio, semafoare! Mașinile autonome vor face inutilă așteptarea la semafor în intersecție

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime
Luni, 11.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Mașinile autonome ale viiitorului nu vor putea să treacă pe roșu din simplul motiv că semafoarele nu vor mai exista odată cu explozia acestui tip de automobil. După 150 de ani, tehnologia care organizează intersecțiile de azi va dispărea.

Odată cu apariția mașinilor autonome, care pot să se autopiloteze fără a fi nevoie de comenzuile șoferului, peisajul industriei auto se va schimba radical. Evident, în acest peisaj intră și imaginea traficului așa cum o știm noi astăzi, pentru că cercetătorii susțin că mașinile autonome vor face inutilă prezența semafoarelor, care vor dispărea complet din cadrul orașelor.

Conform unei analize a cercetătorilor americani de la Massachusetts Institute of Technology (MIT), semafoarele nu vor mai avea sens atunci când mașinile interconectate vor putea "comunica" între ele și fiecare cu un centru de comandă automatizat. Astfel, fiecare mașină care va intra în intersecție va primi acceptul de a traversa atunci când e rândul ei, după metoda utilizată astăzi de controlorii de trafic aerian. În cazul mașinilor, totul se va face însă automat, iar comanda de traversare va fi realizată pentru fiecare mașină pe rând în funcție de ordinea intrării în intersecție sau de traseul urmat.

Oamenii care cercetează acest tip de sistem susțin că aruncarea responsabilității intersecțiilor ultraaglomerate în brațele algoritmilor complecși dezvoltați de computere va duce la o fluidizare radicală a traficului.

Astfel, printr-o intersecție vor circula de cel puțin două ori mai multe mașini autonome în aceeași perioadă de timp față de situația întâlnită astăzi. Evident, acest lucru va avea un impact serios asupra consumului și a emisiilor din orașe.

via Seeker

Comentarii (3)

  • hazard
    Eu mai uit dupa masini autonome de fiecare data cand ploua in Bucuresti...
    7 0
  • Pai in 150 de ani dispare viata de pe Pamant de 3 ori, mai au loc 4 razboaie mondiale si poate nici nu vor mai fi utilizate masinile (fie ca vorbim despre cele clasice sau cele autonome)... Zic si eu...
    15 0
  • Andrei
    Si cu cei care depasesc intotdeauna coloana la semafor pe linia de tramvai ce se intampla? :)))
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru