Agresivitatea nu este o invenție românească: 6 milioane de șoferi americani au lovit dinadins o altă mașină în trafic în ultimul an

de Mircea Meşter, Foto: Olaf Speier | Dreamstime.com
Vineri, 15.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Dacă aveați impresia că românii sunt șoferi care caută cearta, aflați că 80% dintre șoferii americani au experimentat o formă de agresivitate în trafic în ultimele 12 luni. Cele mai grave dintre acestea sunt confruntarea fizică a altor șoferi și lovirea dinadins a altor mașini.

Nervii în trafic nu provoacă doar creșterea tensiunii, ci și daune materiale serioase. Un studiu realizat în Statele Unite de Fundația AAA, care-și dedică activitatea promovării siguranței pe șosele, arată că aproape 6 milioane de șoferi americani au lovit dinadins cu mașina alte automobile din trafic din cauza nervilor acumulați în trafic. 

Conform analizei americane, 8 din 10 șoferi din SUA au trecut în ultimul an printr-o formă sau alta de furie atunci când s-au aflat la volan, 3% dintre aceștia (5.7 milioane) lovind voluntar cu mașina șoferilor cu care s-au certat. Acesta este cel mai agresiv tip de comportament în trafic, alte patru procente dintre șoferi (7.6 milioane) afirmând că au coborât din mașină în momente de furie pentru a se lua la harță cu ceilalți șoferi recalcitranți.

Așa cum era de așteptat, cei mai agresivi șoferi sunt bărbații, iar nivelul nervilor crește pe măsură ce vârsta șoferului e mai mică.

Cauze: șofatul periculos, traficul și stress-ul

"Șofatul fără nicio urmă de respect pentru cei din jur, traficul aglomerat și momentele stresante de peste zi pot să transforme frustrări minore în manifestări periculoase de furie pe străzi și șosele.

Mult prea mulți șoferi se pierd cu firea în presiunea momentului și se manifestă în moduri care se pot dovedi în unele cazuri letale", susține Jurek Grabowski, director de cercetare la AAA Foundation of Traffic Safety.

Conform studiului, cele mai comune manifestări ale furiei în trafic în SUA sunt șofatul voluntar în spatele altei mașini (practic în ultimul an de 51% dintre șoferi, adică de 104 milioane de americani), țipetele la adresa altor șoferi (45%, 91 de milioane de șoferi) claxonatul excesiv (45%, 91 de milioane de șoferi), gesturile agresive (33%, 67 de milioane de șoferi), blocarea unor șoferi care încearcă să schimbe banda (24%, 49 de milioane de șoferi), intrarea agresivă în fața unei mașini din trafic (12%, 24 de milioane de șoferi), coborârea din mașină și confruntarea altor participanți la trafic (4%, 7.6 milioane de șoferi) și lovirea voluntară a altor mașini (3%, 5.7 milioane de șoferi).

via MSN

Comentarii (5)

  • Ei, na, chiar asa?
    CA COnform multor romani, doar "Romanii is de kkt".
    Afara e doar "civilizatie"; afara "nu se intampla" nasoale.

    Merci AM de articol
    10 1
  • Sunt dobitoci pe tot mapamondul. Si indeosebi in Statele Unite.
    3 0
  • bine punctat
    0 0
  • si eu care credeam ca au fost inventate de cetatenii mamei POCCNR
    4 0
  • misto ceasul!
    majoritatea n-au curaj sa se dea jos la unul de statura lor sau mai mare. :/ pekinezi noxati..
    2 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru