Alonso, print de Monaco

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 28.05.2006
Pilotul spaniol de la Renault a profitat la maximum de retrogradarea lui Schumacher, reusind sa isi adjudece fara probleme cursa din Principat. Germanul a reusit totusi o performanta frumoasa, terminand al cincilea dupa ce a pornit de pe ultimul loc al grilei de start.
Dupa doua zile de teste linistite la Monaco, minutul de final al calificarilor a venit sa aprinda spiritele. Incidentul din virajul Rascasse, penultimul al cursei, a facut ca Michael Schumacher sa fie declasat pe ultima pozitie a grilei de start, in conditiile in care timpul sau initial il clasa pe prima pozitie.

Cursa incepea astfel cu o ultima linie a grilei inedita, cele doua masini Ferrari urmand sa porneasca de pe locul 21 (Massa, in urma accidentului de ieri, din calificari), respectiv 22 (Schumacher). De fapt, germanul a pornit de la standuri, cu un motor nou si cu rezervorul plin, strategia de cursa urmand sa il ajute sa castige cat mai multe locuri in clasament. In timp ce Alonso, rivalul germanului, pornea foarte bine si reusea sa isi mentina prima pozitie, Schumacher reusea sa se afle – dupa turul al doilea – pe locul al 16-lea, imediat in spatele lui Jenson Button. Parea ca lupta pentru victorie in cursa de la Monaco se ducea intre Fernando Alonso si Kimi Raikkonen, finlandezul de la McLaren reusind sa il depaseasca, printr-o manevra superba, pe Mark Webber.

Timp de 25 de minute cursa a intrat intr-o letargie la Monaco, unde depasirile nu sunt deloc la ele acasa. In turul 21, Schumacher a iesit din nou la rampa, intr-o incercare de a-si spala pacatele din calificari, si l-a depasit frumos, la iesirea din tunelul pistei din Principat, pe Jenson Button. In fata sa era acum Jacques Villeneuve, cel care inaintea cursei spusese ca, daca greseala lui Schumacher din calificari nu a fost intentionata, acestuia ar trebui sa ii fie retrasa superlicenta.

Au urmat intrarile la boxe, la iesire pozitiile pastrandu-se aceleasi in fruntea cursei. In timp ce in fata nu se intampla nimic notabil, Coulthard iesea de la boxe exact intre Villeneuve si Schumacher, germanului primind astfel inca un adversar redutabil. Dupa intrarea germanului la boxe, 10 tururi mai tarziu, Fisichella avea sa reuseasca cea mai spectaculoasa depasire a zilei, reusind sa treaca de Coulthard in sicana de la iesirea din tunel.

Turul al 44-lea a adus primul abandon la Monaco, cel in cauza fiind Mark Webber, caruia motorul i-a explodat imediat dupa linia dreapta.
Odata deschis sezonul la abandonuri, Takuma Sato a renuntat si el, in momentul in care Safety Car-ul a iesit pe circuit. Urmatorul care renunta la cursa era Kimi Raikkonen, cel care pana in acel moment a stat imediat in spatele lui Alonso. Nico Rosberg abandona si el, in turul 53, in urma unei greseli de pilotaj. Tot acest sir de nefericit i-a folosit unui singur pilot, Fernando Alonso, cel care acum se afla la conducerea cursei si la 10 secunde de Montoya, al doilea clasat in acel moment. Urmatorul abandon era cel al lui Christian Klien, Schumacher reusind, cu aceasta ocazie, sa urce pe a sase pozitie in clasament, in conditiile in care a pornit de pe 22 la Monaco.

Mai mult, desi Coulthard, care in acele momente se afla pe 5, era la 40 de secunde in fata, germanul de la Ferrari reusea sa castige nu mai putin de 4-5 secunde pe tur. Barrichello a fost insa penalizat cu o trecere pe la standuri, acest lucru declasandu-l si trimitandu-l, cu 12 tururi inainte de final, la 20 de secunde in fata lui Schumacher, pe pozitia a 5-a. Coulthard urca astfel pe al patrulea loc. Germanul mergea insa foarte bine, reusind sa recupereze intre 1.5 si 2 secunde pe tur.

Era ultimul duel de la Monaco, celelalte pozitii fiind deja acontate, cu Alonso in prima pozitie conducand fara probleme. Ghinionul lui Jarno Trulli, care a abndonat atunci cand se afla pe locul al 3-lea, a facut ca David Coulthard sa reuseasca un loc pe podium, Schumacher fiind foarte aproape de Barrichello in ultimele tururi, pe care nu a reusit insa sa il depaseasca. Ceilalti piloti in puncte au fost Giancarlo Fisichella, Nick Heidfeld si Ralf Schumacher.


CLASAMENT FINAL MP AL PRINCIPATULUI MONACO

1. F. ALONSO (Renault)                          1h 43 min 43.1 secunde  
2. J.P. Montoya (McLaren)                     + 14.5 secunde
3.

D. Coulthard (Red Bull)                      + 52.2 secunde
4. R. Barrichello (Honda)                       + 53.3 secunde 
5. M. Schumacher(Ferrari)                    + 53.8 secunde
6. G. Fisichella (Renault)                        + 1 min 2.0 secunde
7. N. Heidfeld (Sauber-BMW)                + 1 tur
8. R. Schumacher (Toyota)                   + 1 tur

CLASAMENT GENERAL PILOTI

1. F. Alonso (Renault)                         64 p.    
2. M. Schumacher
(Ferrari)               43 p.    
3. G. Fisichella (Renault)                    27 p.    
4. K. Raikkonen (McLaren)                27 p.
5.
J.P. Montoya (McLaren)                 23 p.
6. F. Massa (Ferrari)                            20 p.  
7. J. Button (Honda)                            16 p.  
8. R. Barrichello (Honda)                   13 p.

CLASAMENT GENERAL CONSTRUCTORI

1. Renault                     91 p.
2.
Ferrari                       63 p.
3.
McLaren                   50 p.
4. Honda                        29 p.
5. Sauber-BMW           14 p.
6. Williams                    10 p.


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru