Amenda UE: 20 euro gramul suplimentar de CO2

De Robert Gherghe
Publicat Miercuri, 19.12.2007
Comisia Europeana a stabilit valorile amenzilor pentru nerespectarea normelor de poluare din 2012.

Esential

2012 este anul in care vor fi introduse viitoarele norme de poluare.

Comisia Europeana a prezentat astazi propunerile legislative pentru reducerea nivelului mediu al emisiilor de dioxid de carbon produse de autoturismele noi, la 120 de grame la un kilometru pana in anul 2012, constructorii auto care nu se conformeaza noilor norme urmand sa fie penalizati, informeaza Mediafax.

Producatorii auto care nu se vor adapta la normele europene de poluare vor fi supusi la plata unor penalizari incepand cu anul 2012. Astfel, sanctiunile se vor plasa, in primul an, la 20 de euro pentru un gram suplimentar de emisii de dioxid de carbon la un kilometru, urcand treptat la 35 de euro in anul al doilea (2013), 60 de euro in anul al treilea (2014) si 95 de euro in 2015.

Propunerile legislative ale CE reprezinta un element fundamental al strategiei UE pentru imbunatatirea consumului de combustibil al autoturismelor, care realizeaza circa 12% din emisiile de dioxid de carbon la nivelul blocului comunitar, se arata intr-un comunicat al Executivului european.

"Proiectul propus demonstreaza ca UE s-a angajat sa fie un lider mondial in procesul de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si de dezvoltare a unei economii slab poluante.

in acelasi timp, ne-am angajat sa promovam competitivitatea industriei comunitare si calitatile acesteia de lider mondial la nivel tehnologic", a declarat presedintele CE, Jose Manuel Barroso.

Pe langa efectele pozitive de reducere a poluarii si eficientizare a consumului de combustibili, planul de propuneri al CE va incuraja industria auto sa aloce sume mai mari dezvoltarii unor noi tehnologii si promovarii inovatiilor ecologice, stimuland astfel infiintarea de noi locuri de munca, a aratat comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas.

In prezent, nivelul mediu al emisiilor de dioxid de carbon se plaseaza in jurul nivelului de 160 de grame la un kilometru. in ansamblu, reducerea procentuala a emisiilor de dioxid de carbon se va plasa la 19%.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru