Amenzile auto vor fi majorate de la 1 ianuarie 2015

de Sebastian Toma
Luni, 29.12.2014
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Majorările salariului minim pe economie programate în 2015 vor aduce și creșterea cuantumului amenzilor rutiere. De la 1 ianuarie 2015, cea mai mică amendă va fi de 195 de lei, iar cea mai mare ajunge la 1.950 de lei.

Esential 5 clase de sancțiuni împart contravențiile rutiere sancționate de legea din România, doar primele patru fiind rezervate persoanelor fizice.
Amenzile pentru contravenții rutiere vor avea cuantumul majorat de la 1 ianuarie 2015. După două majorări ale amenzilor în 2014, anul 2015 va avea și el două creșteri ale amenzilor, iar cauza este aceeași în ambele cazuri – creșterea salariului minim brut pe economie. Anul următor reprezintă al cincilea an consevuctiv în care se măresc amenzile auto, deoarece și salariul minim brut pe economie a crescut în această perioadă. Pentru că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie, cea mai mică amendă, de două puncte, va avea un cuantum minim de 195 de lei de la 1 ianuarie 2015. Cea mai mare amendă rutieră aplicabilă de la 1 ianuarie 2015 va fi de 9.750 de lei pentru clasa a V-a de sancțiuni, aplicabilă doar persoanelor juridice, respectiv de 1.950 de lei pentru clasa a IV-a de sancțuni, cea mai severă aplicabilă persoanelor fizice.

Prima clasă de sancțiuni are amenzi cuprinse între 195 și 292.5 lei. În această clasă sunt pedepsite abateri precum schimbarea direcției de mers fără folosirea semnalizării, conducerea unui vehicul avariat după expirarea termenului de 30 de zile de la momentul eliberării autorizației de reparație, lăsarea liberă a volanului/ghidonului în timpul conducerii și nerespectarea semnificației culorii galbene a semaforului.

Cea mai severă clasă de sancțiuni aplicabilă persoanelor fizice, clasa a IV-a, are amenzi cuprinse între 877.5 și 1.950 lei. Aceasta pedepsește fapte precum circularea cu vehicule cu inspecția tehnică periodică expirată, conducerea fără anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, conducerea unui vehicul cu defecțiuni grave la sistemul de frânare sau direcție, depășirea cu mai mult de 50km/h a vitezei maxime admise pe un sector de drum și pentru categoria autovehiculului condus, efectuarea de gesturi obscene sau adresarea de expresii jignitoare la adresa participanților la trafic și altele.

Amenzile rutiere vor avea o a doua majorare în 2015 odată cu 1 iulie, când salariul minim brut pe economie va crește la 1.050 lei.

Din acel moment, un punct de amendă va fi 105 lei, ceea ce va duce amenda minimă la 210 lei.

Via Digi24

Comentarii (12)

  • mishazaitev
    Nu amenzile sunt problema, ci modul in care il determini pe contravenient sa le plateasca.
    11 3
  • scamel
    Nu amenzile sunt problema, ci modul in care il determini pe contravenient sa respecte legea. de la contraventii mici nepedepsite este numai un pas pana la cele cu urmari tragice.
    Este cunoscut cazul unui star tv care dupa multe sanctiuni marunte pe care le-a ignorat , ba chiar a facut si circ pe sticla, a produs un accident grav cu mai multe victime
    Recent a fost difuzat un film cu elvetieni care au depasit viteza ,desi la ei sanctiunile includ confiscarea masinii sau inchisoarea
    8 4
  • Suleyman Cunoscatoru
    Pana in prezent n-am fost oprit niciodata de politie :) si sper sa nu am onoarea.
    8 1
  • Scrooge
    pss...si eu care credeam ca se vor micsora
    7 2
  • daniel
    in mana primim salarul net, adica min 1390 ron (echivalent a 1950 ron brut). Atunci ce treaba am eu cu salarul brut?
    5 1
  • Problema este defapt nr-ul mare de soferi prost pregatiti pt situatiile reale din trafic, spaga, cei care pur si simplu sunt anti-talent, nesimtirea cu consecinte foarte grave uneori...etc .... DAR aceste "probleme" sunt un generator urias de venituri la buget, prin urmare situatia va ramane neschimbata si permisele se vor da in continuare in acelasi fel.....se vor mari doar amenzile.
    Un alt aspect il mai reprezinta si faptul ca cei pe care i-am enumerat mai sus au drept de vot si continuarea o stiti si voi..........
    Si sa nu uitam sa mentionam televiziunile care permanent distrag atentia de la realitate in cautarea senzationalului - dupa stirile prezentate creca toti romanii sunt posesori de masini cu sute de cai, criminali cu ferrari, staruri tv [de parca ala cu dacia nu face aceleasi accidente]....etc
    9 1
  • JUMATATE DIN MINIM IN 48 DE ORE, ADICA DIN 195 LEI, INSEAMNA 97,5 LEI. ASTA VA FI CEA MAI MICA AMENDA!
    8 1
  • joe.giorgica
    cel mai bine ar fi sa se plateasca in functie de venit,,la fel ca in SUEDIAi,,,iar "pestii" in functie de cm cubi))))))
    6 5
  • @joe.giorgica
    avand in vedere veniturile declarate pe la noi, salam si alti asemenea n-ar plati nimic, cred ca cea mai buna solutie ar fi munca in folosul comunitatii, imagineaza-til pe nu stiu care cocalar la strans hartii in parc dupa o seara grea de vodca cu cocaina in club.
    10 0
  • Iubitoru" de manele
    Să fie luați banii din cont și doar anunțați că au fost amendați, ca-n Danemarca.
    0 2
  • De la 01.01.2015, salariul minim devine 975 lei, deci, un punct amenda va avea valoarea de 97,5 lei?Punct!!! De la 01.07.2015 salariul minim va deveni 1050 lei, deci, un punct amenda....105 lei! N-am vazut in tot articolul aceasta explicatie de baza, sa priceapa toata lumea.
    2 0
  • Daca ar fi o brigada numai pentru nesimtzitzii din trafic, nu ar mai fi probleme cu incasarile la buget. Insa, din pacate, ei sfideaza in continuare, iar cei care platesc suntem tot noi cei cu mici abateri, gen centura, nr. murdare, etc.
    Ca sa nu mai zic de pietonii care trec pe rosu cu nemiluita, dar care nu sunt neam sanctionati. Pai ce fel de parteneri egali de trafic suntem, conducatorii auto si pietonii, daca pietonii nu sunt amendati ca trec pe rosu, iar conducatorii auto cu nemiluita pentru centura?
    4 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru