Amenzile de circulație vor putea fi plătite la jumătate în 15 zile lucrătoare: măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019

de Daniel Popescu
Joi, 28.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Șoferii vor avea la dispoziție 15 zile lucrătoare pentru a plăti jumătate din valoarea unei amenzi rutiere, în loc de 48 de ore ca în prezent. Măsura se va aplica începând din 1 ianuarie 2019.

Proiectul de lege care prevede extinderea perioadei în care amenzile rutiere pot fi plătite la jumătate de la 48 de ore la 15 zile lucrătoare a fost aprobat în această săptămână de Camera Deputaților. Proiectul trebuie promulgat și de președinte și va intra în vigoare începând din 1 ianuarie 2019.

În intervalul de 6 luni care a rămas până atunci Guvernul trebuie să adopte normele metodologice de aplicare a legii, în condițiile în care proiectul prevede instituirea unui sistem electronic de plată.

De altfel, toate amenzile rutiere vor fi plătite într-un cont bancar unic la nivel național, pentru a simplifica astfel procedurile. În plus, prin introducerea acestui sistem, șoferul nu va mai fi obligat să facă dovada plății amenzii către agentul constatator sau organul din care acesta face parte.

În viitor, această regulă se va aplica și altor tipuri de amenzi care vor fi stabilite ulterior de Guvern. Parlamentarii susțin că, prin extinderea intervalului de plată la jumătate a unei amenzi, autoritățile vor colecta mai mulți bani din amenzile rutiere.

În prezent, neplata amenzilor rutiere este pedepsită cu ore de muncă în folosul comunității.

Totuși, neprezentarea pentru orele de muncă în folosul comunității se sancționează cu amendă, care se prescrie după 5 ani. Consecința este că numeroși șoferi nu plătesc amenzile și nu se prezintă la orele de muncă în folosul comunității. Parlamentarii au inițiat însă deja un proiect de lege care prevede că refuzul de a face munca în folosul comunității se pedepsește cu închisoare.

Via Hotnews

Comentarii (3)

  • someone
    ok, de acord, dar in acest caz mariti sanctiunile pentru cei care nici in acest caz fericit nu isi platesc amenzile. spun asta pt ca prea mi se pare cu dedicatie si aceasta modificare. si cea de prezentata ieri cu radarele. si si cea care urmeaza a fi prezentata.
    4 1
  • Hunter
    Sau macar sa se plateasca amenda intreaga. Ai timp 15 zile sa aduni bani, poate primesti avansul sau salariul intreg de la serviciu si atunci sa platesti amenda intreaga, nu jumatate. Ca atunci s-ar domoli multi dintre zmeii care zburda pe sosele.
    3 2
  • Văd numai critică dar modificările nu sunt rele dacă ar fi aplicate într-o țară normală. Ele intervin datorită situației reale din trafic ( lipsă drumuri de viteză sau cu regim de deplasare rapidă, lipsă siguranță dpdv al infrastructurii, mentalități învechite și chiar abuzuri din partea celor responsabili cu aplicarea legislației rutiere și chiar realitatea financiare a multora dintre participanții la trafic ) Dacă ar mări viteza la 70 km/h în localități și chiar 90 km,/h acolo unde nu exista locuințe cred că ar avea mai multe urmări pozitive decât negative bineînțeles coroborare cu amenzi descurajante și chiar cu suspendare de permise pentru perioada semnificative ( 2-3 ani ) pentru abateri grave și greșeli repetative.
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru