Americanii au inventat benzinaria de uz personal

De Mircea Meșter
Publicat Duminica, 11.05.2008
Ce ati spune daca ati putea produce un litru de combustibil cu doar 66 de bani? Americanii ne arata ca se poate!

Esential

66 de bani costa un litru de combustibil produs de Micro Fueler.
9995 ed dolari este pretul unui astfel de aparat.

Epoca benzinariilor va apune in cativa ani. Pretul tot mai ridicat al petrolului si "scorurile" direct proportionale care ne asteapta de fiecare data cand intram in benzinarie au reusit sa ii duca pe americani la limita rabdarii.

De acest lucru profita la maximum o companie de peste Ocean, care vinde mini-rafinarii de uz personal care produc bioetanol E85 (un combustibil ecologic care contine 85% etanol si 15% benzina). In conditiile in care modelele care utilizeaza acest tip de combustibil se vor inmulti in urmatoarea perioada, dispozitivul Micro Fueler este vazut de specialisti ca una dintre cele mai inovative solutii din domeniu.

Practic, Micro Fueler poate produce 132 de litri de etanol pe saptamana, singurele elemente de care are nevoie fiind zahar, apa si energie electrica, ultimele preluate direct din retelele la care este conectata casa posesorului. Pretul sau poate parea destul de ridicat - 10.000 de dolari - insa, conform producatorilor, acesta este echilibrat in 24 de luni de doua masini care parcurg in total 60.000 de kilometri anual.

Foarte interesant este faptul ca, spun producatorii aparatului, pretul etanolului produs de acesta este de 1 dolar/galon, adica circa 66 de bani/litru (6600 de lei vechi). Mai mult, daca aparatul este utilizat de catre marile fabrici de bere, de exemplu, care pot folosi foarte usor reziduurile ramase in urma productiei in locul zaharului, pretul unui litru de etanol produs scade de zece ori.

via | Popular Mechanics  

Comentarii (30)

  • ALX CT
    HMMM
    E binevenita mini-rafinaria dar sa nu intervina statul cu taxe si eventual sa nu se scumpeasca materiile prime (zahar+curent).Va salut
    0 0
  • BLASFEMIE
    Cum puteti sa scrieti asa ceva? "Pretul tot mai ridicat al petrolului si "scorurile" direct proportionale care ne asteapta de fiecare data cand intram in benzinarie au reusit sa ii duca pe americani la limita rabdarii." E o ofensa adusa oricui citeste acest articol. PRETURILE COMBUSTIBILULUI LA AMERICANI E DE 3 ORI MAI MIC. Putina interpretare n-ar strica.
    2 0
  • Andrei Alexandru
    Preturi Mici?
    Pai sa vedem 3 dolari pentru 3.7 litrii? este doar jumatate de cat dam noi :) Deci nu este chiar atata de ieftin :)
    0 0
  • insane
    vreau si eu sa cumpar
    vreau detalii mai multe.. ma intereseaza sa cumpar si eu
    0 0
  • Nu e chiar de 3 ori mai ieftin!
    @MiliPretul in zona unde stau a ajung la 3,5$/ pentru 3,7 litri...in unele zone e si mai scump. Fa-i calculul si vezi cat e! Iasa de 3 ori mai ieftin?? Da si tu pe Google inainte de a vorbi!
    0 0
  • stephan
    Interesant
    Oare cu ce viteza o sa imi mearga matizu pe zahar? chiar foarte interesanta treaba ... Si faza cu rezidurile de la fabricile de bere ar fi chiar super
    0 0
  • P.I.G.
    Pret
    In USA pretul benzinei tocmai a urcat la 4USD/gallon asa ca nu prea mai exista asa mare diferenta....
    0 0
  • @Andrei Alexandru
    In articol scrie ca pretul este de 1 $/1 galon, deci...1$/3,7 litri...
    1 0
  • rebelll
    Nu cred....
    Nu cred ca la noi ar fi buna o solutie d'asta. In primul rind la noi o sa scumpeasca zaharul, energia electrica si o sa ajunga un litru de etanol mai scump decit motorina. Ca la noi asa e, a ajuns pina si motorina mai scumpa decit benzina...traim in romania (cu r mic) ca de...
    0 0
  • bogdan
    x01
    Motorina se scumpeste pentru ca sunt mai multe masini pe motorina decat pe benzina - si automat daca statul vinde mai multa motorina - o scumpeste. Daca am trece toti pe etanol sau pe alt combustibil automat pretul la ingrediente va creste corespunzator. Se gaseste o formula de calcul care sa fie "profitabila" pentru ei.
    0 0
  • sunshine64sm
    O scurta analiza
    Deci sa recitim: in articol se spune 1 dolar/galon, adica 1 dolar = 2,3885 lei (12mai08) / 3,78 litri, asta face 0,632 lei/litru. Bun. Mai departe. Se folsoeste zahar, nu se mentioneaza din cit zahar se obtine 1 litru de combustibil (se pare ca din 10kg). Si nici consumul de curent. Amortizarea se pare ca se face in 2 ani, dar nu s-a precizat unde: poate la americani. Iar pretul in Europa o fi de 10.000 Euro (!!) iar in romania o sa fie 20.000 Euro (ai dreptate rebelll). Si nu s-a estimat nici un consum mediu la suta de km, in oras sau in afara. Deci cei 2 ani de amortizare pare sa fie totusi o valoare pur estimativa. De asemenea, cum se comporta motorul pe durate mai lungi de folosire a acestui combustibil. CONCLUZIE: la americani se pare ca este o varianta care poate fi luata in seama, chiar daca cifrele sint inca estimative. Pentru romani ar fi o catastrofa financiara pentru ca pretul de comercializare al instalatiei ar fi extrem de mare, si apoi costurile de productie ar depasi petul combustibilului de la pompa.
    1 0
  • Nu merge
    Este nevoie de 6,4 livre zahar pentru a face 1 galon de benzina. La asta se adauga costul curentului si al apei folosite in proces. Numai din pretul zaharului aungi la 5 lei/litrul de etanol. Cu toate costurile de regie si amortisment se ajunge undeva pe la 6lei/litru
    0 0
  • brasoave
    Criza de subiecte!!!!!!!!!!stirea aceasta este rasuflata din toate punctele de vedere. In primul rand daca faci un calcul elementar poti vedea ca vei pali mult mai mult ca sa iti iei adio de la la masina ta in 2-3 ani. Pretul de un dolar /galor e ABUREALA maxima. Pentru un galon de E100 iti trebuie circa 10 kg zahar + apa + curent...deci...trage/ti calculatorul aproape si fa o mica socoteala. Dar nu uita sa pui si cel putin 10 000 $ minim cat face jucarioara....(vezi cata benzina poti cumpara cu bani asti).Iar americanii nu au descoperit gaura la macaroana cu dracia asta. Uita/te in Brazilia, bro!!!!!!!!!!
    0 0
  • cozappz
    tzuica
    Bre, decat sa bag tzuica in rezervor, mai bine merg cu tohanu' ;)
    0 0
  • car shit
    Eu zic sa aruncati masinile la fier vechi. E buna si o bicicleta.
    0 0
  • Florinache
    Treaba buna
    Fratilor,parerea mea ca in viitor se vor folosi toate variantele de combustibili.Nu e rau pt noi,fiindca la potentialul agricol al tarii am putea cu usurinta sa acoperim necesarul de bioetanol si sa mancam si paine ieftina.Dar pt asta ar trebui sa o lasam mai moale cu cartierele rezidentiale si alte fitze si sa ne preocupam de arat, semanat,....,stiti voi,chestii de-astea greu de realizat. Va salut cu respect!
    0 0
  • micu MESTER
    Oare ?
    Auzi domnu Mester... te stiam om serios... fa calcule nu da in stamba cu abureli... Pardon Monsieur !...
    0 0
  • dact sa
    aiki la noi in ardeal exista o benzii ff plumb care iesee din rafibarileel care fac gazee ee ff buna si un pret acceptabil 2 lei litruu e si fara plumb decii mergeee umpic trata cu nistee agenti chimcvi mai buna ca benzina asa ca nu numa americanoi is desptii
    0 0
  • Bravo Florinache
    Pentru ca e (aproape) singurul subiect pertinent si on-topic. Din pacate noi romanii avem o singura problema care ne impiedica: nu e faptul ca suntem prea puturosi sa muncim ci acela ca suntem prea prosti sa facem ceva ca lumea pentru noi. Exemple? de la vanzarea catre straini petrolului, gazelor, electricitatii pana la terenuri agricole. Chiar daca logic si politic ar fi corect cum zice Florinache, ca potential avem, slava-Domnului, din pacate, parca vad ca vom ajunge sa muncim pe plantatiile strainilor (care probabil se vor numi eufemistic "ferme multinationale")...
    0 0
  • O prostie totala
    Bioethanolul nu este ecologic decat intr-o mica parte, asta pentru ca in crearea lui intra deja produse pentru care s-au folosit moduri de obtinere a energiei neecologice. Sunt convis ca undeva in lume asta s-a gasit o forma nepoluanta 100% de energie. Dar cum implicatiile (financiare, sociale, politice etc) sunt foarte mari, se apeleaza la solutii intermediare dar care nu fac altceva decat sa amane putin inevitabilul: daca nu facem ceva cat mai urgent, o sa mai vedem natura doar in carti si filme. Iar noi o sa mergem cu masca de gaze pe fata. Cel putin in orase, ziua nu se va mai putea merge si respira normal in cativa ani. Sa vedem la vara ce distractie o sa fie, numarul de masini vandute in Romania a crescut enorm. Energia solara, eoliana, motoarele cu apa, astea sunt solutia, nu pompe cu bioetanol.
    0 0
  • AndreiRN
    Superb
    In realitate preturile din US sunt preturile reale ale unei piete libere. In Europa guvernanti taxeaza combustibilul mai mult de 100% sau in tari ca Mexicul guvernul este singurul proprietar si subventioneaza petrolul pt populatie.Ideea este super si se poate produce etanolul din foarte multe alte forme de materie organica la eficiente diferite. Daca zaharul este totusi scump se poate folosi siropul de porumb care este mult mai ieftin si industrial.Pe langa asta sunt deja firme care vand instalati mici de produs biodiesel din grasimi animale sau vegetale si firmele de camioane le cumpara.Personal eu ies aprox $1.5/gall(3.8l) si weekendul trecut am scos 600 litri.
    0 0
  • batuti in cap
    ba unii sunt asa de batuti in cap incat nu inteleg ca s-ar putea sa fie mai bine decat sa pui benzina sau motorina.Ce dragicola va e frica sa ca nu puteti scapa de vw sau de bmw? :)))In America s-a gasit un leac pentru poluare si acesta e unul din el.Dar ganditiva ce ar mai face FORD sau GM sau orice alta firma puternica care produce anual sute de mii de masini.Sunt interese la mijloc pentru cei care inca dorm.Sa vedeti cu cat idei o sa vina americanii dupa ce o sa se vada cu cutitul la os.Dar pana atunci s-ar putea sa prinda numai nepotii nostrii.Va salut
    0 0
  • umblatu plictisit
    texte
    ce sa...cumparati bezmeticilor? mergeti mai acasa si ori mai cititi si altceva decat stirile gen fairytail ori remaneti la partida de table de pe capota loganului vostru (sau tico...)!!!
    0 0
  • inamicul
    o mica eroare
    9995 ed dolari este pretul unui astfel de aparat.ed = de :)in rest exista si importatori la asa ceva ?
    0 0
  • :))
    are irakul petrul garla daia la ivadat :)))
    0 0
  • vrajealaaaaa
    0 0
  • Sunt inginer specializarea productie alcool.
    Pentru a face 1l alcool 100% ai nevoie de 1.7-1.8kg zahar deci la un pret de 2.8 pretul zaharului obtii un pret de minim 5lei la l alcool pur (fara cheltuieli energetice).PACALEALA
    0 0
  • Aratat urat
    Mah coppilor bio benzina aia ii facuta din rahat de gaina
    0 0
  • alinro
    K vreau sa vbesc cu tine
    K (17.05.2008, 17:16)

    Sunt inginer specializarea productie alcool.
    Pentru a face 1l alcool 100% ai nevoie de 1.7-1.8kg zahar deci la un pret de 2.8 pretul zaharului obtii un pret de minim 5lei la l alcool pur (fara cheltuieli energetice).PACALEALA




    K cum putem vorbi si noi detaliat despre toata povestea asta cu obtinerea de etanol. as fi interesat sa incep un priect care sa vizeze producerea de etanol, prin fonduri nerambursabile . mersi
    0 0
  • sa
    ma laaasi!!!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru