ANALIZĂ: Noul Apple iOS 6 şi aplicaţiile sale dedicate şoferilor

De Bogdan Mirică
Publicat Marti, 12.06.2012
Odată cu anunţarea noului sistem mobil de operare iOS 6, Apple renunţă la Google Maps. Locul său va fi luat de o aplicaţie nouă, botezată Maps, care foloseşte hărţi TomTom şi poate fi accesată prin Siri.

Când am decis să trec de la un telefon clasic la un smartphone, iPhone m-a convins cu uşurinţa în utilizare. A fost un avantaj pe care compania americană l-a exploatat la maxim şi continuă să îl exploateze. Recunosc că pe lângă funcţiile utile şi inovatoare ale popularului telefon am găsit extrem de utilă şi funcţia Google Maps. Un sistem de navigaţie care îţi arată până şi magazinul de pâine de la colţul blocului? Aşa ceva face toţi banii. Din păcate, am putea să ne luăm rămas bun de la ceastă funcţie destul de curând. Cel puţin noi românii.

Apple a anunţat aseară noul iOS 6, cel mai nou sistem de operare pentru iPhone, iPod Touch şi iPad. Pe lângă zecile de funcţii îmbunătăţite, compania americană anunţă că noul sistem de operare renunţă la serviciile Google Maps în favoarea unui sistem realizat împreună cu cei de la Tom Tom şi botezat simplu Maps.

Să disecăm uşor decizia şi să vedem, punctual, ce pierde, dar şi ce câştigă un simplu utilizator de iPhone.

1. Adio, Google Maps! Bun venit hărţilor TomTom

Google Maps se găseşte pe ecranele telefoanelor Apple din 2007. Jumătate de deceniu. Suficient pentru a dezvolta una dintre cele mai complexe hărţi la nivel mondial, cu indicaţii preţioase şi informaţii vitale pentru oricine se rătăcea sau avea nevoie să găsească o companie, un magazin sau orice alt punct de interes. Personal, am depins de multe ori de utilitatea Google Maps şi de fiecare dată am primit o mână de ajutor, altfel spus o indicaţie preţioasă.

Din toamnă, trebuie să ne obişnuim cu ideea că cel mai bun îndrumător al utilzatorului de iPhone va dispărea. Locul său va fi luat de funcţia Maps, dezvoltată de Apple împreună cu cei de la TomTom. Deşi noi românii nu suntem familiarizaţi cu TomTom, trebuie să ştim că furnizorul de sisteme de navigaţie este foarte bine văzut în Europa, unde deţine o bază informatică extrem de solidă.

Acoperirea TomTom în România: doar 42%

Din păcate, experienţa şi acoperirea lor în zone ca România nu este la fel de completă. Detaliile din Google Maps vor lipsi. Deşi în Bucureşti este posibil să nu apară probleme şi trecerea să fie destul de uşor de digerat, în alte oraşe din ţară lucrurile nu sunt atât de roz. Cel puţin în prezent, când aplicaţia este nefinisată, redă greu imaginea locaţiilor şi are probleme de performanţă.

Dacă judecăm după ultima actualizare a hărţilor Tom Tom disponibile în prezent în App Store, aflăm că olandezii acoperă doar 42% din suprafaţa României.

Din fericire, Maps va folosi şi hărţi de la OpenStreetMap, ceea ce înseamnă că documentaţia va fi una destul de generoasă, cu suficient timp pentru a fi îmbunătăţită până în toamnă, când va fi lansată pe piaţă.


foto | idevice

2. Mod 3D de vizualizare a hărţilor

Utilizatorii români îşi vor dori probabil să fi locuit în Statele Unite, acolo unde viitoarea aplicaţie Maps va fi excelent pusă la punct. Pe lângă precizia indicaţiilor şi cantitatea imensă de informaţii, Maps mai scoate din mânecă un as. Este vorba despre posibilitatea de a vedea harta unor oraşe mari din SUA în format 3D. Un format 3D care va ajuta pe oricine să găsească adresa exactă cu mult mai mare uşurinţă. Funcţia 3D este extrem de fidelă terenului, însă, din păcate, nu poate fi folosită deocamdată în România.

3. Din toamnă, iPhone va avea şi navigaţie pas cu pas

Apple s-a gândit să introducă odată cu Maps şi funcţia de navigaţie. Odată aleasă destinaţia finală, sistemul te poate îndruma pas cu pas. Este o evoluţie de la vechiul Google Maps, care indica doar traseul virtual, însă nu oferea funcţia de navigaţie. Pe lângă banalele indicaţii de genul "În următoarea intersecţie viraţi la stânga", Maps va garanta şi alte întrebuinţări geniale.

Una dintre ele va oferi detalii extrem de utile din trafic, bazate pe experienţa reală a altor posesori de aparate Apple. Aceştia pot anunţa un blocaj rutier şi Maps notifică imediat şoferul, indicându-i totodată şi o rută ocolitoare, care să-l ajute să scape de câteva zeci de minute pierdute în coloană la semafor sau în spatele unui accident.

4. Siri, partener de conversaţie când te rătăceşti

Un alt atribut important al aplicaţiei Maps este conectarea sa la sistemul de comandă vocală Siri, introdus odată cu iPhone 4S. Această funcţie permite obţinerea unor indicaţii preţioase fără a pune mâna pe telefon. Practic, poţi afla unde este cea mai apropiată benzinărie doar folosind Siri.

Disponibil şi România, Siri poate deveni un amic de conversaţie atunci când ai nevoie de îndrumări. Poţi întreba sistemul de comandă vocală "Cât mai avem până la destinaţie". Siri îţi va răspunde calm: "Relaxează-te şi bucură-te de maşină. Vei ajunge la destinaţie în 14 minute".

Pe lângă această funcţie, extrem de utilă, Siri va putea deschide aplicaţii, va putea să îţi ofere în difuzoarele maşinii melodia preferată şi va putea chiar să îţi detalieze starea vremii sau evoluţia bursei de acţiuni.

5.
Apple va avea un buton Siri pe modelele Audi, BMW, Mercedes, Jaguar

Odată cu iOS 6, Apple a anunţat că vrea să ducă comanda vocală a automobilelor la un alt nivel. Siri va deveni parte integrantă a sistemului multimedia pe mai multe modele viitoare. Nu este un zvon, este o informaţie confirmată chiar de Scott Forstall, vice-preşedinte al IOS Software. "Lucrăm alături de mai mulţi constructori auto la introducerea unui buton care să o aducă pe Siri în interiorul oricărei maşini".


Până acum, americanii au reuşit să iniţieze discuţii cu nume mari din industrie, cum ar fi Mercedes, GM, Land Rover, BMW, Audi, Honda, Jaguar şi Toyota. În comunicatul său de presă, Apple a ţinut să precizeze că Siri va putea fi implementat extrem de simplu pe automobile. Un singur buton va ţine locul vechilor comenzi vocale. Butonul va face legătura între utilizator şi Siri, tehnologia urmând să se numească sugestiv "Eyes Free", pentru că îi permite celui de la volan să acceseze o mulţime de funcţii fără a se uita măcar o clipă la telefon.

Până la butonul amplasat pe volan, Mercedes promite că funcţia va fi deja disponibilă pe A-Klasse din această toamnă. Momentan ea nu va putea fi folosită cu ajutorul unui simplu buton, ci prin intermediul unei comenzi incluse în sistemul multimedia. Abia mai târziu se va face trecerea la banalul buton.

BMW a răspuns imediat la anunţul făcut de Apple prin vocea unui oficial: "BMW a fost întotdeauna promotorul noilor tehnologii pe modelele sale. După ce am uşurat integrarea unui smartphone în interiorul modelelor noastre, următorul pas logic este adoptarea sistemului Siri. Clienţii noştri vor putea, pe lângă funcţia banală de a efectua un apel, să asculte muzica favorită, să trimită mesaje text, să creeze agende, să fixeze alarme şi chiar să afle starea vremii fără a se uitala telefon".

BMW susţine că tehnologia va fi introdusă pe modelele sale cel mai curând la mijlocul lui 2013. Dacă Apple va reuşi să facă din Siri un gadget de talie mondială în lumea auto, Ford şi al său SYNC, dezvoltat cu Microsoft, vor avea un concurent serios.

Comentarii (6)

  • Dan Pandrea
    Apple nu a lansat iOS 6 aseara, doar l-a anuntat. Abia in toamna devine disponibil pentru toata lumea.
    8 0
  • Google maps a devenit cel mai complex si mai detaliat sitem de navigatie, eu il folosesc frecvent. Mai nou au trecut si la indor (in SUA) :)
    Inca un punct in minus pentru IPhone.
    17 3
  • Cristi
    Asta nu e evolutie...buton pt o aplicatie dedicata unui anumit model de telefon. Binenteles ca totul e marketing, dar nici chiar asa preferential. Ce ar fi fost ca toata aparatura samsung sa comunce doar intre aparatele aceleasi firma...si hardiscurile WD sa nu poate fi connectate decat la Delluri. Inteleg daca lanseaza acelasi producator sa-si apere piata...cum Nikon nu face obiective cu montura Cannon si nici viceversa. Lumea bancilor a realizat in mare parte ca e important sa fi liber si au scos taxele suplimentare pt utilizarea cardurile de la bancomatele bancilor concurente...In lumea auto nu se putea ...ca sa nu ma leg de faptul ca favorizeaza nu doar un model de tel ci un sistem de operare incompatibil cu marea majoritate...Mentionand deci ca marea majoritatea a telefonelor din lume nu vor fi compatibile. Si nu, nu evorba ca cei care isi permit aceste marci de masini isi permit sa dea mai mult pe un telefon cu aceleasi capacitati tehnice ca ale concurentei. E vorba de principiu.
    12 3
  • chuck norris
    mie nu-mi trebuie gps ca am simtul orientarii
    6 3
  • Astia de la Apple sunt din ce in ce mai nesimtiti. Si constructorii de masini ii urmeaza. Sa faca constructorii de masini 1-2-3 butoane dedicate telefonului mobil, dar cu aplicatie pt mai multe sisteme de operare, nu numai pentru iOS, pentru ca asta e discriminare.
    Cristi are mare dreptate. Toata lumea se indreapta catre software open source si free precum Linux, Google Maps si Android, si intercompatibilitate intre platforme, numai astia de la Apple sunt pe dos. Toate protocoalele de date si toate mufele (de incarcare si de date) ar trebui standardizate la nivelul platformelor mobile, cat si la nivelul PCurilor. Se lucreaza la asta de zeci de ani de zile, si vin astia de la Apple si zic ca ei sunt mai speciali, si nu concep sa folosesti decat produsele lor.
    Sunt de acord ca sunt foarte buni in design si mai ales in marketing, si bravo lor ca reusesc sa vanda datorita acestor calitati, dar e absurd sa te impotrivesti intercompatibilitatii intre platforme si sa incerci sa-ti creezi monopol pe chestii precum compatibilitatea cu anumite marci de masini.
    Ei sunt atat de disperati sa fie speciali, incat au patente inregistrate inclusiv pe cutiile de carton in care vin produsele lor. Desi multe din tehnologiile implementate de ei pentru care sunt vazuti ca fiind inovatori, sunt defapt furate, a se vedea displayul multitouch sau HDDurile folosite in iPod...
    13 0
  • Bbr91 , asa-i ca nu iti permiti un iPhone , ce sa mai vorbim de un Mercedes sau BMW 2012-13 ....
    2 13

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru