Americanii despre taxiurile romanesti: "Galbenul e cancerigen"

Vineri, 05.06.2009
de Mircea Meșter
"Romanii se expun otravirii cu cadmiul din vopsea doar de dragul de a avea taxiuri de culoare galbena", scrie Jalopnik astazi. Americanii uita insa de faptul ca taxiurile sunt, in majoritate, colantate cu folie.

Unul dintre cele mai vizitate bloguri auto din Statele Unite, Jalopnik, scrie astazi, sub semnatura lui Peter Orosz, un material despre taxiurile romanesti. Materialul intitulat "Romanians are just like New Yorkers" are ca subiect principal nuanta galbena cu care sunt acoperite taxiurile din Romania, aceasta fiind extrem de asemanatoare cu cea a "Yellow Cab-urilor" din New York.

Nimic neobisnuit pana aici. Totusi, subiectul nu putea avea valoare de informatie decat combinat cu o informatie pe care autorul american nu o verifica: vopseaua galbena care acopera taxiurile romanesti este, spune Petere Orosz, prelucrata si realizata prin utilizarea unei substante chimice periculoase pentru organismul uman: cadmiul.

"Romanii se expun otravirii cu cadmiul din vopsea doar de dragul de a avea taxiuri de culoare galbena. Unul dintre primele lucruri pe care le observi dupa ce treci granita dintre Ungaria si Romania este reprezentat de explozia culorii galbene. Pe alocuri e vorba de faptul ca drapelul national al Romaniei contine aceasta nuanta, insa la aceasta contribuie semnificativ sulfida de cadmiu: pigmentul vopselei galbene utilizate de fiecare taxi din tara", noteaza colaboratorul Jalopnik.

Cadmiul este considerat o substanta extrem de toxica chiar si in concentratie redusa, acumulandu-se la nivelul organismului. Expunerea la vapori de cadmiu poate genera simptome tipice unei gripe, precum frisoane, febra si dureri musculare, insa acestea dispar in maxim o saptamana daca susbstanta nu apuca sa afecteze aparatul respirator. Totusi, inhalarea prafului de cadmiu duce la probleme ireversibile la nivelul plamanilor si rinichilor, acestea fiind uneori fatale. In plus, compusii care contin cadmiu sunt cancerigeni.

Marea problema a articolului publicat de Jalopnik este reprezentata de faptul ca taxiurile romanesti nu mai utilizeaza de mult timp vopseaua galbena, acestea fiind acoperite cu o folie de aceeasi nuanta, procesul de colantare luand de ceva vreme locul vopselei clasice. Asadar, riscul nu exista. Sau, mai degraba, nu MAI exista. Asta pentru ca, in trecut, taxiurile romanesti erau "zugravite", intr-adevar, cu vopsea. Peter Orosz leaga informatia, de altfel, de una dintre ultimele sale vizite in Romania, care a avut loc in 2005.

"Nu am mai fost in Bucuresti din 2005, iar acest lucru se poate sa se fi schimbat de cand Romania a intrat in Uniunea Europeana in 2007, insa atunci am intrebat un reprezentant Dacia care mi-a raspuns ca nuanta galbena-cadmiu este inca legala in Romania", isi aminteste Orosz.

via | Jalopnik