Autoliv a dezvoltat un sistem de verificare automată a alcoolemiei la volan

de Sebastian Toma
Joi, 05.07.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Autoliv, furnizor de echipamente de siguranţă în industria auto, a dezvoltat un sistem care măsoară automat concentraţia de alcool din aerul expirat de şofer când acesta se urcă la volan.

Esential 5 ani de cercetare şi dezvoltare despart alcooltest-ul Autoliv de versiunea de producţie de serie.
Autoliv a dezvoltat un sistem automat de verificare a alcoolemiei şoferilor. Acesta funcţionează fără ca şoferul să fie obligat să sufle într-un tub sau în orice alt dispozitiv similar. Cei de la Autoliv spun că versiunea gata de producţie a sistemului va fi gata în cinci ani, moment în care ar putea fi implementată de constructorii de automobile pe noile lor modele cu adaptări minime. Sistemul celor de la Autoliv ar putea să reducă decesele pe şoselele lumii cu 30 procente, deoarece şoferii nu ar mai putea să conducă dacă au consumat alcool sau dacă au depăşit alcoolemia permisă în ţara în care se află.

Cei de la Autoliv au decis să se concentreze pe siguranţa activă după ce au ajuns să domine piaţa siguranţei pasive în lumea auto. Suedezii de la Autoliv au dezvoltat sistemul Night Vision pentru automobile, ajuns acum la cea de-a treia generaţie, dar inovaţiile lor nu se vor opri aici.

Oficialii companiei spun că a treia generaţie de sisteme Night Vision va putea detecta animalele din câmpul vizual al şoferului, alături de pietonii care se află pe carosabil.

Ar trebui să funcţioneze fără să ştii că este acolo. Toata lumea va fi interesată de sistem, mai ales dacă va fi accesibil.

Jan Carlson
Autoliv
Sistemele de verificare a concentraţiei de alcool din aerul expirat al şoferului nu sunt noi, existând mai multe soluţii în ultimul deceniu. Toate sistemele prezentate până acum obligau şoferul să sufle într-un dispozitiv care bloca contactul şi nu permitea pornirea vehiculului. Potrivit NHTSA, organism independent care guvernează siguranţa în trasporturi în Statele Unite ale Americii, o treime din decesele care au loc pe şoselele americane sunt provocate de un şofer care a condus sub influenţa băuturilor alcoolice.

Via AutomotiveNews (înreg.)

Comentarii (4)

  • astfel de sisteme sunt folosite pe utilaje (macarale, chestii periculoase in general) de foarte multi ani. Ar fi o idee sa se legifereze obligativitatea lor si in masini ... dar parca-i vad pe romani cum inventeaza un "sistem"....
    11 1
  • noname
    Si una dintre cele mai bune masini din lume are asa ceva, Alfa Romeo Mito. Costa in jur de 50 de euro. Deci se poate.
    3 1
  • Intrebare simpla: daca se urca alti 3-4, in afara de sofer, care duhnesc a alcool de imput toata masina, asta nu poate fi o problema pt sistem? Hai, ca la utilaje mai merge, te urci singur in cabina, dar la automobile?
    6 0
  • E clar...in curand o sa depunem cerere scrisa la primarie ca sa putem sa plecam cu masina de pe loc..vb lui dany daca urc un betiv in masina sa-l duc acasa sau la spital? daca ma duc la o nunta cu prietenii? ...

    O sa ma antrenez sa-mi tin respiratia pana pornesc si depasesc 50 km/h ca sa nu mai fie problema cand beau o bere.

    Daca nu expir intr-o punga sau pe geam...sau imi cumpar masina cu trapa si conduc iesit in afara...totul e sa sti cum sa ambitionezi un om cu un sistem care te leaga LEGAL!
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru