Autoritățile din SUA avertizează: copiii uitați de părinți în mașină pe timp de vară pot fi supuși unor temperaturi letale

de Mircea Meşter, Foto: Dreamstime.com
Sambata, 16.07.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Copiii uitați în mașină pe timp de vară devin o problemă majoră în America, acolo unde 40 de bebeluși mor anual din cauza căldurii acumulate în habitaclu atunci când temperaturile exterioare urcă la peste 20 de grade.

"Până când nu ți se întâmplă ție, nu poți să crezi că acest lucru poate se aibă loc" spun americanii despre o problemă din ce în ce mai prezentă de care se lovesc părinții de bebeluși din SUA: decesul copiilor lăsați în mașină în condiții de vară. Conform statisticilor americane, 40 de copii au murit în acest an pe teritoriul Statelor Unite din cauza căldurii care se acumulează în mașină pe timp de vară, cifrele arătând că din 2010 până acum vorbim despre 220 de victime. Majoritatea acestora au la bază părinți care își uită copilul în mașină.

Pentru a rezolva această problemă, autoritățile din SUA au început o campanie prin care roagă insistent trecătorii care văd un copil într-o mașină încuiată să spargă unul dintre geamuri și, dacă se poate, să scoată copilul la aer. Gestul îi poate salva acestuia viața și este acoperit de legea americană a Bunului Samaritean, care absolvă de orice vină faptele salvatoare la adresa copiilor uitați în mașină de părinți.

De la 20 la 50 de grade în câteva minute

Conform autorităților americane, problema apare acut vara, însă ea este comună atunci când temperaturile cresc peste 20 de grade Celsius.

În aceste condiții, temperatura din mașină este afectată de efectul de seră și poate crește în câteva minute la 40-50 de grade, fapt care-i poate fi fatal unui copil. Asta pentru că temperatura corpului unui copil crește de 5 ori mai rapid decât în cazul unui adult.

Tehnologia salvează vieți

Iar dacă numeroasele atenționări nu au funcționat până acum, americanii au trecut la acțiune și au inventat un scaun de copil care ancorează bebelușul într-o centură cu senzori. Cu ajutorul unui modul conectat la computerul de bord al mașinii, senzorul emite un semnal sonor acut care avertizează șoferul că pe bancheta din spate se află un copil. 

Mai mult, General Motors a anunțat introducerea unui mesaj care îi invită pe șoferi să nu uite nimic pe bancheta din spate înainte de ieșirea din mașină. Mesajul denumit "Rear Seat Reminder "va apărea în premieră în acest an pe modelul GMC Acadia și urmează să fie împrăștiat în gamele tuturor mărcilor.

"Părinții tineri tind să-și uite mai des copiii în mașină pentru că aceștia sunt mai obosiți și mai stresați.

Unii copii stau cu spatele la șofer pe scaune speciale și asta înseamnă că părinții nu-i văd tot timpul. Iar dacă bebelușul adoarme, părintele ar putea uita faptul că pe banchetă se află un copil", avertizează KidsandCars.org, un site dedicat luptei împotriva acestui tip de neglijență.

Comentarii (4)

  • Nu stiu cum vine asta sa iti uiti copilul in masina. Si daca il uiti ar cam trebuii sa iti aduci aminte in maxim 10 minute. Nu cu orele ! Aia nu sunt parinti....
    6 2
  • un milionar testeaza pe pielea lui canicula in masina:
    https://www.youtube.com/watch?v=N1XFDXmIMQ8
    0 4
  • 10 minute pot fi fatale...asa ca spargeti un geam, cel mai bine, daca vedeti astfel de cazuti vara, cel putin. Incercati sa nu spargeti pe aceeasi parte cu scaunul copilului, totusi...
    2 0
  • Numai in USA se poate intampla lucrul asta!
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru