Autostrada electrică: în Suedia, camioanele Scania au sistem de alimentare prin pantograf, ca tramvaiele

de Daniel Popescu
Marti, 24.05.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Scania a început într-un oraş din Suedia testarea unor camioane alimentate prin pantograf, la fel ca tramvaiele, sistem care reduce consumul de carburant cu până la 90%.

Scania a implementat în oraşul suedez Gavle un sistem inedit prin care speră să reducă consumul de carburant al camioanelor cu până la 90%.

Producătorul suedez a montat pe un model de camion un pantograf, dispozitiv care face contactul între instalaţia electrică a vehiculului şi o reţea fixă de alimentare energie. Practic, vorbim despre un sistem asemănător cu cel al tramvaielor din transportul în comun.

Sistemul a fost implementat pe o porţiune de 2 kilometri a autostrăzii E16, distanţă pe care a fost montat un sistem de alimentare prin cabluri. Tehnologia folosită de Scania a fost dezvoltată de compania germană Siemens.

Urmareste Automarket
"Obiectivul nostru este să înlocuim combustibilii fosili pentru transport pentru vehicule grele cu electricitate.
Suntem primii din lume care folosim această tehnică şi credem şi sperăm să putem exploata asta în cel mai bun mod posibil. Depinde de noi să reuşim"
, a declarat directorul de proiect Magnus Ernstrom.

Prin intermediul acestui sistem, camioanele consumă doar 10-20% din cantitatea de carburant pe care o utilizau în mod obişnuit, iar planul dezvoltatorilor este ambiţios şi prevede realizarea unor benzi dedicate electrificate pe care să circule doar camioanele.

Via Motori

Comentarii (6)

  • si care ar fi impedimentul in a face asa ceva ? ... orice ruta cu un astfel de sistem va fi preferabila pentru transportatori fiind mult mai ieftina decat mersul pe motorina
    19 0
  • hazard
    Oau, cat de inapoiata este Romania!
    20 7
  • impedimentul ar fi ca autostrazile vor trebui sa fie cu 3 benzi pe sens, o banda dedicate acestor camioanelor....noi nu suntem in stare sa le facem cu 2 benzi (le daramam)....si vrem camioanele electrice .....
    15 2
  • rotila
    si soferul de unde mai fura motorina ?? vor fugi toti de meseria asta.
    22 3
  • cu parere de rau ...
    noi am distrus cfr-ul cu una dintre cele mai bune retele de cai ferate electrificate din Europa ca sa folosim camioane vechi, mari consumatoare de combustibil si distrugatoare de drumuri. nu mai vorbesc de poluare ... trist :((
    6 1
  • @hazard

    Băi "înapoiatule". Când a venit în București în vizită de lucru un britanic din Manchester și l-am plimbat prin București a rămas cu gura căscată când a văzut "autobuze electrice", adică banalele noastre troileibuze. A zis că suntem avansați și ecologici că avem așa ceva, așa că taci. Și asta datorită comuniștilor care le-au implementat pentru că aveau o noțiune care ție și nouă ne scapă acum. Se numea PROGRES (cunoști măcar definiția conceptului?), adică utilizarea descoperirilor științifice cu un scop: pentru îmbunătățirea vieții TUTUROR oamenilor. Faptul că acum după 26 de ani suntem "înapoiați" mulțumește "capitalișltilor" care au distrus industria și cu ea a îngropat creativitatea tehnică a unui popor care abia învățase ABC-ul și avea speranțe mari în viitor.
    Când vă aud pe toți aștia, fătați cu ochii în ecrane produse de chinezi (toți comuniști și aia), cum vă plângeți de una și de alta, dar nu faceți nimic, habar n-aveți de nimic, decât orăcăiți, libertate, libertate și aveți creierele spălate de vă manipulează tot felul de neaveniți, mă apucă dracii. Dacă ați fi apucat să vedeți un sit industrial "fiare vechi" comunist (acum rase de lăcustele securisto-capitaliste și alți emanați vânduți intereselor străine), ați fi văzut că nu înțelegeți nici un sfert din modul de funcționare al mașinilor pe care le aveam acum 30 de ani și v-ați fi minunat că alea erau făcute cu mintea și cu mâinle noastre de români în condiții de embargo cultural și economic. Dar de, erau "fiare vechi", așa că s-au dus toate: Electroputere, Aro, IMGB, Semănătoare, Tractorul, s-a dus industria chimică, s-a dus industria aeronautică, s-a dus flota. Măcar tăceți dracului din gură. Vorba lui fiu' lui preadevremeîmpușcatul, "nu o să zugrăviți în 25 de ani tot ce am construit în 20 de ani" și a avut mare dreptate. Dacă tu ești "înapoiat", te-au "înapoiat" capitaliștii care ne-au distrus nu numai industria ci și societatea, inclusiv educația. Nu vă dau 30 de ani și o să reveniți înapoi la socialism, pentru că o să vă iasă neo-liberalismul și globalismul pe nas.
    4 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru