Autostrada Iaşi - Câmpia Turzii: 4 miliarde de euro pentru 370 kilometri

de Sebastian Toma
Luni, 18.03.2013
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunţat că intenţioenază să realizeze autostrada Iaşi - Câmpia Turzii în parteneriat public-privat, informează Gândul.

Esential 370 de kilometri este lungimea estimată a autostrăzii care va lega Iaşi de Câmpia Turzii.
398 de kilometri este lungimea traseului actual, pe DN15, care leagă în prezent Iaşiul de Câmpia Turzii.
Relu Fenechiu, Ministrul Transporturilor, a anunţat că intenţionează să construiască, în regim de parteneriat public-privat, autostrada Iaşi – Câmpia Turzii, informează Gândul. Potrivit Mediafax, investiţia este estimată la patru miliarde de euro şi autostrada de 370 kilometri va înlocui autostrada planificată iniţial, care ar fi trebuit să meargă de la Iaşi la Târgu Mureş. Relu Fenechiu, Ministrul Transporturilor, spune că Guvernul a decis să mute destinaţia autostrăzii care pleacă de la Iaşi pentru a lega traseul de autostrada Bechtel, care trebuie să fie construită până la Câmpia Turzii, în vederea evitării unei alte autostrăzi care să lege Câmpia Turzii de Târgu Mureş. Proiectul va putea fi finaţat şi din fonduri europene în perioada 2014-2020, deoarce este inclus în reţeaua de transport european, spune Ministrul Transporturilor.

Deşi, în mod normal, autostrăzile sunt resortul departamentului pentru marile proiecte, autostrada Iaşi – Câmpia Turzii va fi arondată Ministerului Transporturilor. Potrivit lui Relu Fenechiu, mai multe instituţii bancare internaţionale şi mai multe companii şi-au manifestat interesul pentru susţinerea acestui proiect. Însă, Ministrul Transporturilor subliniază faptul că procedura de finanţare a acestui proiect nu va fi simplă, deoarece nu s-a mai realizat un asemenea proiect în ţara noastră în acest tip de parteneriat.

Ministrul Transporturilor spune că s-a ambiţionat să demonstreze că poate să demareze acest proiect în cadrul unui singur mandat, informează cei de la Gândul.

"Studiul de fezabilitate făcut de precedesorii mei la acest minister arată un cost de nouă miliarde euro pentru această autostradă. Acest cost este mai mare decât întreg programul sectorial de transport pentru 2014-2020. Am propus ca traseul să nu-l cerem foarte restrictiv. Vor fi puncte intermediare prin care va trece autostrada, în rest rămâne la latitudinea constructorilor. Sper să facem această autostradă sub patru miliarde de euro. Traseul măsoară aproximativ 370 de kilometri." , declară Relu Fenechiu, Ministrul Transporturilor.

Via Gandul

Comentarii (17)

  • toti ministrii transportului baga cate o declaratie din asta din cand in cand. normal, nu costa nimic iar naivi in tara asta exista destui.
    sa vedem si faptele, pana acu de vorbe suntem satui.
    40 1
  • TC1900
    nu sunt in stare sa termine centura bucurestiului dar la publicitate nu ii bate nimeni
    42 0
  • O fac pe sub pamant?
    Mai avem inca vreo zece incepute pe hartie
    35 0
  • ...macar sa o vad inceputa. Cat despre costuri "fostii" au lins unde s-au usurat altii iar noi toti am platit cele mai scumpe autostrazi din Europa.

    Anyway...Fenechiu are si el "partea lui de consolare" din afacerea asta. E tipic romanesc iar vechile metehne nu se pot da uitarii. Sta in firea noastra sa bagam mana dar macar sa se constuiasca ceva ca de daramat suntem campioni.
    13 1
  • Stim deja povestea: 4 miliarde, care la suplimentare devin vreo 6-7, din care efectiv nu se vor cheltui decat 2, restul impartindu-se frateste ca "e si ei oameni, sa mananca si gura lor".
    26 0
  • inexorabil
    Protestam, protestam cu sarg, ca doar cu ce dar mai pretios ne-a blagoslovit "democratia" decat cu libertatea de exprimare, dar puneti pariu ca, asa bombanind de zor, vom contribui cu siguranta (ni se zice contribuabili, nu?), in mod placid, la realizarea acestor conturi, pardon, autostrazi? Daca tot ii punem in posturi caldute prin vot si le fabricam grasimea prin biruri, n-ar trebui, ca bonus, dupa logica firii, sa-i si tzucam dosnic (la propriu), pentru a rezulta o senzatie politica completa? Haideti sa ne facem treaba pana la capat, in spiritul datoriei implinite, al inaltelor valori de constiinta.
    6 1
  • Fenechiule, fa-ne autostrada asta si sa mor eu de nu te facem presedinte in locul lui Crin... Iti punem si statuie in Iasi pe Hotelul tau din Palas, ne si cazam toti o saptamana acolo, numa fa-ne neica autostrada....
    13 1
  • Totusi pare pe bune daca e pe bani europeni.
    Si e pret per Km mai mic decat Craiova - Pitesti a lui Ponta (aici sunt bani dvs.)
    4 2
  • @kalko..probabil ca e mai dificil traseu'...
    2 2
  • Chiar ca nu conteaza pt.mine.O sa curga multa apa pe Sambata.Uitati-va la fotografie.Nicaieri in lumea normala o autostrada nu se face asa.Unde dracu' sunt bordurile?Le toarna dupa ce termina de asfaltat?Mai intai se fac bordurile.
    1 6
  • Lache, stai putin, nu te grabi, ca o sa puna si doua borduri, una peste alta, numai bani de campanie si palat sa iasa ;)
    1 2
  • salut lache ...

    nici pe-aci pe la mine nu "ie" borduri la autostrazi ... ma refer afara din orase ... in orase ... au si garduri sa nu intre narozii pe jos sau cu bicicletele !!!

    e important sa faca o fundatie serioasa si apoi va tineeeeeeeeeee ...
    pe la voi cum e ? aveti borduri ?

    autostrazi bune tuturor !
    0 3
  • @Lache
    Are Videanu monopol pe borduri si astia nu mai pun nici o bordura numai sa-i faca in ciuda.:)
    @Kalko, pe bani europeni era si Arad-Nadlac dar asta nu l-a oprit pe nenea Iordache sa deturneze banii. Si asta e doar un caz cunoscut.
    Nu s-au invatat europenii ca la capitolul furt politicienii romani sunt tatici. In locul lor, nu mai dadeam nici un ban, faceam singur licitatie pe coridoarele europene si veneam direct cu buldozerele. Daca refuza, nu mai primesc nimic din nici un fond.
    2 2
  • @Lache !!! unde ai vazut tu autostrazi cu borduri????Aveti probleme baieti.
    4 1
  • Greseala mea.Aveti dreptate.Autostrazile nu au borduri.Eu am avut in minte centura orasului meu.Doua benzi de circulatie pe sens,dar are si bordura.Asta e alta mancare de peste.
    2 0
  • manelistu ” turtă dulce
    Noi îi alegem și ei ne toacă banii în folosul lor.
    0 0
  • Tovarasu' ministru asta al nou, carele mai fuse si vechi inainte, paremi-se ca nu e asa lacom la bani acum ...ca nu-i are ...mai vedem pe parcurs cate km se va face din banii astia si in alte pozonare decat ale care trebuie...scuzati limbajul de "caragiale" ...
    1 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru