Autostrada Sibiu - Piteşti, în pericol: toate lucrările de până acum trebuie refăcute pentru a obţine finanţare europeană

de Daniel Popescu
Marti, 12.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consultantul Uniunii Europene recomandă refacerea studiilor de fezabilitate realizate pentru autostrada Sibiu - Piteşti pentru ca România să obţină fonduri nerambursabile.

Anul 2016 începe cu numeroase veşti proaste legate de autostrada Sibiu - Piteşti, cel mai important proiect de infrastructură al României până în 2020.

După ce autorităţile au anunţat că traseul ar putea fi finalizat abia în 2023, acum aflăm şi motivele reale pentru care lucrările ar putea întârzia cu cel puţin trei ani faţă de programarea iniţială.

Studiul de fezabilitate, cu alte cuvinte documentul pe care se bazează proiectarea autostrăzii, trebuie refăcut în totalitate din cauza calităţii precare. Nu o spunem noi, ci Jaspers, o instituţie a Uniunii Europene care trebuie să-şi dea acordul pentru ca un proiect de o asemenea anvergură să fie finanţat din fonduri europene nerambursabile.

Urmareste Automarket
"Jaspers nu poate confirma caracterul adecvat al documentelor de susţinere a unei cereri de finanţare de succes şi recomandă revizuirea şi refacerea studiului de traseu utilizând o metodologie clară, cadru robust şi adecvat, fără informaţii care se repetă, bazat pe un studiu de trafic de încredere, un calendar realist, soluţii de inginerie care să ia în considerare realizarea efectivă a proiectului, problemele de mediu şi cele mai recente studii şi informaţii", precizează Jaspers într-un raport citat de publicaţia Hotnews.

În absenţa unui acord din partea Jaspers, Uniunea Europeană nu va acorda României fonduri nerambursabile pentru autostrada Sibiu - Piteşti, ale cărei costuri se ridică la aproape 2 miliarde de euro.

În acest context, România are două alternative: fie reface practic studiile de fezabilitate, fie construieşte autostrada doar cu bani proprii, cu riscul de a înregistra numeroase problele din cauza proiectului slab. Cel mai probabil, autorităţile vor alege prima soluţie, care va genera o intarizere semnificativă fata de calendarul propus iniţial pentru construcţia autostrăzii.

Via Hotnews

Comentarii (13)

  • Cand am spus eu ca ne prinde 2100 si nu o fac nu m-ati crezut ! Asta e doar inceputul tergiversarii lucrarii.
    13 1
  • am impresia ca ai nostri au tratat defectuos problema pentru a fura bani si ue pune bariera tuturor investitiilor cu bani europeni . daca se dorea se facea o comisie cu reprezentati dintre tarile aderante si se urmarea pas cu pas toate licitatiile si apoi contractele incepute .
    9 0
  • Da e tare asta. Pai baietii de la tecnic cei care fac SF-ul sunt aceeasi care au facut proiectul tehnic pt sibiu- orastie (super autostrada daca ne gandim la viaductu aciliu care e praf) si care credeau ca acu pot copia lucrarile din SF-ul anterior facut de IPTANA (care intradevar nu corespundea cu normele actuale deoarece atunci nu erau invigoare) si umbla la pret, pret ce a fost stabilit de specialisti parelologi fara a avea in spate un proiect. si ca sa fie treba treaba au pus frumos suma in MASTER PLAN.
    tipic pt noi romanii facem 15 SF-uri toate proste copiate unu dupa altu, iar termenul pt un SF e de regula 3-4 luni. fata de ani cat dureaza afara si e d necontestat.
    12 0
  • Are idee Jaspers cat costa studiul asta de fezabilitate in Romania? oricum nu sunt surprins, ma astept ca in viata asta sa nu merg pe vreo autostrada in Romania in afara de Pitesti-Bucuresti, si ...daca tot vor sa o faca pai sa o faca nene pe banii lor ptr ca oricum o sa puna taxe pe ea chiar daca o fac cu banii europeni nerambursabili.
    7 3
  • OK. Acuma banii inapoi de la firmele care au facut precar studiile de fezabilitate.
    4 0
  • Daca atata dureaza doar sa te apuci de construit, probabil durata constructiei va fi direct proportionala, deci O SA AVEM AUTOSTRADA LA MAMA DRACU!
    5 0
  • blabla
    Nu se va face niciodata autostrada din bani UE pentru ca aia vin si ii verifica pe ce au cheltuit bani, in schimb vor face autostrada sibiu brasov bucuresti din bani romaniei ca pe aia nu ii verifica nimeni cum ii cheltuiesc si asa pot sa isi ia fiecare partea lor si o sa vedem iarasi record de cost pe fiecare kilometru de autostrada care de fapt costa de peste 10 ori mai putin
    3 0
  • nimic nou
    o sa construim autostrada asta cand americanii isi fac una pana pe Luna si inapoi
    4 0
  • cand o sa avem in Romania drumuri, masinile vor zbura
    2 0
  • era de asteptat oricum mari sperante ca vom prinde si noi aceasta autostrada nu aveam poate doar sa spere copii nostri daca nu copii copiilor nostri
    3 0
  • jaspers
    Este clar rolul jaspers este sa taraganeze constructia sau chiar sa opreasca. Motivul este si mai clar, nu vor sa ne dea bani, sau banii trebuies sifonati catre firmele lor de afara. Aici ar trebui DNA-ul sa se autosesizeze pe motiv de subminarea economiei nationale. Trebuie luati Ponta, Sova, Neaga si JASPERS. Era totusi ciudat de ce Ponta si Sova trageau tare sa faca Comarnic-Brasov. Adevarul a iesit la suprafata. Pai pierdem 3 ani jumate licitatia pentru studiul de fezabilitate iar brusc dupa semnarea contractului studiul nu este bun!?!?!?!?!?!? Pai nici nu s-au apucat bine de stiudiu si JAPSERS da in toata presa ca nu-i bun.Astia chiar ne cred prosti.
    In schimb nu vad de ce nu ar construi aceasta autostrada statul roman printr-o companie (ex.CNADNR) . Fara sa pierdem ani de zile in licitatii si procedure, studii ...etc. In 2 ani de azi inainte ar fi gata.
    0 0
  • Marian
    Dar pentru studiile care s-au tot facut si platit cine o sa fie tras la raspundere. De ex pentru pasajul de la Piata Sudului care nu se mai face cu bani europeni pentru ca s-a depasit termenul si o sa fie platit din buzunarul nostru, pentru asta cine este tras la raspundere?
    1 0
  • sa vina nea niku...
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru