Bicicliştii, mai expuşi decât pietonii la gazele nocive ale maşinilor

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 07.06.2010
Nanoparticulele emise de maşini în oraşele supraaglomerate au efect nociv asupra bicicliştilor, care inhalează de cinci ori mai multe decât pietonii.

Substanţele emise de maşini nu fac rău doar mediului, ci şi celor care încearcă să-l protejeze. Un studiu realizat recent de publicaţia Athmospheric Environment arată că un biciclist care pedalează într-un oraş plin de maşini inhalează la fiecare inspiraţie zeci de milioane de nanoparticule pe care le scot în atmosferă sistemele de evacuare ale autoturismelor.

Deşi calitatea aerului este aceeaşi pentru pietoni şi biciclişti, aceştia din urmă inhalează de cinci ori mai multe particule din cauza efortului pe care îl depun şi a ritmului cardiac necesar oxigenării. Conform studiului revistei britanice, aceste particule sunt atât de mici încât ele nu pot fi oprite de măşti, iar inhalarea repetată a acestora poate cauza probleme respiratorii, boli ale inimii sau apariţia unor substanţe nocive în sânge.

Evident, soluţia găsită de specialişti nu este renunţarea la biciclete, ci adoptarea unei reclame agresive care să îi convingă şi pe cei care rulează cu maşina să treacă la transportul pe două roţi.

via | Caradisiac

 

Taguri: biciclete

Comentarii (8)

  • :)
    Se ia un termen stiintific:"nanoparticule" si se adauga alaturi de un lucru normal.Astfel rezulta un studiu "extraordinar".

    E absolut normal ca un biciclist respira de mai multe ori decat un pieton.Astfel cantitatea de aer care trece prin plamani este mai multa,deci mai multa poluare.

    Mare minune.
    14 2
  • Vortex66
    hahahahah!
    "Evident, soluţia găsită de specialişti nu este renunţarea la biciclete, ci adoptarea unei reclame agresive care să îi convingă şi pe cei care rulează cu maşina să treacă la transportul pe două roţi."

    Hahahaha! Hai ca asta o fost buna :))

    Din partea mea sa moara toti sufocati:)) Get a car :)
    6 17
  • vortex
    Atitudine de taran!
    10 5
  • numai ei
    ,,cercetatorii '' revistelor britanice = vax (mama ! maine trebuie sa iau salariu si nu am scris nimc , drept urmare....nu este asa ca Pamantul este rotund ?... bla, bla , bla..gata ca se termina pauza de ceai )
    5 3
  • Vortex66
    @clig
    lasa ca esti tu intelectual :)
    5 8
  • Alex Radoi
    @Vortex66
    Iti doresc un sincer cancer laringian sau, daca vrei tu, unul la plamani. :)))
    4 4
  • @cortex=praf
    iti areti varsta. Nici nu aveam mari asteptari de la ai tai 19 ani. Stai in masina, pune burta, traieste de pe spatele parintilor tai si da-te rotund pe forumuri. Esti clasic.
    7 4
  • hazard
    Solutia ar fi ca sa existe mai multe biciclete in trafic decat masini si mai putini oameni cu mentalitate lui Vortex dar nu cred ca o sa se intample prea curind...
    1 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru