BMW nu face favoritisme: sistemul de injecție cu apă, o premieră mondială în domeniu, va fi introdus și pe modelele de volum

de Bogdan Mirică
Miercuri, 31.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
BMW și Bosch au anunțat că sistemul de injecție cu apă, folosit în premieră mondială pe M4 GTS, își va face loc și pe modelele de volum.

BMW a fost primul constructor auto din lume care a folosit noua injecție cu apă pentru un model de serie. Sistemul revoluționar, dezvoltat alături de partenerii germani de la Bosch, a fost introdus pe modelul de performanță M4 GTS, prezentat la finele anului trecut. A luat naștere cel mai rapid BMW de serie, echipat cu 500 de cai putere și 600 de Nm.

Reușita tehnologică va face ca sistemul de injecție cu apă să își facă loc și pe modelele ceva mai pământești ale constructorului german. Fabiana Piazza, project manager global Bosch, a declarat că tehnologia se lansează acum pe piață întrucât legislația privind emisiile reale a devenit mult mai strictă, iar importanța unui asemenea sistem crește.

Chiar dacă a fost introdus pentru prima dată pe un model destinat mai mult experiențelor tari pe circuit, sistemul poate fi foarte eficient în reducerea emisiilor de CO2 și a consumului. Potrivit oficialului Bosch, sistemul de injecție cu apă funcționează cel mai bine pe modelele care oferă un raport de 107 cai putere/litru sau mai mare.

Prin urmare, un motor de 2.0 litri și 220 de cai putere va fi perfect pentru implementarea sistemului.

Esential 2019 este anul în care tehnologia va fi accesibilă modelelor de volum.
5 litri este capacitatea rezervorului de apă instalat pe BMW M4 GTS.
Producția în volume mari va demara în 2019, iar sistemul va fi identic cu cel pe care BMW deja l-a folosit pe M4 GTS. Tehnologia presupune o pulverizare a vaporilor de apă distilată în admisia motorului, înainte de combustie. Procesul poate reduce cu până la 13% consumul și cu până la 4% emisiile.

Pentru a funcționa, sistemul de injecție cu apă are nevoie de un rezervor. În cazul lui M4 GTS rezervorul cu apă avea cinci litri, dar volumul său depinde în funcție de mașină. Clienții vor fi nevoiți să reîncarce rezervorul la fiecare 3000 de kilometri. Dacă vor fi situații în care acesta rămâne gol, cel de la volan nu va observa schimbări majore, însă mașina va pierde din performanțe și eficiență.

Martin Frohnmaier, unul dintre liderii proiectului Bosch susține că rivalii celor de la BMW, adică Mercedes-Benz, au declarat că un astfel de sistem li s-a părut foarte costisitor pentru beneficiile pe care le aduce. Tot el susține însă că este o practică des întâlnită ca un singur producător auto să spargă gheața pentru ca mai apoi costurile să scadă și tehnologia să fie îmbrățișată și de ceilalți.

via motor1

Comentarii (8)

  • Interesant, insa tinand cont ca vorbim de 2019, poate o sa aveam de-a face cu hibride turbo si nu cu motoare 100% termice...
    1 0
  • Si un bidon de apa distilata la 5L 'made by BMW' va costa undeva la 8.99 Euro....:))))
    Inca o jignire la adresa clientiilor
    La cum circula neamtu cu masina 3 mii de kilometri i parcurge in 2-3 saptamani......BMW or sa se imbogateasca doar din vanzarea apei speciale......
    Vw cu carnatii..BMW cu apa...
    Sar putea ca Mercedes sau Audi sa intre in joc cu vanzare de maturi ca sai maturi pe fraieri de pe strada:))))
    Aceasta a fost o gluma ......Tratati-o cu atare
    21 12
  • Ideea nu este noua.A fost (injectia asta) folosita in al 2-lea razboi mondial, a fost si este folosita la motoare performante. Eets un pas innainte!
    11 1
  • Sistemul Water Meth e folosit de mult timp de tuneri.
    Multi pun solutie de parbriz fiindca aceasta contine si apa si metanol.
    iei un flacon de 5l cu 5 RON... Evident in cazul BMW, nu va fi agreat de producator ;-)
    7 1
  • "sistemul de injecție cu apă, folosit în premieră mondială pe M4 GTS,"

    Premiera mondiala dupa ce-a mai fost folosit pe Saab 99 Turbo, Oldsmobile F85 si Corvair Spyder.
    17 2
  • scamel
    @BMW AG
    doresc sa va propun achizitionarea urmatoarei inventii: instalatie pentru colectarea apei de ploaie in bazinul ptr injectie cu apa. negociabil.
    10 1
  • Siiigur, bagam 5 kile de apa la 200 de kile de motorina si scadem consumu cu 13%.
    Hai, cantati la asta masa baieti.
    1 1
  • Ceea ce nu explica nimeni este ca sistemul prezentat nu are nici o utilitate in traficul de zi cu zi, fie ca vorbim de circulatia din oras sau pe autostrada cu viteze de pana la 160 km/h.

    Marirea puterii si a a eficientei isi face simtita prezenta la turatii foarte mari ale motorului, prin cresterea randametului turbinei.
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru