BMW schimba softul motorului de 3.0 litri biturbo

De Sebastian Toma
Publicat Miercuri, 19.11.2008
BMW a decis sa faca schimbari la softul motorului biturbo de 3.0 litri, ales de doua ori ca fiind motorul anului.

Esential

306 cai putere dezvolta motorul BMW N54 de 3.0 litri bi-turbo.

Motorul BMW N54 a fost ales motorul anului de doua ori la rand. Acesta are o capacitate cilindrica de 3.0 litri si este echipat cu doua turbine. Motorul produce 306 CP si echipeaza modelele 335i, 335xi, 535i, 535xi, 135i si X6.

Propulsorul a fost apreciat inca de la inceput de fanii marcii pentru performantele si raspunsul sau extrem de rapid pentru un motor turbo. Datorita constructiei sale, traseul de evacuare permite gazelor sa ocoleasca turbina in perioadele de relanti, pana cand convertorul catalitic ajunge la temperatura optima de functionare. Acest lucru a fost posibil printr-o serie de supape amplasate in galeria de evacuare a gazelor. Astfel, emisiile motorului sunt mai reduse.

Se pare ca aceaste supape au creat o serie de probleme proprietarilor de BMW. Acestia s-au plans dealerilor ca motorul scoate sunete ciudate in timpul decelerarii. Ulterior, BMW a modificat soft-ul motorului pentru a remedia aceasta problema si apoi a implementat noul soft pe modelele care plecau din fabrica.

Modelele afectate de aceasta schimbare sunt produse intre iunie 2006 si martie 2008 si erau destinate preponderent pietei din America de Nord. Proprietarii BMW din America s-au plans apoi dealerilor privind intarzierea turbinei, problema nemaintalnita la acest motor, de altfel principalul motiv pentru care a fost ales in detrimentul motoarelor aspirate. Observatii au fost facute strict dupa aparente si performantele motorului nu au fost diminuate in nici un fel.Soft-ul cu probleme a fost creat numai pentru modelele 335i, 335xi, 535i si 535xi.

BMW a decis sa revina la soft-ul initial creat pentru acest motor si ofera posibilitatea posesorilor de vehicule echipate cu motoare N54 sa isi schimbe soft-ul la service-urile sale. Oficialii BMW au declarat ca soft-ul a fost schimbat pentru a inlatura anumite sunete create in situatii specifice si avertizeaza posesorii BMW care vor schimba soft-ul ca exista posibilitatea ca motorul sa emita anumite sunete in circumstante specifice. Toate motoarele fabricate din ianuarie 2009 vor avea noul soft si deci vor mentine performantele cu care motorul a fost consacrat.

Via | Autoblog

 

Comentarii (3)

  • cozappz
    TFSI?
    "intarzierea turbinei" la BMW? Deja Mercedes cumpara motoare de la BMW. Cand Porsche va cumpara VW, atunci BMW va cumpara motoare de la VW?
    0 0
  • cosmin
    .......masinile astea germane perfecte
    0 0
  • Vlad Tepes
    @ Cosmin
    Oricum si cele de acum 10 ani sunt mai bune decat Logan-ul tau infect cu trusa sanitara de la chinezi!
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru