Britanicii avertizează: "Mașinile complet autonome nu vor fi disponibile încă mulți ani de acum înainte"

de Mircea Meşter
Miercuri, 13.06.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Denumirile pe care constructorii auto le dau sistemelor care asigură asistență activă pe șosea induc în eroare șoferii. "Șoferii rămân responsabili în fața legii pentru utilizarea în siguranță a mașinilor".

Sistemele de asistență activă a șoferului cu nume care induc impresia că mașina se poate conduce singură - așa cum sunt Autopilot (Tesla) sau Nissan (ProPilot) - le oferă șoferilor "un fals sentiment de siguranță", arată un studiu realizat în Anglia de Thatcham Research în colaborare cu Asociația Asiguratorilor din Marea Britanie (ABI).

"Thatcham Research și ABI trag astăzi un semnal de alarmă urgent pentru ca producătorii auto și legiuitorii să clarifice mai mult subiectul capabilităților pe care le au mașinile vândute cu tehnologii care pot să preia din ce în ce mai mult controlul volanului. Semnalul de alarmă vine în contextul în care au loc din ce în ce mai multe accidente din cauza șoferilor care au prea multă încredere în tehnologii care nu au capacitatea de a conduce mașina în mod independent", se arată în comunicatul britanicilor.

Conform specialiștilor, mulți dintre clienți sunt induși în eroare de numele sistemelor, care "promovează" automatizarea.

"Mașinile complet automatizate, care pot să bifeze sarcina de a merge de la punctul A la punctul B fără a avea nevoie de implicarea șoferului, nu vor fi disponibile încă mulți ani de acum înainte. Până atunci, șoferii rămân responsabili în fața legii pentru utilizarea în siguranță a mașinilor".

Comentarii (5)

  • Din momentul in care "cercetatorii britanici" au inregistrat videoul pana cand l-au postat pe YT au mai iesit "cateva" update-uri care sa aduca imbunatatiri auto-pilotului (ex vezi imbunatarire timpi de franare la tesal3 doar prin update de soft); oricum nu stiu vreun constructor care sa fi specificat ca nu mai este nevoe de interventia persoanei de la volan.
    3 7
  • Calingura
    Azi dimineata eram foarte agitat ca nu imi pot cumpara o masina 100% autonoma. Ajunsesem la paroxism. Nu imi spusese nimeni ca industria nu este chiar pregatita si ca de fapt va mai dura ceva pana la ziua Z.

    Bunaoara, acum sunt mult mai linistit. Multumesc AM ca ne-ati transmis acest avertisment. Pot sa nu imi mai tin respiratia.
    4 1
  • mircea
    @M_Frank

    Oamenii acuză în special denumirile de marketing de genul Autopilot. Nu-i spui Autopilot dacă nu pilotează automat mașina, practic. Pentru că e ca și cum ai spune că ai inventat ceea ce tu numești "Mașina fără roți", da' în manual și în instrucțiuni scrii că dacă nu-i pui roți, nu merge.

    În rest, toți ajung la un nivel mai înalt sau mai coborât al automatizării, deși ne aflăm încă la începuturile tehnologiei. Și unii clienți nu știu asta, iau de bun ce văd pe Youtube. Darwin Awards, știu, da' pierzi oameni care plătesc taxe :)
    8 3
  • @Mircea
    Cred ca oamenii care gandesc cu mintea si nu cu fundul stiu bine ce fac anumite optiuni "autonome".
    Restul sunt luati de val si reclame stupide. Reclama e sufletul comertului si asta face ca multe marci sa se vanda bine desi nu sunt superioare altora decat in reclame.
    Daca te uiti la ce reclame se fac la BMW de exemplu, tinde lumea sa creada ca sfideaza legile fizicii si sunt super masini.
    Apoi le vezi prin santuri, pomi si parapeti si intelegi ca nu e chiar asa si gravitatia functioneaza la fel :)
    Tesla si-a facut multa reclama mincinoasa.
    Daca veti citi si ceva articole din state, veti vedea ca posesorii de Tesla platesc mai mult cu aproape 30% cand isi asigura masinile deoarece sunt foarte des implicate in accidente.
    https://www.theverge.com/2017/6/5/15739262/tesla-insurance-premiums-aaa-claim-rate-repair-costs
    Mi-as dori un raport asemenator si pentru alte marci premium.
    1 0
  • pacat, si eu care credeam ca in cativa ani ma poate lua masina de la crasma...
    7 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru