BULGARIA: Guvernul a îngheţat preţul benzinei pentru o lună

De Sebastian Toma
Publicat Joi, 24.03.2011
În încercarea de a stabiliza economia locală, singura rafinărie din Bulgaria a îngheţat preţul benzinei pentru 30 de zile. Rafinăria este deţinută de LukOil şi a făcut acest pas la îndemnul Ministrului bulgar al Finanţelor.

În baza iniţiativei lui Simeon Djankov, Ministrul bulgar al Finanţelor, compania care deţine singura rafinărie din Bulgaria a decis îngheţarea preţului benzinei timp de o lună. Compania respectivă este LukOil Bulgaria şi este echivalent ca forţă cu cei de la Petrom (pe piaţa proprie). Cei de la Petrom au şi ei rafinăria proprie, dar aceasta este controlată acum de austriecii de la OMV, corporaţie care a câştigat cursa pentru privatizarea companiei româneşti. Noua măsură luată de bulgari ar trebui să le stabilizeze economia locală pentru cel puţin o lună, iar aceştia nu vor să anunţe măsurile pe care le vor aplica ulterior, după cum au observat şi colegii de la Daily Business.

Mai mult decât atât, Simeon Djankov a declarat că şi celelalte companii petroliere care activează în Bulgaria agreează această soluţie, dar nu a făcut precizări cu referire la soluţiile aplicate de aceste companii. Odată cu această măsură, bulgarii au amânat cu încă un an introducerea obligativităţii amestecării motorinei cu carburant bio (pe bază de rapiţă sau alte plante cultivate special în acest sens).

Aşadar, s-a evitat scumpirea motorinei cu peste două procente, după estimările celor de la DailyBusiness. De asemenea, Guvernul de la Sofia a decis reducerea rezervelor obligatorii de benzină pentru distribuitori, lucru care va ajuta companiile să-şi reducă costurile.

Autorităţile au luat această decizie din cauza protestelor de stradă iscate în Bulgaria pe fondul preţului ridicat al carburanţilor. Zeci de mii de Bulgari au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria din cauza scumpirilor. Bulgarii vor mai face un protest pe 27 martie. Bulgaria se bucură de cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, cu toate că locuitorii ţării respective au un nivel de trai mai scăzut, cel puţin la nivel statistic.

Spre comparaţie, protestele din România referitoare la creşterea preţului carburanţilor au numărat câteva zeci de protestatari per demonstraţie şi nu au avut niciun impact în sufletul guvernanţilor. Mai mult decât atât, mai multe lanţuri de distribuitori de carburanţi şi-au crescut ulterior preţurile din varii motive.

Cei de la ANAF au tras deja concluzia că jucătorii din piaţă au crescut în mod nejustificat preţurile în decursul anului trecut, nu s-a luat nicio măsură de sancţionare a acestora.

Via | DailyBusiness

Comentarii (7)

  • corect
    doar ca acolo presedintele nu este un chior (la ce se intampla) iar primul-minstru nu este un papagal (sa se lase pacalit de marile companii)

    orice asemanare cu politica damboviteana (NU) este intamplatoare
    33 0
  • @Gelu-Quintesenta !
    Bine ai spus. Ai dat definitia cu privire la rahatul de guvernare si guvernanti de la noi.
    Nu-mi vine sa cred dupa atitia ani ca suntem manati de niste indivizi care au erectie numai daca ''le-o 'trag'' semenilor lor, asa, ca sa-si verifice statutul determinat de afirmatia, fac ce vrea p... mea cu voi.
    Oameni frustrati si efemeri dar pereni, la fel ca intotdeauna din '30 incoace, oameni cu anumite questii mici si complexati de asta. Nu-mi vine sa cred de marea noastra majoritate, de indiferenta, egoismul si duplicitatea de care dam dovada. Stai sa vezi ce o sa se intample cind majoritari vor fi cei din generatia fix a anilor '90 incoace. Ce catastrofa de neam suntem.
    Ce lectie ne dau Bulgarii, cu ''B'' mare !!!
    20 1
  • florin
    mamaliga...e rece
    Autorităţile au luat această decizie din cauza protestelor de stradă iscate în Bulgaria pe fondul preţului ridicat al carburanţilor. Zeci de mii de Bulgari au protestat la Sofia şi în alte oraşe din Bulgaria din cauza scumpirilor. Bulgarii vor mai face un protest pe 27 martie. Bulgaria se bucură de cei mai ieftini carburanţi din Uniunea Europeană, cu toate că locuitorii ţării respective au un nivel de trai mai scăzut, cel puţin la nivel statistic.
    Spre comparaţie, protestele din România referitoare la creşterea preţului carburanţilor au numărat câteva zeci de protestatari per demonstraţie şi nu au avut niciun impact în sufletul guvernanţilor. Mai mult decât atât, mai multe lanţuri de distribuitori de carburanţi şi-au crescut ulterior preţurile din varii motive. Cei de la ANAF au tras deja concluzia că jucătorii din piaţă au crescut în mod nejustificat preţurile în decursul anului trecut, nu s-a luat nicio măsură de sancţionare a acestora.

    PS: POATE VIN BULGARII SAFACA DEMONSTARTII SI LA NOI?!
    GUVERNUL DIN CONGO ,VA LUA MASURI IMPOTRIVA PETROLISTILOR DIN ROMANIA.
    :))
    10 0
  • andrei
    si?
    In primul rand, masura nu e a Guvernului. In al doilea rand, daca e doar amanare nu aduce mare lucru. Poate mai sunt oameni care isi amintesc ce frumos a fost ca primele guverne dupa 1989 au amanat niste cresteri de preturi iar ulterior a fost nevoie de mariri de preturi extraordinar de mari, fara ca intre timp sa se fi facut ceva pentru o crestere reala a economiei. Asa ca toate criticile de felul asta la adresa guvernului nostru, care e totusi incompetent, arata ca nici alternativele nu sunt mai bune.
    6 1
  • as21ro
    wtf...
    suntem o tara de lasi...ne strangem N-shpe mii in Piata Victoriei sa demonstram si dansam "pinguinul"....ce ati vrea sa faca guvernul?sa ne asculte? pai nene, acum ceva timp a inceput campania aceea, gen sa nu mai alimentam de la PetrOMV siOMV...a tinut cineva cont? daca intradevar vroiam sa facem ceva, trebuia sa boicotam grupul OMV care detine monopolul! Dupa 1 luna de boicot, ii ustura tartitza...asa ei au inceput cu scumpiri la 1 saptamana de la asa zisa campanie...cum spunea si @florin "POATE VIN BULGARII SAFACA DEMONSTARTII SI LA NOI?!
    GUVERNUL DIN CONGO ,VA LUA MASURI IMPOTRIVA PETROLISTILOR DIN ROMANIA."
    o zi buna si sper sa prindem si vremuri mai bune
    8 0
  • Boicot
    Eu, unul, nu am mai alimentat de la OMV. Chiar, de ce o fi asa de greu pentru noi sa alimentam in alta parte? Daca ne tineam tare, acum poate ca OMV era un capitol incheiat, puteam trece la alta retea de benzinarii :)
    7 1
  • basescu
    tara de prosti
    Romania e condusa de hoti si e populata in mare parte de prosti si inculti.
    5 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru