Camerele video vor înlocui oglinzile laterale în 2019: "Unghiul mort va deveni istorie"

de Daniel Popescu
Vineri, 22.01.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
BMW anunţă că tehnologia Mirrorless Concept care integrează camere video în locul oglinzilor laterale tradiţionale va fi disponibilă pe modele de serie din 2019, ocazie cu care "unghiul mort va deveni istorie".

BMW a prezentat la Consumer Electronics Show tehnologia Mirrorless Concept care presupune înlocuirea oglinzilor laterale tradiţionale cu camere video.

Prezentată pe supercarul i8, tehnologia beneficiază de două camere montate pe suporţi aerodinamici, în locul oglinzilor, iar maşina are o a treia cameră montată în partea superioară a lunetei.

La vremea respectivă, oficialii BMW nu au oferit detalii despre intrarea tehnologiei în producţia de serie, însă directorul de dezvoltare Elmar Frickenstein a furnizat în cele din urmă câteva date interesante: cel mai probabil, camerele video vor înlocui oglinzile în 2019.

Urmareste Automarket
Intervalul de timp relativ mare este justificat de complexitatea tehnologiei şi costurile pe care le presupune dezvoltarea acesteia.
Avantajul este însă eliminarea unghiului mort. "Problema este că întregul concept are nevoie de multă putere de procesare şi de mulţi bani. În opinia mea, înseamnă ceva să ai un sistem de camere în reţea cu isteme de asistenţă pentru şofer, pentru că asta generează valoare suplimentară pentru clienţi. Unghiul mort este de domeniul trecutului", precizează el.

Primul model care va benefia de această tehnologie va fi probabil i8, alături de o generaţie viitoare a lui BMW Seria 7, mai ales ca implementarea camerelor va creşte preţul final al maşinilor destul de mult.

Via BMWBlog, Focus

Comentarii (18)

  • Alte inutilitati modernistice ! Ce au ma oglinzile normale ? Sunt de 10 ori mai bune si se vad real fata de o camera cu rezolutie de rahat ! In ritmul asta o sa merg cu masini istorice ! Nu am de gand sa le achizitionez toate porcariile lor .
    15 12
  • Sandu al-III-lea
    E cam aiurea ce face BMW.Pai si un copil stie ca o videocamera costa mai mult decat o simpla oglinda.Asta o sa le creasca costurile de productie.Dar de asta,isi vor da seama mai tarziu.
    6 1
  • Foarte frumos, dar daca iti este smulsa o camera, sau ambele, de cate 20 de ori sunt mai scumpe decat oglinzile? La cateva zile dupa ce-am citit stirea cu Bmw " a gasit solutia impotriva hotilor de oglinzi ", m-am trezit dimineata fara oglinda din stanga, dar nu sticla, ci tot corpul, ca n-au fost in stare sa scoata sticla, care iese destul de usor daca stii cum, au ramas doar firele, ma gandesc eu asa, cum era cu o camera smulsa? Nu ca mi-as permite prea curand o masina cu-n astfel de sistem, dar si cand o oglinda clasica originala este foarte scumpa, apai cu camere...trebuie sa-ti faci casco doar pt ele:)
    12 2
  • @dan BMW nu se gandeste la piete gen Romania ci la cele unde face cele mai mare vanzari. Valabil pentru orice producator. Cine are un BMW luat de nou in lumea civilizata are mereu CASCO. Deci, no big deal chiar daca cineva rupe oglinda. Plus ca acolo nu se intampla ca la noi decat prin cartierele ghetou (unde oricum au sh-uri).

    Era naspa daca anunta un producator de volum asa ceva pentru ca ar fi marit costurile de achizitie. Oricum la volum apar dupa 5-6 ani tehnologiile lansate initial pe premium.
    7 5
  • oglinzi incalzite,pe doua unghiuri vizoalizare,rabatabile,fumurii,,,etc..PE camera daca e un strop de apa sau o musca,nu mai vezi nimic}}}
    8 2
  • @Baieti, relaxati-va. Sunt absolut sigur ca daca un producator vrea sa implementeze tehnologia asta, va gasi o solutie s-o faca fara sa mai fie nevoie de extensii in afara masinii pentru suport, asa cum sunt oglinzile clasice.

    Daca se vrea cu tot dinadinsul se poate elimina si oglinda centrala, fara prea mari batai de cap. Trebuie doar o camera in spate pe portbagaj, doua pe lateral si eventual 1-2 in fata ca sa vezi exact pe unde calci.
    Imaginile astea pot fi combinate pe un singur monitor, si ai o privire de ansamblu la 360 de grade cu ce se intampla in jurul masinii. Sunt modele de serie care au asa ceva de cativa ani. Nu mai vorbim ca daca se combina si cu ceva infra-rosu, iese o treaba brici.

    @joe, in caz ca nu stiai, pe orice misca pe pamantul asta, in aer, apa sau pe sol, in lumea militara exista sisteme care curata lentila (sau carcasa transparenta) a aparatelor de luat vederi de inalta rezolutie.
    Hai sa ne aducem aminte nu mai departe de Formula1. Pe timp de ploaie este posibil sa primesti imagini de pe masinile de cursa sau de pe casca pilotului? Vizorul de la casca pilotului cum crezi ca se sterge de picaturi? Iti spun eu ca nu are un stergator mic care da din coada stanga-dreapta de bucurie :):):)

    Una peste alta, obiectivele camerelor de luat vederi si camerele insele sunt atat de miniaturizate in ziua de azi incat nu vad absolut nici o problema in implementarea lor pe orice suprafata a masinilor. Ce-ar fi daca ai avea camere de luat vederi pe antenna rechin de pe plafonul autoturismelor? Ai avea un camp visual ideal si impusti 2 iepuri dintr-un foc. Eu nu cred ca ideea asta cu inlocuirea oglinzilor e atat de proasta.

    Oglinzile clasice ma duc cu gandul la avioanele de vanatoare din timpul razboiului. E foarte drept ca exista o anumita nostalgie dupa vremurile in care digitalul era SF, totul se facea tactil iar instinctele de conservare erau ascutite la maximum. Poate de-aia daca intr-o zi o sa am loc in garaj, pana la urma tot oi pune mana pe un SLK32 :)
    10 0
  • PS @dan, imi pare rau sa aud de treaba cu oglinda. Am crezut ca pana si Romania a trecut de mult de etapa asta a infantilismelor. Ce dobitoci pot fi cate unii!!!
    4 0
  • @zarnesteanu

    Oglinzile de Bmw inca se cauta, e prima oara in 6 ani pentru mine, altii n-au fost asa norocosi, speram c-a trecut vremea furturilor de oglinzi la E39, oricum, cea mai folosita expresie de catre posesorii de Bmw, fara exagerare, este " mi-au furat oglinzile" :)
    8 0
  • Și eu cred că în câțiva ani aceste sisteme vor fi produse pe scară tot mai largă, devenind chiar mai ieftine decât niște oglinzi electrice de top. Mai mult, mi se pare logic ca acestea să fie integrate în sistemele de prevenire a manevrelor periculoase, dar și în cele de alarmă și antifurt, înlocuind sau dublând senzori și diverse sisteme radar. Iar aceste imagini și date se pot stoca într-o cutie neagră.
    6 0
  • someone
    sa nu uitam de aerodinamica imbunatatita a masinii ca avantaj. si daca va fi tehnologie de volum, nu cred ca pretul va fi atat de mare.
    8 0
  • E usor sa crezi astia de BMW sunt niste cocalari si toata treaba asta e o mare fita pentru prosti. Am stat totusi putin sa ma gandesc si mi-am pus intrebarea "de ce ar baga un constructor milioane intr-o astfel de tehnologie? doar ca sa impresioneze 3 ziaristi?"
    Din pacate nu. Toti constructorii au motive foarte serioase sa vina cu solutii si cam toti au facut-o prin sistemul blind spot assist.
    BMW insa merge un pic mai departe. Merita? Va avea succes? Va fi implementat la scara larga? Nu stiu, cert este ca in SUA au loc 840.000 de accidente si mor anual 300 de oameni, din cauza unghiurilor moarte. Anual. Doar in SUA.

    Asa ca draga Scorpioane, cam asta ar fi problema cu oglinzile normale.
    7 0
  • O camera nu e mai scumpa decat o oglinda clasica.Spre exemplu, camera de pe iphone 6s costa 17$ si e peste ce ofera momentan industria auto.Are filmare 4k, deci suficent pt a inlocui o oglinda clasica.Iar pana in 2019, fiti siguri ca o sa mai scada pretul la camere
    10 0
  • @Scorpionul, apropo stii cat cost sticla unei oglinzi de seria 7 model 2012? Decat 1700ron.
    9 0
  • @someone si @mowgli punctati foarte bine problema. As mai adauga si posibilitatile interesante legate de design

    @mowgli......Decat??? Decat???

    nu cred sa fi cautat pana acum greselile gramaticale ale altora, dar..."DECAT"???? "doar" ce are, e fumat? :)

    PS de aia in SUA e obligatorie asigurarea prin observatie directa (intoarcerea capului).
    4 1
  • andrei
    Bai Scorpionule, dar esti de belea. nimic din ce e tehnica nu iti place. ok, dar sper ca esti constient ca nu se va impiedica nimeni de parerea ta, mai ales ca o si spui asa.

    momentan ai cu ce merge, chit ca nu iti plac astea cu multa tehnica in ele, nu iti fa griji. nu te obliga pe tine nimeni sa le iei. dar poate altii le considera utile. ce vrei, sa nu se faca ca nu vrei tu? mda, makes sense.
    1 0
  • @Andrei

    pare-se ca scorpionul conduce masini care ne sunt multora dintre noi inaccesibile. Cel putin asa se lauda la inceputuri.

    Ironia soartei...ori se gaseste unul cu un SH prapadit venit din munti care injura cam tot ce e top-notch in domeniu ori un copil de bani gata care stramba din nas la "inutilitati modernistice" cu toate ca-si poarta fundul in masini de peste 30.000Eu care au tehnologie si electronica cat cuprinde.
    0 0
  • Mitica Blajinul
    @vianu, nu are rost sa te legi de gramatica lui @mowgli. Este unul dintre putinii care stiu sa scrie corect. Stii foarte bine ce a vrut sa spuna! Din cand in cand , se mai intampla si din astea. Si tu faci , si eu fac gresili...Nimeni nu este "pruteanu" sau "graur".
    Totusi, nu pot sa pricep de ce se fura oglinzile?
    0 0
  • @Mitica

    nu e nimic personal, dar e o forma de exprimare cel putin ciudata. Nu dovedeste lipsa cunostintelor ci DOAR ( :) ) adoptarea si acceptarea unui limbaj incorect.

    Sunt sigur ca @mowgli s-a simtit oarecum lezat dar mai cred ca a tras si o ocheada pe o explicatie DEX/DOOM

    peace!
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru