Când arabii sunt luați peste picior, fac demonstrații video: "Da, avem un motor V16 care dezvoltă peste 4500 CP"

de Mircea Meşter
Miercuri, 09.12.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Obișnuiți să cumpere mașini, nu să le producă, arabii din Emiratele Arabe Unite au luat prin surprindere lumea auto când au anunțat că dezvoltă un hipercar care va scoate 5000 de cai putere. O demonstrație video arată că motorul V16 poate să ajungă la 4500 de cai. Pe bancul de probe.

Acum doi ani, o companie din Dubai anunța cu mare fast că a dezvoltat primul supercar din lume capabil să dezvolte 5000 de cai putere dintr-un motor cvadri-turbo cu 16 cilindri așezați în V. Evident, informația a făcut rapid înconjurul lumii, fiind primită cu un amestec de scepticism, interes și hohote de râs.

În condițiile în care Bugatti Veyron și Koenigsegg CCX se "chinuie" să depășească bariera psihologică a celor 1000 de cai putere, era amuzant ca o companie necunoscută să pretindă că a dezvoltat o mașină și un motor care dezvoltă de 4-5 ori mai mult.

La doi ani de la acel moment, producătorii lui Devel Sixteen - numele oficial al hipercar-ului din Emirate - le oferă circumspecților o demonstrație video a performanțelor și a cifrelor de care este capabil motor V16 cvadri-turbo de 12.3 litri amplasat sub capota mașinii. 

Pus pe bancul de probe, motorul reușește să dezvolte 4515 cai putere la 6900 rpm și un cuplu maxim de 4771 Nm la 6600 rpm. De notat că aceste cifre sunt atinse cu turbinele setate să funcționeze la o presiune de 2.5 bari (36 PSI).

În cazul în care presiunea din turbine este redusă la 1.4 bari (20 PSI), puterea maximă dezvoltată de motor ajunge la "doar" 3047 de cai putere.

Evident că demonstrația arabilor, în care motorul este demontat de pe mașină, este una mai degrabă teoretică, pentru că așezarea sa în formație de producție va mai tăia din cifre. Totuși, simpla prezență a companiei din Emirate printre știrile care vor readuce modelul Devel Sixteen în prim-plan este un succes major într-o piață obișnuită mai degrabă să cumpere decât să producă când vine vorba de industria auto.

Interesant este că, ajutat de motorul V16 de sub capotă, Devel Sixteen atinge o viteză maximă de 560 de km/h, în timp ce accelerația 0-100 km/h este de 1.8 secunde. De văzut unde găsesc arabii anvelopele, frânele, suspensiile și kitul aerodinamic care să facă față cerințelor dinamice ale unui astfel de monstru. Și, evident, cât ține un motor ale cărui turbine sunt forțate astfel.

Comentarii (11)

  • arabii din Emirate fac, arabii din Emirate dreg

    pai astia lucreaza cu ingineri europeni/asiatici in constructii civile (structuristi, arhitecti, etc) nu vad cum ar fi instare sa faca ei singuri un motor. Ei isi pun degetul pe o hartie dar in spate sunt oameni din vest.

    Cat despre motor....asa, si la ce ajuta, daca nu va e cu suparare? Face parte din seria supercarurilor din Politia Dubai? Atunci da, e de inteles.
    26 2
  • În videoclip se vede cine este furnizorul motorului.

    http://www.stevemorrisengines.com
    12 0
  • 5000 la motor ... da' sa-i pui pe sosea este chestie dificila :)

    Nu ar trebui sa ne mire atat, este totusi un "unicat" care va sta degeaba intr-un garaj de colectionar.
    4 1
  • someone
    cifrele motorului sant de pe alta lume....intrebarea mea este ce producator de anvelope se incumeta sa incalte oficial masina asta
    5 1
  • hazard
    pentru instalatia de spalare a parbrizului donez eu un 0.9 tce
    4 1
  • COObra
    buna remarca cu anvelopele, dar pana acolo sa vedem cine le face transmisia.
    5 1
  • Folțvagăn
    @someone Da...si un consum mixt 300 % !
    1 2
  • AndreiRN
    Critica peste critica dar este un exercitiu de inginerie demn de luat in seama.
    1 0
  • @AndreiRN

    am o banuiala ca unui inginer de calitate ii va starni doar curiozitatea; sii cand va intra mai in profunzimea proiectului va incepe sa strambe usor din nas.
    0 0
  • AndreiRN
    Ar fi o placere deosebita sa am ocazia sa-mi bag nasul in asa proiect.
    Banuiala mea este ca au platit bani grei pt dezvoltarea a ceva total iesit din comun si nivelul de calitate este foarte ridicat.
    Dar o sa vedem cum va evolua proiectul.
    1 0
  • Mitica Blajinul
    Andrei, mai intai trebuie sa fii inginer ca sa-ti bagi nasul intr-un motor ca asta.! Din cate stiu eu , un motor brut produce pe bancul de probe cam de 3 ori mai multi cai putere decat masina de serie echipata cu acest motor. Se pierd caii prin sistemul de racire si cel de evacuare.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru