Carburanţii se vor ieftini cu aproape 9% până la jumătatea anului 2016

de Daniel Popescu
Marti, 10.11.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Benzinăriile vor scădea preţul la pompă cu aproape 9% până la jumătatea lui 2016, însă reducerea se va tempera în a doua parte a anului viitor, potrivit unei prognoze realizate de Banca Naţională a României.

Esential 2.2 la sută va fi scăderea preţului la carburanţi în decembrie 2015 comparativ cu decembrie 2014
8.6 este procentul cu care va scădea preţul carburanţilor în iunie 2016 comparativ cu iunie 2015
3.1 la sută va fi scăderea preţului la pompă în septembrie 2017 comparativ cu septembrie 2016
Preţul carburanţilor ar trebui să scadă cu regularitate la benzinăriile din România în prima jumătate a anului viitor. Cel puţin aşa reiese din raportul asupra inflaţiei realizat de Banca Naţională a României (BNR), care a luat în calcul mai mulţi factori pentru a ajunge la această concluzie.

Astfel, analiza BNR indică faptul că, în decembrie 2015, preţul carburanţilor va fi cu 2.2% mai mic decât în decembrie 2014, iar scăderea va fi şi mai accentuată în prima jumătate a anului viitor: în iunie 2016, preţul carburanţilor va scădea cu 8.6% comparativ cu iunie 2015.

Aceasta scădere este explicată de oficialii BNR prin reducerea TVA-ului de la 24% la 20%, dar şi prin traiectoria descendentă a cotaţiilor preturilor la petrol. Totuşi, până la finalul anului viitor, scăderea se va tempera la numai 2.3%.

Pentru septembrie 2017, autorităţile estimează preturi cu 3.1% mai mici decât în septembrie 2016, ca urmare a eliminării supra-accizei de 7 eurocenţi de la 1 ianuarie.

"Traiectoria ratei anuale a inflaţiei este marcată în principal de reducerea în două etape a cotei standard a TVA, de diminuarea nivelului accizelor aplicabile începând cu ianuarie 2017, precum şi de declinul amplu al cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale", precizează BNR în raport.

Pe de altă parte, un alt grafic realizat de BNR arată că preţul carburanţilor la benzinăriile din România a scăzut într-un ritm mai mic decât preţul petrolului pe pieţele internaţionale (click pe poză pentru o rezoluţie mai mare):

Via BNR

Comentarii (8)

  • io nu cred. gasesc ei ceva sa o scumpeasca
    19 1
  • "Astfel, analiza BNR indică faptul că, în decembrie 2015, preţul carburanţilor va fi cu 2.2% mai mic decât în decembrie 2015", cam da cu virgula
    6 1
  • @lorinczi.thomas: Comparatia era facuta cu anul 2014. Multumesc pentru atentionare.
    7 2
  • gabi_o
    Nu se vor ieftini deoarece au stocuri, la pretul vechi, cat sa le ajunga pana in 2017!!! Insa cand credte barilul, hop, scumpesc a doua zi!!!
    4 0
  • Crysti15
    Ar trebui sa publicati tot textul titlului...se ieftinesc cu 9% si se scumpesc cu 18%.

    Articolul asta e la misto bag seama!
    3 0
  • inexorabil
    Unul care n-a ajuns ȋncă ȋn febra bacalaureatului ȋl dojenește pe unul de pe frontul publicisticii pentru o greșeală absolut banală. Avem o țară plină de “precoci” (cu pleopele sudate ȋn “cele mai noi cuceriri ale științei și tehnicii” – ȋn caz că am uitat cu ce se ȋndeletnicea comunismul, măcar la nivel teoretic). Viitorul sună bine, cică.

    Se vor ieftini carburanții? Vor ajunge chiar la prețuri derizorii? Merg și mai departe: chiar dacă, prin absurd, nu te-ar costa nimic – cu dezlegare de la guvern – să alimentezi “americane din alea gurmande” (concomitent cu eliminarea oricăror taxe și impozite, ba chiar cu achiziția “moca”), tot nu te-ai năpusti, românule, să le cumperi, pardon, să le iei pe ochi frumoși. Dar, când trec Humvee-urile pe sub Arcul de Triumf…wow, cool etc.
    5 2
  • O veste pe care ar trebui sa ma inveseleasca pe mine posesor de auto care am consum de 13-14L in mediul urban, insa ma face sa pun la indoiala acest aviz, care ma duce din nou cu gandul la anul trecut cand ''jocul'' a fost ''lansat'' pe acelasi principiu . Poate daca posesorii de pseudo-calitati germane FakeWagen si BeMveu E3j9(oua) ar scapa de ele, pretul barilului ar scadea considerabil, insa aceste atrocitati sau mai bn zis coji de masini germane consuma cat un tank rusesc din anii 90'' si mananca mult ulei, e clar ca preturile se vor situa in continuare la rang inalt..........stiu stiu la ce va ganditi deja , dar chiar si cu 20 lei cat alimenteaza acestia pt cateva ture de oras in ale lor embleme ''jarmane'' se strang bani multi la buget. Nu-i o jignire, ci o realitate !
    6 2
  • AndreiRN
    60 de centi litru de motorina acuma si tot pun la rezerva ca nu o sa dureze mult.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru