Caterham şochează cu un model extrem: 0-100 km/h în 2.8 secunde

De Bogdan Mirică
Publicat Joi, 13.01.2011
Caterham a dezvăluit astăzi la Birmingham modelul SP/300.R. Creaţia extremă a constructorului britanic reuşeşte să atingă 100 de km/h în doar 2.8 secunde, deşi dispune de numai 305 cai putere.

Esential

305 cai putere se ascund sub caroseria lui caterham SP/300.R
290 de km/h este viteza maximă pe care o poate atinge Caterham SP/300.R
545 de kilograme este masa totală a noului Caterham SP/300.R

Salonul Autosport International, desfăşurat zilele acestea la Birmingham, a consemnat debutul unui model important pe piaţa sportivelor de nişă. Este vorba despre mult aşteptata creaţie Caterham, un model cu totul nou, botezat SP/300.R, care se va alătura gamei deja existente, compusă din variantele Roadsport şi Superlight ale modelului Super Seven.

Noul SP/300.R va prelua trăsăturile tradiţionale ale gamei: calitate, costuri mici de întreţinere şi simplitate în utilizare. Mai mult decât atât, el va da naştere unui nou campionat monomarcă şi va fi disponibil tuturor celor pasionaţi de experienţele pe circuit.

Pentru a da naştere structurii monococă din aluminiu, Caterham a apelat la ajutorul celor de la Lola, în timp ce aerodinamica şi transmisia secvenţială Hewland cu padele pe volan au fost împrumutate din Formula 3. Caroseria, compusă din şapte părţi, a fost construită din materiale plastice, iar jantele cu dimensiuni de 13 inch au fost încălţate cu pneuri Cooper.

Cel mai nou membru al familiei Caterham măsoară 4.2 metri lungime, are un ampatament de 2.6 metri şi o lăţime de 1.7 metri. Modelul surprinde prin înălţimea foarte mică, de numai 1.015 metri dar şi prin masa totală, extrem de redusă, numai 545 de kilograme.

Sub capotă se ascunde un motor Duratec, de provenienţă Ford, cu o capacitate de 2.0 litri, supraalimentat, care dispune de un compresor Rotrex şi de un nou ECU. Motorul reuşeşte să dezvolte în total 305 cai putere la 7500 de rotaţii, însă funcţia specială "push-to-pass" îi poate permite să dispună de alţi 30 de cai putere în plus.

Modelul britanic oferă o acceleraţie de la 0 la 100 de kmh în doar 2.8 secunde şi o viteză maximă de 290 km/h. Trebuie menţionat faptul că la 250 de km/h, sportiva gândită de Caterham beneficiază de o apăsare aerodinamică de 450 de kilograme.

Noul Caterham SP/300.R vine cu un diferenţial autoblocant, cu un sistem de frânare semnat AP Racing, cu o aerodinamică reglabilă, suspensii de asemenea reglabile, bare antiruliu şi un roll-cage aprobat de FIA.

Ca element estetic aparte trebuie să menţionăm prezenţa unor lumini LED, atât în partea frontală cât şi în cea posterioară.

Comentarii (6)

  • acum sa vedem o liniuta cu un veiron d'ala super-duper de 1200CP :)


    si apoi un tur de circuit :)

    cred ca va castiga asta mica in ambele :)
    7 2
  • la acceleratie l-ar bate veyron la mustata : 0-100 in 2.5!
    dar pe circuit e posibil sa il bata caterham-ul!
    4 1
  • ...
    pe circuit veyron nu are sanse la ce sasiu minuscul are aceasta masina
    5 0
  • asta asa e!ar fi o intrecere clasica : caterham il face in viraje si dupaia veyron rupe in linie dreapta!
    dar avand in vedere ca au acceleratii foarte apropiate si eu cred ca caterham-ul ar iesi invingator!
    AUTOMARKET,faceti un reportaj despre acest duel!pt pasionati!
    2 1
  • MERE vs PERE
    Ce treaba are acest monopost stradal cu o "masina" in adevaratul sens al cuvantului asa cum este Veyron. Niciuna, poate doar sprint-ul de la 0-100km/h.

    @unkle mi-ar face o deosebita placere sa facem turul ala de circuit despre care vorbesti la 0 grade Celsius (tu in caterham), pt ca s-ar putea sa apreciezi Veyron-ul si dintr-un pct de vedere putin mai practic

    P.S.: Din pacate pentru "opozantii" Veyron orice performanta in domeniul auto se raporteaza la Bugatti... if you can read me :D
    1 3
  • nu stiu daca ai aflat , dar unii probabil nu au motive de a pune 1200CP intr-o masina ... chiar daca ar putea sa o faca . . . ia in clasamentul ala facut de TopGear cu tururile de circuit Veironu' este fix buricul pamantului . . .
    si daca te uiti la rezultate ... mda... veironu ala de 1000 de cai este mai jos ca un caterham de 250 ... iar ala de 1200 de cai este doar la 0,6secunde in fata ...

    ... de parca te duci cu veironu sa-ti cumperi frigider... si te bucuri ca l-ai cumparat si ai spatiu in portbagaj, spre deosebire de idiotii cu caterham si gumpert . . .
    3 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru