Cavalerul de fier: un monstru Volvo Trucks de 2400 CP și 6000 Nm vrea să devină cel mai rapid camion din istorie

de Mircea Meşter
Vineri, 19.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ce faci suedezii când se plictisesc? Uneori construiesc mașini sigure, alteori camioane cu un raport masă/putere mai bun decât al unui Ferrari cu care vor să bată recordul all-time la viteză pe 500 și 1000 de metri.

Lumea camioanelor este una a pasionaților, iar informațiile care vin dinspre zona transportatorilor de mare tonaj sunt mai degrabă interesante pentru companii, nu pentru cei care iubesc autoturismele. Și totuși, peretele de informații din lumea auto este spart din când în când de câte o nebunie marca Volvo Trucks, compania suedeză care reușește să reinventeze comunicarea în acest domeniu.

După ce l-am văzut pe Jean-Claude van Damme făcând șpagatul între două camioane într-unul dintre cele mai viralizate clipuri ale anului 2013, Volvo Trucks a continuat să meargă pe aceeași linie și ne-a arătat în 2015 cum o fetiță de patru ani poate să piloteze de la distanță cel mai rezistent camion al mărcii. Ei bine, noua cascadorie a suedezilor este una care nu pare să aibă legătură cu zona camioanelor, ci mai degrabă a circuitelor de viteză: Volvo Trucks vrea să bată recordurile mondiale pe 500 și 1000 de metri la accelerație.

Deocamdată, Volvo Trucks ne prezintă doar un teaser video al încercărilor.

Însă aflăm că vorbim despre un camion care a plecat de la unul de serie și s-a transformat într-un monstru. Motorul diesel cu șase cilindri primește patru turbine și un intercooler suplimentar, iar puterea sa maximă a ajuns la 2400 de cai putere și nu mai puțin de 6000 Nm. Cutia de viteze este același i-Shift cu două ambreiaje pe care-l regăsim și pe versiunile de serie ale camionului FH, însă ambreiajul a fost întărit pentru a face față provocărilor dinamice majore prin care e nevoit să treacă.

Mai mult, sistemele de asistență au fost eliminate pentru ca rezultatul să fie un camion cât mai ușor cu putință. De altfel, cabina este acum din fibră de sticlă și primește o serie de modificări aerodinamice majore. Rezultatul final: un camion de 4500 de kilograme care are un raport masă putere de 2 kilograme/CP, adică mai bun decât cel al unui Ferrari 488 GTB.

Camionul Volvo Trucks, care a primit numele de botez Iron Knight (Cavalerul de fier), a fost deja pus la treabă în cele două încercări, iar rezultatul final va fi publicat în 24 august.

Revenim cu detalii despre modul de desfășurare a acțiunii.

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru