Cercetătorii britanici lovesc din nou: “Mașinile electrice reduc stresul șoferilor și au beneficii asupra sănătății”

de Petre Barac
Miercuri, 16.05.2018
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Un studiu realizat în Marea Britanie a dezvăluit că șoferii care conduc mașini electrice sunt mai puțin stresați decât restul participanților la trafic. Cercetătorii britanici susțin că șoferii sunt mai concentrați, mai calmi și mai fericiți atunci când conduc o mașină electrică.

Mașinile electrice au o serie de avantaje și dezavantaje în fața vehiculelor tradiționale cu combustie internă. Cu această idee în minte, cercetătorii de la Universitatea din York (Marea Britanie) au făcut un studiu privind impactul vehiculelor electrice asupra șoferilor, în parteneriat cu LEVC, firma londoneză ce produce taxi-uri electrice.

Cu ajutorul unei electroencefalograme, adică o metodă care investighează activitatea electrică a creierului, cercetătorii au monitorizat mai mulți șoferi de taxi care conduc mașini electrice în traficul din Londra.

Rezultatul? Șoferii care au condus acele mașini electrice sunt mai puțin stresați, mai concentrați, mai calmi și mai fericiți decât cei care s-au aflat la volanul vehiculelor cu motoare diesel.

“Liniștea și zgomotul redus din mașinile electrice i-au pus pe șoferi într-o stare în care au fost mai concentrați la drum. În lipsa zgomotului produs de motoarele diesel, șoferii au fost mai calmi și mai fericiți,” au explicat cercetătorii.

Via Electrek

 

Comentarii (8)

  • Corespunzator
    Lasand deoparte "descoperirea" cercetatorilor britanici, felicitari pentru titlul articolului care creste buna dispozitie si implicit durata de viata :))
    9 2
  • Nu cred că e vorba doar de zgomot, dar și de faptul că nu mai ai senzația de risipă permanentă caracteristică motoarelor termice (mers în gol la semafor, ambreiaj, lipsa frânării regenerative). Detaliile astea le simți chiar și la un hibrid.
    12 3
  • @asm Mai degraba ce zici tu decat zgomotul. Cui nu-i place sa auda motorul? Parca te face sa te simti viu si iti da si tie energie cu cat il duci mai sus in ture :))
    6 7
  • Edikkk
    1) condusul cu o singură mână ! NU mai există schimbatorul manual de viteze

    2) condusul cu un singur picior ! NU mai există pedală de ambreiaj
    iar apoi în modul B acceleraţia serveşte pe post de frână
    (Vezi e-pedal de la Nissan)

    3) plecarea de pe loc electrică, lipsa zgomotului


    SUNT MULŢI FACTORI şi nu numai electrice dar şi cele semi-electrice, de exemplu, Toyota hibrid


    https://youtu.be/9y-Q5j3q93M
    4 2
  • Rudolf D.
    Oricum stresul ca ti se termina bateria si ramai in drum depaseste cu mult toate celelalte griji ale unui sofer de masina cu MCI.
    Ma refer aici la masina pur electrica desigur.
    1 5
  • @Rudolf D.

    exact ca atunci cand mergi cu motorina de 50 lei in rezervor, asa'i?
    4 1
  • Explicatia este simpla: atat timp cat un simt - cel al auzului percepe mai putine semnale care necesita procesare din partea creierului si reactii ulterioare, persoana este mai linistita si mai multumita.
    (Plus cele invocate de Edikk- o singura mana, un singur picior, pedale mai putine).
    N-au venit cu nimic nou englezii cu studiul lor.
    Explicatiile sunt de scoala generala - pentru cine a facut-o si nu doar a frecventat-o.

    Nu tine de potenta financiara.
    1 1
  • Rudolf D.
    pentru vianu
    Da, daca n-ai bani de combustibil, dar la electrice si daca ai bani, tot cu frica aia conduci, ca ramai in drum. Clar acum?
    3 3

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru