Chinezii au încrucișat un autobuz cu un metrou. Faceți cunoștință cu TEB, autobuzul pe sub care trec mașinile

de Mircea Meşter
Joi, 04.08.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Chinezii speră să fi găsit soluția perfectă pentru transportul în comun la nivel de oraș. Autobuzul suspendat TEB transportă mai mulți călători decât metroul, dar costă de cinci ori mai puțin.

Una dintre marile probleme ale transporului din orașele contemporane, transportul în comun, ar putea fi rezolvată printr-o idee care în prima fază părea pur și simplu fantasmagorică. Este vorba de un autobuz care circulă pe șine speciale și care este suspendat deasupra străzii, lăsând mașinile să circule pe sub el pe două benzi.

Ideea a fost prezentată în formă digitală și la scară redusă în primăvara acestui an la Expoziția Internațională High-Tech de la Beijing, iar după nici trei luni a fost pusă deja în practică printr-un prototip funcțional. Numele oficial al autobuzului este Transit Elevated Bus (TEB), iar singurul segment funcțional în acest moment este o fâșie de bulevard de 300 de metri în orașul chinez Qinhuangdao, din provincia Hebei.

Conform constructorilor chinezi, avantajele majore ale acestui tip de autobuz sunt legate de costurile și de timpul de construcție, dar mai ales de spațiul pasagerilor și de cel ocupat de vagonul suspendat la nivel urban.

Astfel, în versiunea finală, TEB va putea să transporte 1200 de pasageri pe oră cu viteze de până la 60 de km/h, cifre similare mai degrabă cu cele ale unei garnituri de metrou decât cu cele ale autobuzelor clasice. Spre deosebire de metrou, însă, construcția infrastructurii dedicate nu durează decât un an, iar costurile sunt de cinci ori mai mici.

via shanghaiist

Comentarii (1)

  • Autobus, nu autobuz ! :)))))))
    1 11

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru