Chinezii de la Chery mai bagă o fisă în Europa: după eșecul Qoros, lansează un nou brand dedicat europenilor

de Mircea Meşter
Miercuri, 16.08.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Chery lansa cu fast în 2011 brandul Qoros, cu care încerca să agațe clienții europeni. Deși au reușit chiar și 5 stele la EuroNCAP, modelele noii mărci nu au convins în vânzări. Iar Chery mută din nou: lansează un nou brand la Frankfurt. Acesta va vinde hibrizi, hibrizi plug-in și electrice.

Povestea constructorilor chinezi care încearcă să penetreze piața europeană își va derula un nou episod în cursul acestei toamne. Chery, cel mai mare exportator auto din China, va iniția un nou asalt asupra piețelor de pe Bătrânul Continent lansând la Salonul Auto de la Frankfurt, care-și va deschide porțile la mijlocul lunii septembrie, un SUV compact. 

Partea interesantă este că Chery nu va lansa noul SUV sub brandul Chery, ci sub o marcă proprie nouă despre care chinezii nu oferă nicio informație oficială până în acest moment. De altfel, noul brand va fi dezvoltat ulterior într-o familie de modele construite pentru "clienți tineri, din zonele urbane, cu filosofie progresistă" și se vor plia pe cerințele europenilor când vine vorba de "design, calitate, dinamică și siguranță", spun cei de la Chery în comunicatul oficial care însoțește primele trei imagini-teaser.

A doua încercare după eșecul Qoros

Nu este pentru prima dată când Chery încearcă marea cu degetul în Europa.

Brandul Qoros a fost dezvoltat și lansat în 2011 special pentru piețele de aici, însă succesul său s-a lăsat așteptat, în ciuda faptului că modelele dezvoltate sub acest brand au reușit să depășească una dintre principalele bariere psihologice pe care clienții europeni le au când vine vorba de mașini din China: cea a siguranței. Qoros 3 sedan a primit în 2013 calificativul maxim de cinci stele la EuroNCAP, dovedindu-se la finalul anului mașina cu cel mai mare punctaj pe diferitele categorii testate de organizația independentă europeană. Din păcate pentru Qoros și pentru părintele Chery, europenii nu s-au lăsat impresionați doar de acest rezultat, iar vânzările mărcii în piețele în care aceasta a fost prezentă au rămas infime.

Nu este încă foarte clar ce se va întâmpla cu brandul Qoros după ce Chery va încerca o relansare a produselor sale în Europa. Ce este însă cert este faptul că noua familie de modele va oferi în special versiuni hibride clasice, hibride plug-in (cu încărcare la priză) sau full-electrice.

Chery își face Centru de Cercetare și Dezvoltare în Europa

În ceea ce privește un punct-cheie al expansiunii Chery în Europa, chinezii se vor baza în continuare pe producția mașinilor în cele patru uzine din țara de origine și în alte 10 situri de producție de pe Glob, iar procesul de vânzare va fi realizat cu ajutorul unor parteneri strategici care vor întări prezența viitoarei mărci în țările în care Chery nu este prezent.

Nu în ultimul rând, Chery vizează dezvoltarea unui Centru de Cercetare și Dezvoltare european despre care nu știm în acest moment decât că "va fi dedicat noilor produse dezvoltate sub noul brand".

Comentarii (5)

  • acum nu, dar in 10 ani s-ar putea sa aiba un cuvant de spus, asta daca intre timp nu vor cumpara cateva marci celebre.
    sa nu uitam ca o treime din vanzarile vw au fost in china, o dependenta periculos de fragila.
    3 0
  • Totuși, care au fost motivele eșecului Qoros? Care e problema? Prețul? Designul? Calitatea? Rețeaua de servicii? Nu se spune nimic. Se adresa doar europenilor? Eu nu am văzut nici măcar o reclamă, darămite un showroom pentru Qoros!
    5 0
  • @LR

    din ce am vazut...o promovare extrem de slaba si o oferta redusa la piata ceheasca/slovaca(?)

    oricum amestecul asta sino-chinez e tare...ciudat (spalare de bani?). In fine, investitii chinezesti fara finalizare vor mai fi. Astia par sa nu aiba ce face cu banii si arunca cu ei si in caini. De la achizitii la start-up-uri pe chinezi ii vezi mai peste tot.
    2 0
  • @Mircea Mester


    De la dumneavoastra chiar aveam pretentii dar se pare ca superficialitatea colegului Socariciu devine molipsitoare ...

    "Chery lansa cu fast în 2011 brandul Qoros"

    Nu domnule! In noiembrie 2011 lua fiinta Qoros Auto Co., Ltd., in care actionari erau, intr-adevar Chery China dar si Kenon Holdings din Israel, in proportie de 50% fiecare. Imaginile primului prototip au fost facute publice in decembrie 2011, iar prima masina sun brandul Quoros a fost lansata in 2013 la Geneva.

    Sa spu. avand in vedere cele mai sus mentionate, asta ca Chery a lansat sau lanseaza un model Qoros, este ca si cum ai spune ca Renault lanseaza Dacia Duster sau ca VW lanseaza Skoda Octavia.

    @LR

    Nu ai vazut pentru ca nici nu au existat. S-au incercat teste de vanzari in Slovacia in 2016, insa s-a renuntat cu totul la vanzarile in Europa in 2017. Motivul? E greu de spus. Fiind o cmpanie foarte noua nu a excelat la vanzari nici pe pietele din Asia.. Spre exemplu cele mai bune vanzari le-au avut in 2016 ...24 000 de masini... Prea putin pentru a veni si in Europa. Probabil ca s-au gandit ca pentru ca o masina sa se exporte cu succes trebuie sa se vanda intai la ea acasa, sau, ma rog, la ea in zona. De aceea, daca ma intrebi pe mine, cred ca si noua initiativa va fi un esec, daca sesigur, nu se doreste o strategie de marketing menita sa faca brandul si mai cunoscut.
    3 1
  • mircea
    @mishazaitev

    Observ că în ultima perioadă ai o atitudine îndeajuns de beligerantă încât să ceară un răspuns din partea mea. Iar părerea mea e că o abordare și o atitudine ceva mai puțin agitată nu are cum să-ți facă decât bine.

    Suntem aici să discutăm subiectele auto ale zilei fără a-i ataca inutil și complet gratuit cei care ți le oferă. Nu se poate, fiecare o ia pe drumul lui și ne strângem mâinile.

    Mulțumesc pentru înțelegere.
    1 5

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru