Clienții noi Tesla Motors au aflat prețul încărcării rapide la Supercharger: în jur de un leu pentru un kWh

de Mircea Meşter
Vineri, 13.01.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Clienții care vor achiziționa un model Tesla Motors începând cu 15 ianuarie nu vor mai avea gratuitate garantată la încărcarea mașinilor în stațiile Supercharger.

Tesla a anunțat în toamna anului trecut că dezvoltarea rețelei de încarcare proprii (Supercharger) și creșterea preconizată numărului de mașini pe care marca americană le va comercializa în viitor vor duce la eliminarea gratuității la încărcare pentru clienții Tesla care-și achiziționează mașini ale mărcii începând cu anul 2017. Asta deși Elon Musk anunțase de mai mult ori anterior că "încărcarea la Supercharger va fi mereu gratuită".

400 de kWh gratuiți, apoi contracost

Una peste alta, Tesla a anunțat astăzi și prețurile pe care le va cere clienților pentru încărcare, dar și contextul larg în care vor fi facturați aceștia. Astfel, fiecare client va primi din partea Tesla 400 de kWh gratuiți în fiecare an, "contorul" urmând să fie resetat la fiecare aniversare a achiziției mașinii proprii. Conform calculelor celor de la Tesla, cei 400 kWh sunt peste media cantității de energie "alimentate" la Superchargere de clienții Tesla anual la nivel mondial, ceea ce ar trebui să acopere nevoile majorității celor care s-au orientat spre această marcă.

Esential 0.20 euro este prețul per kWh al unei încărcări la Supercharger în Franța și Olanda.
0.25 euro costă un kWh la Supercharger în Austria și Belgia.
După expirarea celor 400 de kWh, Tesla implementează un sistem de plată per kWh sau per unitate de timp în țările în care prima variantă nu este acceptată legal.
Dacă în Statele Unite vorbim de prețuri foarte reduse care diferă în funcție de stat (0.15 dolari per kWh în Illinois, 0.19 kWh în New York și 0.2 dolari în California), costurile clienților europeni vor fi ceva mai ridicate. Pe Bătrânul Continent, un kWh încărcat va costa în general între 0.20 și 0.25 euro per kWh (între 0.9 și 1.12 lei), în funcție de țară. 

România nu se află încă în lista de țări care beneficiază de cel puțin o stație Supercharger, însă planurile de extindere ale celor de la Tesla includ și zona est-europeană, moment în care compania americană va construi zone de încărcare care vor deservi coridoarele principale de trafic.

"Nu facem profit din Superchargere"

Conform Tesla, costurile clienților sunt mai mici decât costurile pe care le suportă compania pentru a puna la dispoziție serviciul de încărcare rapidă. "Acesta nu va fi un centru de profit pentru Tesla", anunță compania americană, care justifică decizia impunerii unui cost pentru clienții noi prin nevoia de investiții în infrastructura de încărcare.

Plata nu se va realiza punctual, la fiecare încărcare, consumul urmând să fie contabilizat și înregistrat online, la fel ca până acum, în contul personal pe care fiecare client Tesla îl deține pe site-ul oficial.

Decizia de a implementa un cost per kWh la încărcare este a doua de acest tip pe care o ia Tesla Motors după ce anul trecut a anunțat că vor exista costuri suplimentare pentru clienții care își "uită" mașinile pe poziție și blochează stațiile după ce bateriile acestora sunt deja încărcate. 

Comentarii (1)

  • OMV Petrom si Electrica au instalat un supercharger intr-o benzinarie si va costa un leu pe kWh. Doar am zis ca benzinariile ar trebui sa instaleze asa ceva, fiind multe si raspandite si vor castiga si de pe urma lor. O benzinarie completa va oferi: benzina, motorina, gaz, hidrogen (daca se vor inmulti masinile care folosesc acest combustibil) si electricitate.
    19 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru