Codul Rutier 2012: Amenzi de până la 7000 de lei și introducerea noțiunii de comportament agresiv

De Mircea Meșter
Publicat Marti, 27.12.2011
Varianta 2012 a Codului Rutier, care se discută în acest zile în Parlament și care va intra în vigoare în primăvara anului viitor, va schimba radical modul în care polițiștii pot amenda un șofer agresiv sau indisciplinat.

Parlamentarii români vor vota în zilele care urmează un nou Cod Rutier care va schimba mai ales cuantumul amenzilor pe care polițiștii le pot da șoferilor indisciplinați în trafic. Noul regulament care reglementează circulația pe străzi și șosele în România va intra în vigoare în primăvara anului 2012. Inițiativa schimbării Codului Rutier vine din partea Poliției Rutiere, discuțiile pe baza punctelor sale fiind acum în desfășurare la Camera Deputaților.

AMENZI DE PÂNĂ LA 7000 DE LEI

Cele mai importante prevederi ale noului Cod Rutier vizează schimbarea valorii unui punct de penalizare. Acesta va ajunge la 70 de lei (10% din salariul minim pe economie). Modificarea va avea efecte interesante asupra cuantumul amenzilor. Astfel, dacă veți circula pe contrasens sau dacă veți depăși viteza maximă cu peste 60 de km/h, polițistul vă poate acorda un maxim de 100 de puncte amendă, echivalentul unei sume de 7000 de lei.

Se vor schimba regulile înmatriculării și vânzării unei mașini.

Astfel, dacă vă veși vinde mașina, veți fi obligat să anunați în scris înstrăinarea acesteia în termen de trei zile. De asemenea, dacă cumpărați o mașină de pe piață, va trebui să cereți înscrierea acesteia în 15 zile. În caz contrar, amenzile merg până la 20 de puncte, adică până la 1400 de lei. În plus, poliția poate suspenda înmatricularea.

NOȚIUNEA DE COMPORTAMENT AGRESIV

Șoferii care vor conduce agresiv pe străzi și șosele vor avea și ei de tras. Noul Cod Rutier introduce noțiunea de "Comportament agresiv". Astfel, puteți rămâne fără carnet pentru 30-60 de zile dacă schimbați benzile succesiv pentru a depăși, dacă vă apropiați agresiv de un alt șofer din spate sau din lateral, dacă porniți de pe loc prin demararea excesivă a mașinii, dacă frânați brusc fără motiv sau dacă folosiți abuziv claxonul sau semnalele luminoase. Polițiștii vor putea să ceară examinarea psihologică a șoferilor care sunt sancționați consecutiv de două ori în doi ani pentru comportament agresiv.

Alte puncte interesante din noul Cod Rutier vizează scăderea nivelului alcoolemiei care duce la dosar penal de la 0.80‰ la 0.50‰.

În practică, acest lucru arată că o singură bere consumată înainte ca șoferul să se așeze la volan poate duce la dosar penal. În sfârșit, în noul regulament intră în vigoare și implementarea unui examen pentru conducerea moped-urilor. 

"Uniunea Europeană dorește scăderea cu 50% a numărului de accidente rutiere mortale până în anul 2020 față de 2010. Modificarea Codului Rutier este un răspuns al autorităților române la directivele și recomandările Uniunii Europene", spune Cristian Ciocan, purtătorul de cuvânt al Poliției Române.

via | România Liberă

Comentarii (61)

  • Eu cred ca este un lucru bun...
    38 34
  • Comportament agresiv
    da de prostul din fata mea care merge pe banda 2 cu 80 km unde limita este 110 sau, sau de cel care se taraie 50km in localitate unde la fel viteza legala este 70 km sau cel care pe autostrada circula cu 120 pe banda 2 sau o piti care ajunge intr-un cerc mare si se gandeste la .... si nu iti da prioritate............. sau de un cioban care te priveste de sus ,ca doar el este cel mai cel.....CT Vrem o lege sau amenzi mai mari pentru proiectoarele de ceata aprinse aiurea.
    Soferi si pasageri, spuneti-mi ca nu ati mers noaptea sau chiar ziua cu masina si nu v-au aparut alti conducatori auto care, - desi era o noapte senina, clara si frumoasa sau o zi insorita FARA CEATA - aveau proiectoarele de ceata din bara aprinse si orientate in asa fel incat sa te necajeasca si dupa ce au trecut pe langa tine sa ramai chior cateva secunde.
    Stimabililor care stati cu proiectoarele de ceata aprinse fara motiv, daca nu vedeti prea bine noaptea nu mai circulati.
    Aceasta petitie se poate adresa in aceeasi masura si celor care isi orienteaza gresit farurile. SI xenon aftermarket care sa para cool albastru ,
    Este o vorba ( Daca aveam noroc la bani cum am la prosti eram milionar)
    74 18
  • @isa.t
    exista deja o lege pentru proiectoarele/stopul de ceata.

    pe mine nu ma deranjeaza cei care merg cu proiectoare de ceata, decat cei cu proiectoare de ceata antice, cum erau la cielo, daciile vechi etc. care sunt chiar enervante.

    in ziua de azi masinile au niste proiectoare de dimenisuni mici, finute, care bat doar in jos, acesta e si scopul lor, sa vezi gropile pe timp de ceata....ca mai sunt unii nefericiti care isi pun nu stiu ce proiectoare gen alea de pe suvuri asta e altceva... in schimb ma deranjeaza teribil stopurile de ceata...atunci cand nu este ceata.

    in orasul meu a fost ceata vreo 3 zile consecutive luna asta, si vreau sa spun ca majoritatea nu aveau proiectoarele de ceata aprinse, sau stopul de ceata....chiar intr-un drum de 15 minute am numarat 5 masini care nu aveau farurile deloc aprinse cu toate ca era o ceata deasa...

    problema in tara asta nu sunt proiectoarele de ceata, si alea din ce in ce mai moderne si cat mai putin deranjante (vezi proiectoarele care au functie de daylight, adica putere cu 50% mai slaba sau cele care se aprind in curbe) care numai deranjeaza pe nimeni, ci mentalitatea romanului de rand.
    32 6
  • Alex Radoi
    O initiativa excelenta! BRAVO! (Mai ales initiativa referitoare la sanctionarea consumului de alcool, o astept cu nerabdare.)
    29 23
  • un sofer normal
    o mare porcarie!
    sa vezi acum cate abuzuri...
    41 19
  • Cum sa scadem numarul accidentelor?!
    Sa facem drumuri bune sau macar sa le semnalizam corect pe cele care le avem, sau sa marim amenzile si sa dam amenzi pe pareri subiective.... daahhh?!?!
    Clasic romanesc!
    40 8
  • realitatea zilei
    Astia care se bucura, poate ca acum nu-si dau seama, dar mai devreme sau mai tarziu vor fi si ei victimele abuzurilor diferitilor "GARCEA" si atunci sa-i vedem... sau nu va deranjeaza? aveti bani?! cotizati fratilor statului birocrat si ultra-fiscalizat care nu da 2 bani pe voi... sau cotizati tablagiilor de-o ciorba ca deabia asteapta... uraaaaaaaaaa inca un bir !! asa masochistilor, strigati !!!
    33 13
  • realitatea zilei
    pt guvernanti si tablagii...
    Lasati abureala ! Pe cand o lege mai aspra pentru cei care se dau jos de la volan pt a se lua la bataie cu alti participanti la trafic sau pietoni?? Sau pe cand o lege care sa anuleze definitiv dreptul de a sofa celor care au omorat oameni pe trecerea de pietoni?
    51 0
  • bizauto
    re
    buna legea cu examenul pentru moped
    16 7
  • pe cand controale in trafic la lumini ?? ... este penibil sa mergi prin romanica la ceas de seara si din toate directiile sa vezi faze scurte prin copaci ... nu-ti tre cinestiece echipament pentru a vedea ca un bou si-a montat xenon si habar n'are cum sa-si regleze farurile

    iar asta cu "comportamentul agresiv" .. calm ca aia care sunt agresivi in trafic vor fi "agresivi" prin vocea avocatilor si vor primi si despagubiri pentru indrazneala lui Garcea de a le da amenda...
    27 2
  • Nu ma deranjeaza cei care merg cu farurile de ceata,doar cei carora le bat farurile in copaci numai pe drum nu(xenon sau nu)
    -ca sa iei o amenda de 7000 lei trebuie sa merg cu 160km/h afara si 120 km/h in oras(cei care merg cu vitezele astea au bani si de amenzi)
    -se va introduce si permis pentru mopede/scutere,cel mai bun lucru de pana acum
    -cu comportamentul agresiv trebuia ceva arest,nu permis suspendat
    -iar pentru scaderea nr de accidente: FACETI DRUMURI si O SCOALA DE SOFERI MAI RIGUROASA
    31 3
  • Nume Login
    toate bune si frumoase pana cand ...
    ... observi ca intazii la serviciu, incepi sa schimbi benzile succesiv pentru ca te grabesti si pentru 30-60 zile ramai fara carnet... cu restul sunt de acord
    15 8
  • "dacă porniți de pe loc prin demararea excesivă a mașinii,"
    asta e cea mai tare aberatie posibila. Ce ii doare pe ei cum plec eu de pe loc? Nu toate masinile sunt la fel, ce inseamna plecat normal pt o masina de 3-400 de cai pt Garcea inseamna o spaga frumoasa...
    30 10
  • Hunter
    Noile schimbari o sa fie frectie la picior de lemn, la fel cum au fost toate schimbarile de pana acuma. Atata vreme cat pe hartie scrie intr-un fel sau mai bine zis in orice fel, si in viata reala, fiecare face ce vrea, atat soferi cat si politisti, nu o sa fie nimic concret si civilizat.
    Unu la mana, noi toti, care mai traim in tara asta, ar trebui sa ne trezim, si banii aia pe care ii tot dam pe roviniete, accize din carburanti si alte taxe sa ajunga acolo unde trebuie...adica drumuri normale, pentru anul 2011, secolul XXI...ca si africanii au drumuri mai bune.
    Pe urma, dupa ce am avea drumuri mai bune, atunci sa ne apucam sa aplicam legea, pentru ca atunci nu ar avea nimeni ce comenta....te grabesti ? o iei pe autostrada si nu mai faci figuri in trafic...deci nu ai scuza....nu te grabesti ?! pai atunci nu te grabi pentru ca esti in localitate, intr-o anumita zona de restrictie etc. Mai simplu spus, SA EXISTE ALTERNATIVE CA IN TARILE NORMALE.
    Si in al treilea rand, politia sa nu mai fie jegoasa. Deci sa respecte si ei niste reguli de bun simt...adica sa nu mai astepte spaga, sa nu mai stea prin boscheti sa te ia cu japca si sa stea la ciupeala....sa isi faca dracului treaba, adica sa confere siguranta pe drumuri si sa asigure acest lucru....nu sa creeze debandada.
    Cand toate astea vor exista, si legile se vor respecta, si vor si exista legi severe, nu rahaturi din astea de 3 lei, ca amenda nu stiu de care si permis luat pe 30 de zile si caca maca....la meltenii din tara asta ar trebui alcolemie permisa 0, amenzi mari si nu cu posibilitate de plata in 48 de ore a jumatate din sanctiunea aia si permise suspendate pe luni sau ani. Nu de altceva, dar omul in general vorbind e o fiinta primitiva si daca nu exista niste constrangeri serioase nu iasa nimic bun. Dovada e simpla....regulile din alte tari, unde se vrea si se poate. La noi nici nu se vrea si nici nu se poate, ca unii is mai grei de cap.
    18 2
  • eu sunt de acord cu o lege sa-i impuste direct pe "smecherii" astia care ne pun viata noastra si a familiilor noastre in pericol pe drumuri.
    iar pt aia care nu mai pot de abuzurile lui Garcea... RESPECTATI LEGEA!!! lasati smecheriile, mofturile si impresiile acasa! SI NU O SA MAI FITI NEVOITI SA DATI SPAGA!!! (care tot pt binele vostru o dati...apoi comentati in ipostaza de victime!)
    21 8
  • @dan
    Ti se pare ca in prezent nu au instrumentele necesare sa ii impuste direct pe smecheri? Au destule dar nu se atinge nimeni de ei si nici nu o sa se atinga stai linistit. Maxim daca pica vreunu mai nefericit cand sunt cu televiziunea dar se rezolva si la al ulterior. In schimb o sa ii arda tot pe oamenii obisnuiti ca se grabesc sa isi faca treaba, care depasesc o desteapta cu permis luat pe spaga etc.
    Nu poti sa ai pretentia ca lumea sa se poarte civilizat atata timp cat majorezi impozite lunar, pui taxe noi anual, nu esti in stare sa faci o autostrada, etc etc. Lumea e stresata si sictirita de viata din Romania si asta se vede si in trafic. O amenda in plus doar creste nervozitatea...
    22 3
  • amenzi
    pana la urma este vorba de reducerea accidentelor. de asta se aplica si amenzi mai mari, ca oamenii sa nu mai riste vietile altora. ca pana la urma tot aia nevinovati mor.
    da, sunt de acord cu amenzile astea, chiar mai mari. daca ai gresit platesti. si din orice: de la un bec ars, nesemnalizarea trecerii de pe o banda pe alta, numai zic de itp lipsa, faruri oprite, cauciucuri tocite. pacat ca politia nu ii verifica la sange pe soferi. ba unu are pile nu stiu unde, ba alta e sotia nu stiu cui... asa nu se face treaba. si pana la urma tot ei isi pierd increderea.
    7 9
  • n-au prins
    nu sant seriosi,sicanarile gen-oprire-stat pe banda 2-a,ce incurca trafic ,dar nu e reglm.? la un post tv a aparut un psiholog care a spus ca nu trb facuta lege cum cer victime.trb privit cum ar fi daca copilul meu{al lui si ai legiuitorilor}ar accidenta pe cineva!!! mai nou,se pleaca de la semafor pe contrasens,,,sunt curios cine ii va dezvata!legea e facuta pt a ne baga teama,frica de a iesi pe strada,pt a astepta si cauta un salvator.la anu vor fructifica asta...
    3 5
  • Ad-block here I come!
    Pentru numele lui Isus evreul, aveti mai multe pop-up-uri ca un site porno... Astept sa apara si chat-ul in dreapta care sa ma informeze despre ce fete in calduri sunt prin zona mea.
    23 2
  • daca nu va nasteti direct handicapati,contravine normelor UE
    mda vb cuiva de mai sus...poate o sa-mi spuna si mie ala de a dat legea asta cit trebuie sa turez motorul de sus la plecarea de pe loc(nu de alta, da nenea militianu dupa ce iese de la sedinta de dimineata frecat la maxim de sefu cu chilotii marimea52, o sa-i casuneze direct pe mine) ...ha sau o sa stau la 10m in spatele masinii din fata mea, la o ora de maxima aglomeratie in bucale,sa nu i se para agentului pix-ulescu ca nu am fata de circulat prin capitala....circulatia pe contrasens o desfasor cu o maxima rigurozitate cind sensul meu e plin de GROOOPPPPPPPPIIIIIIIIIIII....a zis UE...bine ca n-au zis aia sa mincam rahat cu lopata(nu de alta ,da n-am lopata)...aia cu viteza pot sa o inteleg,dar restu sint timpenii interpretabile ca orice timpenie din romania
    17 3
  • @
    Lucru bun pe naiba, o sa ajungem de nici cu un Matiz cu motor de 800cmc3 nu o sa avem pe unde sa mergem la capacitatea lui maxima.
    11 7
  • Devorattor
    Nimic nou: o noua lege interpretabila
    Cu depasirea vitezei legale cu peste 60km/ora sunt de acord, DAR: ce intelege desteptul de legiuitor prin circulatie pe contrasens?! Exemplu prtactic: mi s-a intamplat sa fiu tras pe dreapta de un jegos de politist pt simplul motiv ca am mers pe contrasens vreo 50 de metri. Degeaba i-am aratat cimpanzeului in uniforma ditamai craterele din asfalt si faptul ca eu conduceam un Smart Fortwo, nu un Jeep...
    20 5
  • Disciplina in trafic? Mai degraba jecmaneala!
    Pe voi chiar va impresioneaza in mod pozitiv legea asta? Dupa cum arata proiectul, e o lege prin care statul vrea mai degraba sa-i suga pe romani de bani decat sa-i civilizeze! Daca se va aplica asa cum s-au aplicat si legile inca in vigoare, sunt sigur ca nr accidentelor nu va scadea nici cu 5% in 2012! Poate sa fie amenda si de maxim 50 000ron, nu 7000, tot degeaba: interlopii BMWuri seria 6 vor pedala linistiti cu 120 la ora in oras! Gibonii cu bani vor fi trasi pe dreapta doar daca garcea are chef sa socializeze, sa cunoasca oameni noi, sa se bage in seama, sa-i faca pile printre smecheri, etc..
    21 2
  • Rusine adminnilor site-ului!
    Nu inteleg de ce Automarket sterge unele postari constructive si civilizate! Astept sa-mi veniti cu explicatii, altfel...Rusine automarket! (bineinteles, m-astept sa-l stergeti si p-asta)
    21 2
  • deschide-ti ochii
    mda mult prea interpretabile noile modificari... gaborii deabia asteapta sa-si poata termina rata la masina lui de 20.000 euro pe spinarea noastra
    14 4
  • codu' lu peste
    Astia chiar vor sa ingroape de tot ideea de a-ti concentra atentia la mers. Deja, dupa ce ca stai cu un ochi la vitezometru si cu unul dupa garcea, va trebui sa mai stai atent si la cum schimbi benzile, ca nu cumva sa i se para cuiva ca ...
    Ce sa mai zic de carutele care n-au ce cauta pe DN ... acolo nu zice nimic codu', ca deh, ce sa le ia ?
    La noi nu exista notiunea de prevenire, chiar daca vei avea conditii excelente de drum, ve stii ca daca te-a oprit garcea, n-o sa te ierte, n-ai cum sa pleci doar cu avertisment.
    Apropos de viteza, cred ca suntem ultima tara din EU pe care daca vrei s-o traversezi vei merge prin localitate, inclusiv cu portiuni aberante de 30km/h pe drum european de 2 benzi ... Si cand mai gasesti din aia de se tarasc in banda 2, cum bine zicea cineva mai sus, cum sa nu te gandesti ca pe astia de ce nu-i amendeaza nimeni ? N-o sa inteleg niciodata de ce in conditii de drum cu vizibilitate buna si carosabil uscat nu merge toata lumea aproape de limita de viteza.
    Cel mai bine se vede daca ai o deplasare in timpul saptamanii, se circula fluent, cand pleci undeva in w-e, e prapad cu soferii de duminica.
    Pe undeva nu ma mira, am votat niste gunoaie in Parlament, ca altii n-aveam, putem sa ne asteptam la toate gunoaiele din partea lor.
    13 1
  • Bogdanel
    automarket
    Pe ce criterii selectati comentariile? De ce de fiecare data cand cineva se leaga de Politia Romana ii cenzurati comentariile? Rusine!
    14 4
  • Nu o lege mai aspra va rezolva problemele ci o aplicare normala a unei legi normale!
    Cum era de asteptat, proiectul asta nu aduce nimic nou sub soare. Sub paravanul ipocrit al civilizarii soferului roman statul nu face altceva decat sa il suga de bani pe soferul roman. Pun pariu ca, daca legea va intra in vigoare, in anul 2012 nu vor fi nici macar cu 5% mai putine accidente decat in 2011, in conditiile actuale de trafic. Puteti sa latrati cu cu amenzi de 100 000 de euro, nu mai impresionati pe nimeni! Atata vreme cat nu se aplica in mod echitabil, acea lege este egala cu zero, oricat de severa ar fi! Atata vreme cat agentul de la politia rutiera il va trage pe dreapta pe interlopul cu BMW X6 care mana cu 120 la ora prin oras doar ca sa faca si el cunostinta, sa socializeze cu gibonul sa-si mai faca o pila, etc...DEGEABA!
    20 1
  • Vasile
    Folosirea abuziva a claxonului
    Sper ca in sfarsit vor fi sanctionati cei care la o nunta isi arata bucuria intr-un mod total necivilizat, anume claxonand excesiv si deranjand linistea in timp ce merg in sir indian cu masinile.
    11 4
  • O lege de tor rasul 7000 de lei amenda ca ai mers cu 111 km prin oras mi se pare absurditate totala.
    4 16
  • toata lumea tipa
    koss - absurd era daca, odata cu amenda, iti confisca masina pentru 30 de zile.
    eu am impresia ca cei mai strigatori si carcotasi sunt cei care incalca cel mai frecvent codul rutier si (mai ales) bunul simt la volan
    6 1
  • explicatia, logica sau nu, este de alta natura...
    Intrebare de 1000 de puncte: ce legatura vedeti intre episodul Strauss-Kahn de la FMI si aceasta lege?...O sa conchideti ca m-am dilit, dar o clipa stati si la tastat nu mai manati: treptat, pretutindeni se incearca de catre forte obscurantiste din slujba Noii Ordini Mondiale sa se introduca cu forcepsul in acceptia populara notiunea rezonanta, repercutata asupra tuturor ca un veritabil efect psihedelic, de Justitie Globala, care, vezi Doamne, cica nu va fi partinitoare cu "absolut nimeni", agitand in eter niste fabuliste criterii "obiective" de tratament judiciar al oricarui cetatean al preconizatului Stat Global, printre care si enormitatea fasaitoare ca nu se va tine "deloc" cont de statutul socio-material al omului care comite "infractiunea", adica urmeaza sa fie busit necrutator in virtutea dreptului "echidistant" si, desigur, "echitabil"...In spatele acestor baloane de sapun bune de adormit chelnerii de la Golden Shlitz se ascunde dorinta neostoita si milenara a impielitatului de a strecura o psihoza dezarmanta in viscerele oricarui adversar incomod care nu se va ralia necracnit, supersonic de repede, obligatoriu cu mintea spalata de orice tentativa de scepticism necesar si cu inima stoarsa de orice simtamant crestinesc, la "standardele", "reperele" si "valorile" viitoarei caracatite politico-religioase mondiale declarat antihristica...Deci, sintetizand sugestiv, cat timp multimea infama si necuprinsa de conformisti iti sta la dispozitie ca niste curci plouate si nesimtitoare de sine, nu poti pune zbirii cu botul pe labe (caci pe ei musai ii vizeaza mesajul subliminal al tuturor actiunilor musculo-cagulare de tip "dura lex sed lex", astfel incat acestia sa se scape in nadragi de frica si, implicit, sa se supuna numaidecat "directivelor" lui Sarsaila deghizat maiestuos, pretios si institutional in elita "structurilor euroatlantice"...) decat daca ii inspaimanti in prealabil, adica inainte de a-i anihila efectiv, folosind spectrul imagistic si "legislativ" al dulaului "justitiar" care vegheaza neincetat in nucleul decizional al lui Big Brother Sion si adulmeca maraitor in cele patru zari de lume carne accesibila de "neintegrati"...Prin urmare, prapaditul acesta de asa-zis amendament rutier nu reprezinta decat un varf modest al aisbergului minciunii oficiale, caci, ca si in poezia lui Cosbuc cu Hassan-pasa, doar uzul unei "groaze nebune" va putea transforma popoarele lumii intr-o masa amorfa de manevra de voie, iar Globul pamantesc intr-o bila de plastilina flasca si neputincioasa, modelabila pe cheremul lacheilor intunericului...Personal, ii voi crede bine-intentionati pe toa'rasii nostri politicieni in privinta oricarei initiative legislative doar atunci cand imi vor aduce dovada clara si palpabila ca nu sunt membri sau nu sunt uneltele nici unei loji masonice, indiferent ca aceea ar fi de rang mondial, continental sau chiar "numai" national, si numai dupa aceea voi conveni sa respect din convingere, iar nu din contrangere ( desi nici in acest mod nu vreau sa ma conformez! ), orice act normativ care reglementeaza orice domeniu existential, aha!...Ia mai manati, mai, si plezniti-i la vot, hai!
    11 6
  • Alte legi, aceiasi oameni
    Degeaba tot genereaza noi legi daca nu se tine cont nici de cele vechi.
    Pentru condusul cum influenta alcoolului ar trebui legi mult mai drastice! Puscarie direct!
    Totodata si pentru "soferul agresiv" care isi face dreptate prin propriile legi, pentru un simplu lucru marunt care se intampla in trafic risti sa ajungi la spital sau mai rau, asta din cauza unora care nu isi pot stapanii furia.
    Legile nu sunt pentru toti, ci doar pentru noi clasa de jos - mijlocie!.
    6 1
  • Bunul simt nu ti-l poate pune nici o lege cu forcepsul
    E greu sa recunosc ca suntem cei mai indisciplinati soferi din UE. Vorbesc din experienta unor luni de condus "dincolo".
    Putem sa avem legi extrem de aspre, asta nu-l va dezvata pe B 111 MIM sa nu mai mearga la 2 metri in spatele meu ca ma streseaza sau pe cel cu numarul murdar sa nu intre in depasire fortandu-ma sa ies pe acostament ca el sa poata reveni in siguranta.
    Tot la bun simt se incadreaza si farurile prost reglate (unkle), "ceatza" (isa.t), claxonul (Vasile), idiotul care ma sicaneaza cu franari bruste fara motiv, etc.
    Te infurii cand un vestic iti spune ca diferenta dintre Zoo si Romania este ca la Zoo gibonii stau in custi, dar vezi ca are dreptate dupa cateva minte de trafic in .ro
    Si nu UE ne impune legile aberante, ei doar ne spun unde trebuie sa ajungem, cozile de topor sunt neaose, romanesti.
    POate legea asta va aduce o schimbare, poate, numai ca multi dintre noi nu mai avem timp si rabdare.
    12 2
  • ne fura
    o mica precizare in legatura cu obligatia de a anunta inscris instrainarea masinii in 3 zile si cererea de inscrierii acesteia in 15 zile aceasta e fortarea romanului de catre guvern de a platii nenorocita de taxa de inmatriculare retroactiva aaa.... si inca ceva acu cateva luni s-a anuntat inchiderea fabricii Nokia dupa care a aparut Boc la tv si a spus ca o fabrica se inchide dar inschimb se dezvolta alta aceasta fiind fabrica de anvelope pirelli dupa care apare si legea sa ne punem toti andvelope de iarna probabil ne storc si astia de bani si pleaca ,multumiri guvernului
    7 1
  • Cine il citeste pe SaabCuantic...
    ...eu zic ca nu-si pierde timpul! SaabCuantic, sincer sa fiu, ma mir cum de nu ti-au cenzurat astia mesajul! :) Nu stii cata dreptate ai! Nu uita ca tocmai din cauza asta modificarile legislative se fac, in cele mai multe cazuri, treptat-treptat, cu picatura, adica suficient de subtil cat sa nu ne prindem care sunt adevaratele scopuri ale adevaratilor profitori europeni si internationali. In fata acestor rechini, parlamentarii nostri sunt doar niste biete marionete. Tot ce putem face noi, muritorii de rand este sa protestam prin toate mijloacele legale pe care lemai avem(inca) la indemana. Ganditi-va ca maine-poimaine si un mesaj ca asta sau ca mesajul tau poate fi considerat tendentios si sanctionat c-o amenda usturatoare. Sau ca bicicleta ta sau poate trotineta copilului tau de 5 ani, de ex, va trebui inregistrata, verificata de RAR, impozitata, etc... Asta e, ne meritam soarta!
    15 1
  • alcoolemie
    Mi se pare aberant de exagerat faptul ca ptr 1 bere se intocmeste dosar penal. In Franta,Germania si altele este acceptata o alcoolemie data o bere doua sau un pahar cu vin.
    Ar trebui inasprita pedeapsa la alcoolemii de peste 0.8 la mie, la genul direct la inchisoare. Problema in romania e ca beat mort de urci la volan omori oameni si scapi cu inchisoare cu suspendare.
    7 3
  • incet-incet cite un sfert de tura
    vedeti dracu ce postati ca o sa va treziti cu secu la usa...oare se intorc vremurile cind se asculta ''cateaua''la radio in beci cu doua rinduri de usi inchise?
    6 2
  • Deci:
    1. Amenda/Inchisoare pentru ''Beutura multa''.
    2. Amenda/Avertisment pentru Faruri/Stopuri de ceata aprinse aiurea.
    3. Amenda/Avertisment pentru claxoane aiurea.
    4. Amenda/Avertisment pentru ''basinosii'' care merg pe ultima banda.
    5. Amenda si confiscare pentru masini parcate aiurea.
    6. Avertisment pentru cei care o ''taie'' in diagonala fara semnalizare.
    7. Amenda pentru avarii provocate din bataie umana.
    8. Avertisment pentru cei care nu stiu sa isi regleze farurile, mai ales cei cu portbagajul plin (Comenzile sunt amplasate de obicei in stanga volanului, sub gura de aerisire a interiorului, daca nu, consultati-va dealerul)

    Obligatii putin cam aberante la volan:

    1. Ochelari imensi, oglinzi laterale si interioare cat IPad-ul, ditamai camerele si senzorii de marsarier afisate pe un IPad ceva mai mare decat cel de pe piata. Cei fara bani, sa apeleze statul pentru finantari?

    2. Toate ''slabutele'' sa stie sa isi parcheze Smart-urile, Bentley-urile si X6-urile!.

    3. Ca toti fraierii sa nu mai incurce toata intersectia doar din dorinta de a face stanga!

    4. Ca ''taxiprostistii'' sa nu mai stea in colturile intersectiilor sa ii blocheze pe cei care fac dreapta, si de doua ori, sa ii vad cum ocupa chiar o parte din banda intai. La Metrou Titan: Prima oara eram in 330, la semafor era un Logan de politie si o masina: pornea ''poliorbul'' linistit (ca era pa a doua) si nu avazut cum s-a chinuit celalalt sa intre in intersectie (Dinsre Auchan Titan), cat de orbi sunt politistii, am si o filmare.
    A doua oara exact la aceeasi intersectie (dinspre aceeasi zona), noroc ca era 5-6 AM si era liber.

    5.Vedetele si ''prostii'' fara cerebel sa nu mai contesteze amenzile in instanta, ca ne-am plictisit sa isi faca reclama la stiri!

    6. Pentru tunatii in masina si in cap, sa nu mai forteze ''limitele'' slabe ale legii politiei romane!

    Si cu asta gata!
    7 2
  • @Devorattor & @df
    Credeti-ma, ma doare in curcubeu daca ma urmaresc neosecuristii pentru "delict de opinie"...Telefonul oricum imi este ascultat in draci, fiindca de fiecare data se aude un declick urmat de scaderea volumului sau apare "vorbirea cu ecou". Trebuie sa intelegem ca vor veni implacabil cele mai tulburi vremuri in acest secol-borna si ca paroxismul dezvoltarii tehnologice ne va aliena insesizabil facultatile morale viguroase, chiar daca noua ni se pare ca evoluam cerebral in mod accelerat! Cat priveste legitimitatea actelor politice ("politic" si "legislativ" inseamna acelasi drac, sa nu ne mai amagim singuri!), acestea sunt lovite de nulitate morala din simplul motiv ca legiuitorii de oriunde au oroare nativa sa se consulte intens, eficient si regulat cu alegatorii lor, ale caror interese personale nu valoreaza in ochii dansilor nici cat praful de pe limuzinele lor exorbitante, acum si de-a pururi, punct!
    11 0
  • @automarket
    va rog tare mult, ca atunci cand mai prezentati articole de acest gen sa dati si un numar oficial de inregistrare a propunerii legislative sau macar sa specificati din ce OUG, HG sau lege e. Am vorbit cu multi politisti de la rutiera, toti sunt total straini de ceea ce prezentati voi aici ca modificari legislative. Si imposibil ca aceste chestiuni sa nu sa se discute intern la nivelul IGPR sau a Directiei Rutiere.

    Cum spuneau si cei de mai sus, v-ati gandit macar cum vor fi aplicate aceste sanctiuni? prin ce se vor constata si cum pot fi cuantificate? ca altfel iar o sa fie garla de contestatii in justitie ;)
    8 0
  • ben_fany
    buna treaba
    bun tot ce fac astia,dar cu cat amenzile sunt mai mari cu atat politia o sa ia spaga mai mare,sunt multi soferi prosti in tara asta care incurca circulatia si multi care o fac pea smecheri si produc accidente cu morti din care ies cu cate un an de suspendare...
    oricum la noi in tara legile se aplica pentru cei mai slabi si mai fraieri aia cu bani scapa de fiecare data.....
    ..cate nu ar fi de vorbit...
    7 1
  • eu cred ca nu toti suntem piloti sau avem aptituini speciale sau talentul de a sofa bine... automobilul e o necesitate cu care te deplasezi din punctul a in punctul b (daca esti apt medical si daca ai dovedit ca detii cunostintele teoretice si ai indemanarea si automatismele necesare). ce va face un sofer de varsta a treia care vine la fiica sa aflata in bucuresti si in haosul de aici greseste si intra pe contrasens? ce va face un om care gusta un pahar de vin nobil? in strainatate se poate asta... de ce trebuie neaparat sa ai permis auto pt mopede? aveti impresia ca mopedistii fac mai multe accidente decat "teribilistii" cu hayabusa?
    PS pt cei care ma vor critica mentionez ca sunt posesor de permis auto categoriile A, BE, CE, categoria B din 1994 la 18 ani si nu am avut niciodata permisul suspendat...
    4 2
  • @SaabCuantic ultimul comm
    Vocea se auzea cu ecou?
    Sau vorbeai ceva si dupa se intorcea la tine propozitia?
    Ca poate persoana cu care vorbesti si-a dat volumul la maxim si sunetele se auzeau pana si la microfon!
    1 5
  • nu m-am pronuntat inca...
    ...despre "ungurul" care ma supune "acilisea" la interogatoriu, fiindca n-am avut nici un contact pana acum, neimpartind nici un fel de subiect. Raportat la varsta lui inscrisa in profil, ar fi o problema delicata in ambele cazuri: si daca ar fi adevarata, si daca nu. Sa le luam pe rand. Daca ar avea numai 11 ani, rumoarea aferenta nu ne-ar ocoli...Iata un geniu "prematur" tipic vremurilor "in schimbare", selectat dintre aceia in sufletele carora joaca arapii "intelepciunii pre-pilozitate" la aceeasi intensitate precum bate surdul clopotele sau iata un simplu pricolici pe care il mananca bracinarele si de aceea nu se poate abtine sa nu se "ie la tranta" cu curcanii cu pene groase, netinand seama de claia sa fragila de pufarin...In situatia number doi, "a face pe desteptul de dragul impresiei" inseamna o sfortare desueta care nici macar pe o femeie saraca cu duhul n-o mai "da pe spate" in ziua de azi, asa ca, in consecinta irefutabila, dragul nostru "lorinczi", subliniez inca o data ca sunt imprimat permanent la telefon de Securitatea comuni(tari)sta, deci nu inteleg de ce incerci sa ma faci sa par idiot...foarte urat din partea ta! Este o zi in care teoretic ar fi preferabil sa ne uram cate in luna si in stele cu privire la noul an care bate la usa, nu sa dam cu "mucii in fasole"...Si, orisicum, sunt satul pana-n crestet de "supradotati" care sar frenetic si dispretuitor peste elementara stacheta a devenirii personalitatii, presupusa de propozitia vesnic scolastica "mama are mere", pentru a se pomeni fix in mrejele halucinogene ale ciber-spatiului, in care toti "inteligentii" carora nici macar nu le-a mijit parul stim noi unde se cred deja capabili de ispravile lui "Johnny mnemonic"...Din nefericire, ma ciocnesc zilnic de asemenea "hiper-evoluati"...
    7 0
  • andrei
    @ saabcuantic
    Trebuie ca esti un om tare important de te urmareste securitatea. Mai sunt si din astia dar putini. Tare reconfortant ca oameni importanti coboara din sferele inalte sa ne deschida mintea, noua, muritorilor de rand.De exemplu, cine ar fi avut habar ca FMI-ul, care are in spate evreul ratacitor, e in spatele posibilelor modificari ale Codului Rutier daca nu ne-ai fi spus? Nimeni. Evident. Mul.tumim ca existi.
    3 5
  • deci....
    Ne place nu ne place, tot va intra in vigoare!
    5 1
  • mai aspru ...
    Sunt de acord cu propunerile noului cod rutier,cu condiția ca el sa fie respectat de toată lumea..Dar cred totuși ,ca ar trebui conceput mult mai aspru..De exemplu : dacă ești prins beat la volan de 3 ori ( nu contează perioada de timp, azi și peste 1 luna sau 1 an 2-3-5) sa ți se suspende carnetul și dreptul de a mai conduce PE VIATA !!! Fara posibilitatea de a mai putea obtine altul ! Exista tari in care se aplica aceasta lege..La fel se poate proceda si cu depasirea vitezei legale..In acest fel cred ca " baietii de banii gata cu masini de fite " ar fi mai temperati si s-ar gandi de 3 ori inainte sa se urce beti la volan ..
    Numai bine !!
    6 0
  • nu andrei, nu tre sa se coboare nimeni la nivelul tau .. tu tre sa deschizi ochii ... daca vrei si, cel mai important, daca poti ;)

    ps. femeiul este numai o parte a "masinariei" ...

    daca vrei un subiect interesant cauta pe net parerile lumii inca libere despre legile ce se discuta in acest moment in SUA UK si Australia cu privire la "libertatea" internetului ;)
    4 0
  • Atentie
    Voi sunteti slabi la minte. Nu pricepeti ca astia cu fiecare lege ne forteaza libertatea, si pe viitor or sa dea legi din ce in ce mai aspre pentru ca sunt "unii care sunt de acord cu ele". Pentru 1 la suta din teribilistii de pe sosele se dau legi care ne afecteaza pe toti odata si odata.
    4 0
  • nicu_logan
    LEGATURA CU ALCOOLUL
    PENTRU BEUTURA AR TREBUI RETINUT PERMISU DEFINITIV.ALT FEL NU SAR POTOLI CONSUMATORI DE ALCOOL
    DE ALT FEL SUNT SI FUMATORI DEPENDENTI DE TUTUN SI ALCOOL.
    DE ALT FEL SMECHERI SI CEI CU BANII NICI ODATA NU VA FI PEDEPSITI. FAC VICTIME SI PAGUBE MATERIALE SI UMANE SI PLATIM TOTI SMECHERILE ALTORA.
    6 1
  • BETIVII SI FUMATORI
    BETIVII SU FUMATORI CONSUMA MULT TUTUN SI ALCOL
    DE ASEMENE AR TREBUI BAGATI LA RACOARE
    5 2
  • comportament agresiv
    ce facem in situatia cind in nenumarate cazuri intilnim in fata noastra pe traseu in oras masi de lux fiind condusi de niste pusti care in loc sa se deplaseze cu o viteza constanta ca sa nu incurce si sa nu ingreuneze circulatia , ei conduc cu 20 km la ora si intre timp fileaza gagicile de pe trotuare . nu avem voie sa i depasim nu avem voie sa i claxonam nu avem voie sa ne apropiem de ei penru ca in acest caz noi o sa fim cei care o sa avem comportament abuziv si tot noua o sa ni se ia carnetul. totusi cum vine asta.
    5 0
  • Sa le dam idei noi, oamenii de rand...
    Esti incepator la volan, ai mai putin de 1 an de cand ti s-a dat permisul? Atunci TIMP de 1 AN sa nu ai voie sa conduci autoturisme cu mai putin de 100 CP! Fara masini tunate, fara Jeep-uri cat un vapor, fara masini de fitze cel putin timp de 1 an de zile, altfel amenda de pana la 7000 ron! Pun pariu ca cei de la Guvern s-au gandit la asta, dar nu le convine o asemenea preverede! De ce oare? ;)
    8 1
  • @Koss
    Da, asa mi se intampla si la scoala: facea unul singur galagie, si primeam toti dictare:)

    @nicu_logan
    Inchisoare nenica, nu permisu' suspendat!
    3 0
  • foarte bine
    ma bucura aceste legi exact cum m a bucurat revolutia asa ca....legile sunt facute pentru omul de rand nu pentru smecheri,cocalari si pitipoance cu bani.....EDUCATIE,PERMISE PE BUNE,POLITISTI ADEVARATI SI DRUMURI MACAR NORMALE SI NU IN ULTIMUL RAND LEGE PENTRU TOTI....si atunci vor scadea accidentele....dar suntem in Romania asa ca.......rahat...
    1 2
  • rectificare:
    Esti incepator la volan, ai mai putin de 1 an de cand ti s-a dat permisul? Atunci TIMP de 1 AN sa nu ai voie sa conduci autoturisme cu MAI MULT de 100 CP! Fara masini tunate, fara Jeep-uri cat un vapor, fara masini de fitze cel putin timp de 1 an de zile, altfel amenda de pana la 7000 ron! Pun pariu ca cei de la Guvern s-au gandit la asta, dar nu le convine o asemenea preverede! De ce oare? ;)
    2 0
  • mai multe si mai mari amenzi
    Noi romanii conducem cu telefonul si cu claxonul. Politia ar trebui sa-i arda drastic pe contravenienti. In felul acesta s-ar crea si un venit la primarii si s-ar putea majora salariile politistilor. Ca sa nu mai vorbim de zorzoanele ecumenice care balangane sub oglinda retrovizoare. Acestea sunt interzise in lumea civilizata.
    1 1
  • @
    mereti ma in cripta cu legile voastre pt k si actualul cod rutier ar putea face ordine in trafic dak ar fi respectat dar nu cum fac politaii nostri : a lasa-l pe ala ca ii copilu lu nu stiu cine si dupa c a trcut d politai mort de beat omoara omu pe trecerea d pietoni. si cu alcolul redus asta este egal cu zero doar sa nu credeti ca cei care beau si se urca la volan au alcooltestul in buzunar si sufla in el pt a vedea cand sa se opreasca din baut. iar referitor la amenzi nu sunt deacord cu majorarea lor atata timp cat nu sunt parcari suficiente si drumuri bune ca soferi sa nu aiba o scuza referitor la greseala facuta. plus d asta sunt deacord cu c a sp cineva mai sus totul incepe de la SCOALA DE SOFERI>
    2 0
  • george
    pentru jjdd
    domnule jjdd hai sa-ti continui eu ideea,eu as propune nu numai sa se mareasca salariile politzistilor ci si sa se faca noi angajari sa mergem acolo si noi astia care trebuie sa platim amenzile si nu avem bani,ca atunci toata lumea va avea bani si nu vor fi niciodata probleme sociale.

    Ce zici de propunerea mea? Evident este idioata si de fapt nu am facut altceva decit sa te continui pe tine.Tu chiar crezi ca atunci cind politzistul va sti ca salarul lui depinde de numarul de amenzi va fi obiectiv in aplicarea legii.

    Sa nu te superi dar cred ca nu te ajuta prea mult tartacutza,probabil esti chiar politzist.
    In rest numai de bine.
    0 0
  • bine bine dar cu plecarea ,,agresiva'' de p loc nu prea vad ce au ei :)) adica e ciudat ce ii intereseaza daca imi tocesc eu cauciucurile...........si plus la ,, folosiți abuziv claxonul sau semnalele luminoase. '' deci se refera si la fleswri daca nu ma insel......deci sa nu ne mai asteptam la vrun fles de la vrun participant la trafic.... in rest cred ca e swper ok.....
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru