Consiliul Concurenţei investighează piaţa carburanţilor: "Este surprinzător că preţurile fără taxe au crescut peste media din UE"

de Daniel Popescu, Foto: Dreamstime.com
Marti, 21.02.2017
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa carburanţilor, întrucât preţurile fără taxe au depăşit în mod "surprinzător" preţurile medii din Uniunea Europeană.

După prăbuşirea cotaţiilor pentru petrol începând din vara lui 2014, preţurile carburanţilor au scăzut uşor şi pe piaţa din România, însă ulterior au început să revină treptat spre valorile iniţiale.

Evoluţia preţurilor de anul trecut a atras însă atenţia Consiliului Concurenţei, care a constatat că tarifele fără taxe sunt mai mari decât media înregistrată în Uniunea Europeană. Situaţia a devenit astfel atipică comparativ cu anii anteriori, motiv pentru care instituţia a declanşat o investigaţie.

"Mai ales în prima parte a anului trecut, preţurile în România fără taxe la benzină şi la motorină sunt mai mari decât în marea majoritate a ţărilor din UE, sunt peste media UE, ceea ce e un fenomen nou. Pentru că în România preţurile fără taxe erau puţin sub media Uniunii Europene. Întrebarea este de ce de un an de zile este mai mare decât media Uniunii Europene. Căutăm răspunsul", spune Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Urmareste Automarket
Preţurile fără taxe au crescut peste media din Uniunea Europeană în special în prima parte a anului trecut, după care au început să se plafoneze, iar acest lucru este considerat suspect de către oficialii Consiliului Concurenţei.

"Pentru noi este o evoluţie surprinzătoare.

Vârful a fost în primul trimestru al anului 2016. Acum suntem la un procent peste media UE, deci foarte aproape de media UE. Problema e în curs de rezolvare. Undeva ceva s-a întâmplat la începutul anului trecut", a adăugat Chiriţoiu.

Investigaţia lansată de Consiliul Concurenţei ar putea dura circa un an de zile.

La începutul anului, preţul la pompă al carburanţilor din România a scăzut cu circa 50 de bani ca urmare a eliminării supraaccizei de 7 eurocenţi şi a scăderii TVA-ului de la 20% la 19%.

Via News.ro

Comentarii (6)

  • Sper să avem și un rezultat concret. Altfel, e doar o știre care mai potolește frământările oamenilor de rând.
    10 0
  • Inca unii care incep o investigatie. Si surprinsi vor ramane in continuare, in timp ce noi vom plati preturi umflate in continuare. Mi-e si escarba de astfel de stiri.
    11 2
  • Daca nu ma insel, cu ceva vreme in urma Consiliul concurentei a mai amendat o data marii jucatori de pe piata carburantilor. Amenzile au fost nu mari, ci foarte mari. Sincer eu am incredere in Chiritoiu, numai sa avem rabdare oana vor finaliza cercetarile.
    8 1
  • @dan
    Hai sa-ti fac o socoteala:
    =>1,3 rezervoare pe luna este media deci 70l/luna
    => +0,2 lei/l din decembrie pana acum
    => 168 lei/an
    => 4 000 000 mașini (sunt mai multe)
    => 672 000 000 lei/an făcuți numai din pix
    => 149 333 333€/an tot din pix
    Chirățoiu trebuie sa termine in maxim o luna
    16 1
  • Pai de la 1 ianuarie au scazut preturile cu 50 de bani ! Exemplu in Constanta pretul unui litru de benzina era 5,18 lei pe 31 decembrie iar pe 1 ianuarie pretul era 4.70 doar la Petrom restul aveau preturile vechi . Azi 21 februarie pretul la benzina a ajuns la 4,85 cu toate ca pretul barilului a scazut cu 30 de dolari ... Sa nu uitam ca de pe 1 decembrie pana pe 31 pretul crescuse cu aproape 35 de bani
    5 1
  • atata timp cat statul isi ia cireasa de pe tort numita TVA aplicat la pretul format din valoarea petrom plus valoare acccize plus alte taxe, nu va avea interes sa scada pretul total. Acum insa ii deranjeaza ca scaderea de 40 bani pe litru de la 1 ianuarie s-a mutat practic de la stat in profitul petrom in conditiile specificate de @Mert.
    4 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru