Copiii tind sa imite comportamentul la volan al parintilor

De Mircea Meșter
Publicat Luni, 23.11.2009
Daca treceti constant pe rosu sau vorbiti la telefon in masina, copilul dumneavastra va tinde sa faca aceleasi lucruri dupa ce va primi permisul de conducere.

Analistii institutului britanic IAM (Institute of Advanced Motorists) sustin ca inreaga gama de comportamente pe care parintii le au la volan se rasfrang asupra copiilor, care vor tinde sa copieze ceea ce au vazut la tatal sau mama lor. In aceasta categorie se numara atat modul in care parintele conduce masina, cat si comportamentul acestuia in fata autoritatilor, regulilor si regulamentelor rutiere.

"Copiii invata din comportamentul parintilor. Daca nu porti centura de siguranta, acest lucru este vazut ca unul acceptabil de catre copilul tau, chiar daca tu ii impui sa poarte centura in timp ce acesta creste. Daca mergi cu 60 km/h intr-o zona in care limita admisa este de 50 km/h, daca folosesti un limbaj agresiv la adresa celorlalti soferi din trafic sau daca te apropii prea mult de masina din fata, copilul tau poate sa preia aceste comportamente si are toate sansele sa ramana cu ele pentru intreaga viata. Daca un copil cretse vazand ca tatal vorbeste cu mama la mobil sau ca acestia isi trimit mesaje, va crede ca este OK sa faca si el acest lucru", sustine Peter Rodger, unul dintre examinatorii sefi ai IAM.

Oficialii institutului britanic considera ca mostenirea acestui tip de comportament poate sa duca la consecinte foarte grave: "Lipsa unor elemente pe care ar fi trebuit sa le invete in scoala de soferi si aceasta atitudine de blazare mostenita de la parinti cu privire la regulile elementare de siguranta pot sa aiba potential letal pentru copilul aflat in primii ani de sofat.

Iar la aceasta varsta, soferii sunt foarte vulnerabili: 20.000 de decese dintre cele care au avut loc pe soselele din Marea Britanie in 2008 au avut ca subiect copii intre 16 si 19 ani".

Pe langa comportamentul de la volan, copiii pot sa imite si atitudinea acestora pietonala: "Tinerii tind sa imite in mod constant comportamentul parintilor. Daca un perinte trece strada constant cand la pietoni e rosu, sunt sanse foarte mari ca respectivul copil sa faca la fel", incheie Peter Rodger.

via | Newspress.co.uk

Taguri: siguranta

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru