Copil lovit de un hibrid prea silentios

De Catalin Dinu
Publicat Vineri, 09.05.2008
Din cauza ca sunt prea silentioase, hibridele vor fi echipate de producatori cu emitatoare de semnale acustice.

Esential

8 ani are copilul care a fost lovit de hibridul Toyota Prius.

Desi poluarea fonica a masinilor da multe batai de cap locuitorilor din orasele aglomerate, se pare ca nici modul silentios de functionare al automobilelor hibride nu este agreat de catre unii, in special de americani. Sunt sanse mari ca legislatia SUA sa cuprinda in curand si un amendament prin care sa se un impuna un nivel minim de zgomot modelelor electrice vandute pe teritoriul lor.

La sfarsitul saptamanii trecute, un copil de opt ani a fost accidentat de o Toyota Prius in timp ce se plimba cu bicicleta. Din fericire, micutul Owen Erickson nu a fost accidentat grav, scapand doar cu rani superficiale. De mentionat este faptul ca mama baiatului arunca o parte din vina accidentului pe modul de operare silentios al autovehiculului hibrid, desi baiatul a fost gasit vinovat deoarece a intrat cu bicicleta in calea masinii.

Se pare ca este primul accident de acest gen, acesta fiind si motivul pentru care presa americana a intrat in alerta. Primul efect este faptul ca legea reglementarilor impotriva hibridelor asteapta sa fie promulgata in Congresul american.

Automobilele care sunt actionate de propulsoare electrice, inclusiv hibridele care sunt actionate doar partial de acest tip de motor, vor fi obligate prin noua lege sa aiba in echiparea standard dispozitive care emit anumite semnale sonore pentru a-i face atenti pe ceilalti participanti la trafic din jur.

Oficialii Toyota nu au comentat inca asupra legislatiei care sta sa intre in vigoare dar recunosc faptul ca situatia trebuie luata in calcul. "Trebuie sa privim atent situatia si s-o analizam", afirma John Hanson, Manager Toyota pe probleme de mediu, securitate si calitatea comunicatiilor. Pana in acest moment, Fisker – constructorul hibridului Karma – este singurul producator auto care recunoaste nevoia reglementarii unui nivel minim de zgomot al hibridelor.

Via | Leftlane

Taguri: Fisker, Karma, Prius, Toyota

Comentarii (7)

  • americani ... niste tarani
    ce sa le ceri americanilor, creiere de hamburger ce sunt, vor cumva sa doteze mainile electrice sau cele europene prea silentioase cu buzzer-e care se aplica pe stivuitoare? Cred si eu ca e mare diferenta fonica intre tractoarele cu care se deplaseaza zilnic si asiaticele sau europenele gen Smart. Si ce legatura are auzul cu vazul atunci cand mergi pe strada cand nu sunt "utilizate" corespunzator impreuna. Alt subiect de procese cu despagubiri de milioane de dolari. Nu cumva vor si despagubiri de la Toyota? N-ai cu cine ba, niste tarani.
    0 0
  • vlad_if
    doamneee
    gino....spune-ti ofurile in alta parte,frustratule =)) Inainte de implementarea oricarei noi tehnologii sunt nijte bug-uri care trebuie rezolvate.Asta nu scuza accidentul dar si pietonii care sunt cu capul in nori sa se uite pe unde traverseaza.
    0 0
  • Octavian Brânzei
    De acord cu gino
    Mi se pare şi mie absurdă chestia asta! Una din multele absurdităţi ale lumii de azi.
    0 0
  • ca in south park
    rezolvari din astea numa in south park mai vezi!!
    0 0
  • desi gino s-a exprimat mai dur, dar sunt de acord.americanii astia sunt dobitoci rau de tot.numa la ei mai vezi atatia idioti.incearca sa faca scandal si mari minunatie si sa scoata bani din orice.rushinica!
    0 0
  • ahem...
    aaa...ati fost vre-unul din voi in afara romaniei vre-odata? Turcia , Bulgaria, Croatia si Ungaria nu se pun.Da, pericolul este real, si asa cum zicea si Hanson, treaba trebuie analizata. Problema e in zonele rezidentiale, unde copii se joaca pe strazi aproape in continuu. In general soferii sunt foarte atenti prin zonele astea, dar copiii sunt imprevizibili. Mai ales pentru cei mai mari, cum era si asta pe bicicleta, sunetul unui motor il face mai atent la cum merge pe drum. Linistea totala ii da incredere ca poate face orice pe drum (o schimbare brusca de directie), ca nu i se intampla nimic, nu-i nici o masina aproape.Suntem obisnuiti deja cu zgomotul masinilor, ni se pare ceva normal, nici nu mai ascultam constient acel zgomot dar il folosim sa ne ferim de accidente. A, si pentru maimutele ce fac pe americani prosti: spuneti-mi mie cine a picat de prost dupa argumentul meu de mai sus? Incercati sa va scoateti cu un alt argument, va duce neuronu'?
    0 0
  • AndreiRN
    Sunetul conteaza
    Motocicletele si motociclisti sunt mai greu de vazut in trafic dar atunci cand produce un sunet tip Harley soferi sunt atentionati si asta salveaza multe vieti.La masini deja au aparut produse aftermarket care fac masina proprie sa sune a Mustang, Ferarry sau alte sunete automobilistice exotice. Se pot adapta usor la masinile de serie.O problema similara a aparut si la Lexus unde izolatia fonica este asa de perfecta ca nu se aude ambulanta sau masina de pompieri si se discuta soluti.In rest sunt multi frustrati care isi posteaza ura pe acest forum dar o fac in detrimentul lor si se ascund dupa fael si fel de nume. Cateodata sunt mai multe buruieni decat plante folositoare in gradina.
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru