Cum reacţionează şoferii când văd o maşină care se conduce singură pe şosea? De la "gesturi indecente" la "ochi miraţi"

de Mircea Meșter
Luni, 27.07.2015
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
O echipă de ingineri Delphi a traversat SUA de la vest la est cu o maşină complet autonomă. Reacţiile celorlalţi şoferi din trafic reprezintă unul dintre punctele de interes ale testului.

Maşinile care au posibilitatea de a se conduce singure, ghidate de senzori şi GPS-uri performante, sunt o realitate aflată deocamdată în teste în laboratoarele marilor constructori auto ai lumii. Iar companiile care se ocupă de dezvoltarea acestor sisteme, furnizorii cu nume din industrie, fac teste paralele pentru a analiza potenţialul şi problemele pe care le poate întâmpina pe şosea o astfel de maşină.

Într-un astfel de test realizat de compania Delphi, o maşină autopilotată a dus o echipă de ingineri de pe o coastă a Statelor Unite pe cealaltă într-o călătorie de 5500 de kilometri care a început la San Francisco şi s-a terminat la New York. Testul a avut loc în luna martie şi s-a terminat cu succes, maşina nefiind implicată în evenimente neplăcute pe parcursul încercării.

Maşinile autonome rulează tot timpul în limitele legale

Printre aspectele interesante ale testului s-a numărat şi analiza reacţiilor pe care ceilalţi şoferi le au atunci când întâlnesc o astfel de maşină pe şosea.

Aşa cum se întâmplă, de exemplu, atunci când maşina autonomă circulă cu o viteză perfect legală acolo unde ceilalţi şoferi depăşesc viteza maximă admisă. "Maşina din testul nostru a respectat regulile de circulaţie în fiecare moment al testului, chiar dacă asta însemna să mergem cu 90 de kilometri pe oră în zone în care restul traficului se mişca mult mai rapid", spune Mike Pozsar, unul dintre directorii responsabili de testele autonome Delphi. 

Conform oficialului companiei, reacţiile celorlalţi şoferi nu sunt întotdeauna foarte elegante atunci când întâlnesc o astfel de maşină. "Vă puteţi imagina ce atitudini aveau şoferii din jurul nostru. Faptul că inginerii au obrazul gros este perfect în condiţii de genul ăsta. Pentru că acestora le-au fost destinate tot felul de gesturi indecente. Apoi, când celelalte maşini treceau pe lângă noi, observau că volanul se mişcă de unul singur. Şoferilor nu le venea să creadă şi se uitau cu ochii miraţi, iar asta a cauzat alte probleme", a declarat Pozsar în cadrul unei conferinţe care a avut loc în Michigan în acest weekend.

via Automotive News (înreg.)

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru