Cum să nu prinzi niciodată roşu la semafor: Ford îţi spune cu ce viteză să mergi pentru a avea tot timpul verde

de Daniel Popescu
Vineri, 21.10.2016
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Ford testează o tehnologie prin care şoferul este informat cu ce viteză să meargă pentru a prinde în permanenţă verde la semafor.

Drumul spre birou sau spre casă poate deveni frustrant chiar şi atunci când şoseaua nu este aglomerată, în cazul în care eşti nevoit să aştepţi culoarea verde la multe semafoare. De altfel, potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, un şofer pierde două zile pe an la culoarea roşie a semaforului.

Cei de la Ford s-au gândit însă la o soluţie interesantă pentru a rezolva această problemă şi au dezvoltat tehnologia Green Light Optimal Speed Advisory. Aşa cum sugerează şi numele, această funcţie permite maşinii să citească datele despre funcţionarea semafoarelor din trafic şi să recomande şoferului viteza potrivită pentru a nu prinde niciodată roşu. Viteza recomandată este afişată pe o tabletă montată la bord care include o hartă şi un vitezometru digital.

Urmareste Automarket
În plus, chiar dacă trebuie să aştepte la semafor, sistemul oferă informaţii despre cât timp durează până la apariţia culorii verzi.

"După o zi lungă, nimic nu este mai rău decât să prinzi roşu după roşu în drum spre casă şi să fii nevoit să opreşti şi să repornesti la fiecare intersecţie.

Această tehnologie permite îmbunătăţirea circulaţiei şi oferă reduceri ale emisiilor de consum de carbon şi a consumului de carburant", explică Christian Ress, supraveghetor al tehnologiilor de asistenţă din cadrul Ford.

Pentru ca un astfel de proiect să aibă succes, este însă esenţial ca semafoarele să fie corelate şi să poată transmite date, ceea ce nu se întâmplă în România. Un alt proiect derulat de Ford este Emergency Electronic Brake Lights, prin care şoferul este avertizat că un vehicul aflat în faţă frânează violent, chiar dacă acesta nu este vizibil şi chiar dacă acesta se află o distanţă de până la 500 de metri în faţă.

Ambele proiecte se vor desfăşura pe drumuri publice din Milton Keynes şi Coventry pe parcursul următorilor doi ani cu unităţi Ford Mondeo Hybrid. de anul viitor, Ford va implementa şi alte tehnologii de acest gen prin care şoferii vor fi avertizaţi că un vehicul blochează o intersecţie din faţă sau ca o maşină de salvare, poliţie sau pompieri se apropie de zona respectivă.

Via Ford

Comentarii (4)

  • bolovan
    Sa vina sa-l testeze in TM. Daca face fata in TM...o sa faca fata si pe luna.
    8 0
  • cea mai utila inovatie
    zic doar atat: bravo ford pt treaba asta!!
    5 2
  • e cumva pe invers. mai bine sa dea UE lege ca toate arterele mari sa aiba "unda verde".
    1 2
  • Cine consideră utilă invenția asta este puțin rupt de realitate.
    0 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru